SME

Prihorúci čaj môže fajčiarom spôsobiť rakovinu pažeráka

Výskum spojil horúce nápoje a rakovinu. Veda naznačuje, aká teplota pažeráku škodí.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: unsplash.com/The Creative Exchange)

PEKING, BRATISLAVA. Ak fajčíte, alebo denne pijete alkohol, mali by ste pri pití čaju spomaliť. Vriaci a príliš horúci nápoj totiž štúdia v časopise Annals of Internal Medicine spojila so zvýšeným rizikom rakoviny pažeráka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rakovina pažeráka je podľa údajov Medzinárodnej agentúry na výskum rakoviny ôsmy najčastejší typ rakoviny a každoročne usmrtí približne 400-tisíc ľudí.

Zvyčajne k nej prispievajú časté poranenia pažeráku pri fajčení, pití alkoholu, refluxe a, podľa nových zistení, zrejme vznikajú aj pri pití horúcich nápojov.

SkryťVypnúť reklamu

Samotný čaj neublíži

Štúdia vznikla na rozsiahlej vzorke. V priebehu deväť a pol roka sledovala zhruba 500-tisíc obyvateľov Číny. Účastníci, ktorí pili čaj na týždennej báze, mali uviesť, či ho pijú teplý, horúci, alebo vriaci.

Prečítajte si tiež: Koľko zeleného čaju treba vypiť, aby prospieval zdraviu Čítajte 

Pre milovníkov horúcej šálky čaju je dobrá správa, že vysoká teplota nápoja sama o sebe nebola predpokladom pre vznik rakoviny pažeráka.

„Pitie horúceho čaju prispelo k rakovine len vtedy, keď bolo spojené s fajčením a nadmerným pitím alkoholu,“ vysvetlila pre CNN epidemiologička Pekinskej univerzity Jun Lvová.

Za nadmerné množstvo pritom v štúdii označili zhruba 15 gramov alkoholu, čo predstavuje približne pohár piva alebo vína denne.

Kritická teplota nápoja

Príliš horúci čaj podľa všetkého narúša povrch pažeráka a robí ho náchylnejším na poškodenia spôsobené karcinogénmi v dyme alebo alkohole. Narušené bunkové steny tkaniva následne strácajú ochrannú funkciu a stanú sa citlivejšie na zápaly.

SkryťVypnúť reklamu

Štúdia však má isté obmedzenia, keďže teplotu účastníci subjektívne odhadovali a nebola presne odmeraná.

Ak by sme však chceli nájsť kritickú teplotu, ktorá ohrozuje pažerák, môžeme ju nájsť v stanovisku agentúry na výskum rakoviny z roku 2016.

Za rizikové vedci označili nápoje nad 65 stupňov Celzia. Väčšina ľudí však túto teplotu nezvykne prekračovať.

DOI: 10.7326/M17-2000

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 763
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 600
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 455
  4. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 463
  5. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 455
  6. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 123
  7. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 028
  8. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov 2 982
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu