SME

Rozhodne spoločnosť, aj chuť jedla. Prečo sa nevedomky prejedáme

Maličkosti, ktoré vedú k prejedaniu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pexels.com)

BRATISLAVA. Telo býva sýte omnoho skôr, než si to zvykneme uvedomiť. Niekedy hodovanie neprerušíme úmyselne, no existujú vedou podložené dôvody, prečo nedokážeme prestať jesť v správny moment.

Problémom môže byť veľkosť porcie, zloženie taniera, ale aj okolnosti pri jedení.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Porcie sú zbytočne veľké

Ak si zvyknete na tanier štedro nakladať, alebo si reštaurácie vyberáte podľa veľkosti porcie, je pravdepodobné, že zjete viac, než treba.

Prečítajte si tiež: Sedem výživových faktov, ktoré nemožno spochybniť Čítajte 

Výskumníci štúdia Cornellovej univerzity skúmali efekt takzvanej bezodnej misky. V štúdii, ktorú uverejnil časopis Obesity, usadili dobrovoľníkov k stolu a ponúkli im polievku.

SkryťVypnúť reklamu

Polovica misiek však mala zabudovanú nenápadnú hadičku, cez ktorú sa polievka pomaly a nenápadne dopĺňala. Nič netušiaci účastníci zjedli o 73 percent viac polievky než tí, ktorí si mali možnosť pridávať jedlo sami.

Po skončení pokusu nie len že neverili tomu, že zjedli viac, ale sa ani necítili sýtejšie, než dobrovoľníci s normálnou miskou.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C576T na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

Súvisiace témy: Mozog, Alkohol, Zdravá strava
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 725
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 232
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 139
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 253
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 993
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 953
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 811
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 354
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu