BRATISLAVA. Káva dokáže viac, než potlačiť únavu. Pri správnej príprave môže predĺžiť život a potlačiť niektoré chronické ochorenia.
Ako fungujú priaznivé zložky kávy a ako z nich vyťažiť čo najviac?
Od Kaffy po kaviareň
Viaceré zdroje sa zhodujú v tom, že sa káva prvý raz objavila niekedy v deviatom storočí nášho letopočtu v Etiópii, v provincii Kaffa.
Podľa legendy sa bôbov z kávovníkového kríka najprv najedli kozy. Začali byť nezvyčajne nabudené. Všimol si to ich pastier Kalid a takisto ochutnal kávové bôby. A zrazu pocítil novú energiu.
89 %
dospelej populácie v USA pije kávu denne. Celosvetovo sa jej denná spotreba odhaduje na dva a pol miliardy šálok, či pohárov denne.
So svojou skúsenosťou sa zdôveril mníchom z neďalekého kláštora, ktorí začali bôby jesť a ocenili, ako im káva pomáha pri celonočných modlitbách.
Aký podiel na objave kávy mali kozy, ich pastier Kalid, či mnísi samozrejme dodnes nikto presne nevie.
Prvá písomná zmienka o medicínskom účinku kávy je od známeho perzského lekára Avicenu, niekedy okolo roku 1000. Ďalšia cesta kávy do sveta je už známa.
Z Etiópie sa káva dostala do Turecka, kde ju začali pražiť. Do Európy sa dostala v šestnástom storočí.
Koľko kávy prospieva zdraviu
Moderná medicína prijala kávu spočiatku negatívne. Koncom minulého storočia sa množili správy o karcinogénnom efekte kávy. Konzumácia kávy sa spájala so zvýšeným výskytom karcinómu pankreasu, alebo hrtanu a pažeráka.

Epidemiologické štúdie opakovane dokazovali negatívny vplyv kávy na vznik kardiovaskulárnych ochorení.
Všetky tieto správy sa neskôr podarilo vyvrátiť. Definitívnu bodku dala oficiálna publikácia Americkej vlády v roku 2015.
Podľa nej konzumácia 3-5 šálok kávy denne nemá žiadne dlhodobé škodlivé účinky na ľudské zdravie.
Dnes vo všetkých významných analýzach jasne prevažujú pozitívne účinky kávy nad negatívnymi. Vo všeobecnosti má denné pitie kávy za následok zníženie úmrtnosti na všetky najčastejšie smrteľné choroby približne o 15 percent.
Pravidelné pitie kávy má za následok zníženie výskytu cukrovky, kardio-vaskulárnych ochorení, Alzheimerovej choroby, alebo depresie. Okrem toho pitie kávy zrýchľuje metabolizmus a napomáha chudnutiu.
Doporučená denná dávka kofeínu by nemala prekročiť 400 miligramov, čo predstavuje asi tri až štyri šálky kávy. Pritom treba zdôrazniť, že nie je káva ako káva, a účinok kofeínu na metabolizmus nie je u každého rovnaký.
Rôzne druhy kávy a jej účinky
Pražená káva obsahuje viac ako tisíc rôznych bioaktívnych látok. Mnohé z nich majú potenciálny antioxidačný, protizápalový a protirakovinový terapeutický účinok.