Rozhodne spoločnosť, aj chuť jedla. Prečo sa nevedomky prejedáme

Nie je jedno s kým a ako jete. Maličkosti, ktoré vedú k prejedaniu.

Ilustračné foto.(Zdroj: pexels.com)

BRATISLAVA. Telo býva sýte omnoho skôr, než si to zvykneme uvedomiť. Niekedy hodovanie neprerušíme úmyselne, no existujú vedou podložené dôvody, prečo nedokážeme prestať jesť v správny moment.

Problémom môže byť veľkosť porcie, zloženie taniera, ale aj okolnosti pri jedení.

Článok pokračuje pod video reklamou

Porcie sú zbytočne veľké

Ak si zvyknete na tanier štedro nakladať, alebo si reštaurácie vyberáte podľa veľkosti porcie, je pravdepodobné, že zjete viac, než treba.

Prečítajte si tiež: Sedem výživových faktov, ktoré nemožno spochybniť

Výskumníci štúdia Cornellovej univerzity skúmali efekt takzvanej bezodnej misky. V štúdii, ktorú uverejnil časopis Obesity, usadili dobrovoľníkov k stolu a ponúkli im polievku.

Polovica misiek však mala zabudovanú nenápadnú hadičku, cez ktorú sa polievka pomaly a nenápadne dopĺňala. Nič netušiaci účastníci zjedli o 73 percent viac polievky než tí, ktorí si mali možnosť pridávať jedlo sami.

Po skončení pokusu nie len že neverili tomu, že zjedli viac, ale sa ani necítili sýtejšie, než dobrovoľníci s normálnou miskou.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C576T na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C576T na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ochrana pred tropickou horúčavou
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Keď Slováci krotia morský vietor
  2. Ochrana pred tropickou horúčavou
  3. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  6. Škôlka od srdca
  7. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  8. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  9. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  10. Križovatka si vyžiada rozsiahlu odstávku teplej úžitkovej vody
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 15 214
  2. Vizuálny smog je problém 9 550
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 9 548
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 7 336
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 5 354
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 4 544
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 4 329
  8. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 3 703
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 600
  10. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 484

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Zdravá strava, Alkohol, Mozog

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

DOMOV

Operoval Dančiaka. Nepomerili sme sa, vraví lekár Izák

Cukrovkár nemusí oslepnúť, ak dodržuje režim, zhodujú sa lekári.

Neprehliadnite tiež

Vzostup a pád rybieho oleja. Jete doplnky zbytočne?

Ako sa olej dostal z rýb do tabliet.