SME

Rozhodne spoločnosť, aj chuť jedla. Prečo sa nevedomky prejedáme

Maličkosti, ktoré vedú k prejedaniu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pexels.com)

BRATISLAVA. Telo býva sýte omnoho skôr, než si to zvykneme uvedomiť. Niekedy hodovanie neprerušíme úmyselne, no existujú vedou podložené dôvody, prečo nedokážeme prestať jesť v správny moment.

Problémom môže byť veľkosť porcie, zloženie taniera, ale aj okolnosti pri jedení.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Porcie sú zbytočne veľké

Ak si zvyknete na tanier štedro nakladať, alebo si reštaurácie vyberáte podľa veľkosti porcie, je pravdepodobné, že zjete viac, než treba.

Prečítajte si tiež: Sedem výživových faktov, ktoré nemožno spochybniť Čítajte 

Výskumníci štúdia Cornellovej univerzity skúmali efekt takzvanej bezodnej misky. V štúdii, ktorú uverejnil časopis Obesity, usadili dobrovoľníkov k stolu a ponúkli im polievku.

SkryťVypnúť reklamu

Polovica misiek však mala zabudovanú nenápadnú hadičku, cez ktorú sa polievka pomaly a nenápadne dopĺňala. Nič netušiaci účastníci zjedli o 73 percent viac polievky než tí, ktorí si mali možnosť pridávať jedlo sami.

Po skončení pokusu nie len že neverili tomu, že zjedli viac, ale sa ani necítili sýtejšie, než dobrovoľníci s normálnou miskou.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C576T na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

Súvisiace témy: Mozog, Alkohol, Zdravá strava, Jedlo
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  3. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  4. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  5. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  6. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  1. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  2. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  3. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  4. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  7. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  8. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 16 105
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 7 315
  3. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 5 997
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 4 150
  5. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 957
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 245
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 1 515
  8. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár 1 167
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu