BRATISLAVA. Stojíte bezradne v kuchyni, alebo pri regáli s cukrovinkami, a neviete, čo zjesť skôr. Chuť na sladké je neúprosná.
Ak podľahnete nutkaniu maškrtiť, je pravdepodobné, že sa vám nepodarí zastaviť včas.
Záchvatové jedenie sladkostí a cukroviniek môže mať omnoho vážnejšie dôsledky, než pár nadbytočných kalórií. V prípade, že k maškrteniu dochádza opakovane, človeku hrozí nadváha, alebo obezita.
Rozhodne spoločnosť, aj chuť jedla. Prečo sa nevedomky prejedáme ČítajteZvyšuje sa tiež riziko vzniku cukrovky 2. typu, ochorení srdca, niektorých druhov rakoviny, ako aj vysokého krvného tlaku a zvýšenej hladiny cholesterolu.
Pre tých, ktorí nedokážu s chuťou na sladké bojovať, existuje medzi maškrtením a odriekaním aj zlatá stredná cesta.
Správny výber potravín totiž dokáže uspokojiť apetít a zároveň obmedziť škody, ktoré by boli napáchali priemyselné sladkosti.
DOI: 10.1038/srep23625
DOI: 10.1002/14651858.CD008893.pub3
DOI: 10.3390/healthcare4030069
DOI: 10.1111/apt.12913