BRATISLAVA. Svojou činnosťou pomáha tvoriť, obnovovať a riadiť telo. Pečeň funguje nielen ako filter, ale aj ako chemická továreň, ktorá spracúva všetky látky zachytené v krvi.
Neustále v nej prebiehajú stovky procesov, ktoré zaručujú správny chod organizmu.

Premieňa nebezpečné toxíny na odpadové produkty, ktoré telo vie vylúčiť. Čistí krv, metabolizuje živiny a lieky. Upravuje hladinu cholesterolu, vytvára bielkoviny a žlč, ktorá pomáha absorbovať tuky a niektoré vitamíny. Pečeň hospodári s energiou, ukladá cukor a reguluje hladiny hormónov.
Prvé signály ochorenia pečene si pacient zväčša nevšimne. Dajú sa však zachytiť pri vyšetrení krvi alebo sonografiou pečene.
Ako prebiehajú a čo ukážu pečeňové testy
Pečeňové testy sú od novembra 2017 súčasťou preventívnej prehliadky u detí od 15 rokov a dospelých. Mimo pravidelnej prevencie ich môže nariadiť všeobecný lekár alebo špecialista.
Pacientovi sa spravidla nalačno odoberie skúmavka krvi, ktorá z ordinácie putuje na vyšetrenie do biochemického laboratória.
Výsledok vyšetrenia pečeňových enzýmov sa udáva v mikrokataloch na liter. Ide o jednotku, ktorá nepriamo ukazuje množstvo pečeňových enzýmov v krvi.
Normálna hodnota u zdravých pacientov sa môže líšiť, pretože závisí aj od vyšetrovacej metódy, ktorú laboratórium použije.
Národný portál zdravia však uvádza nasledovné typické hodnoty zdravého pacienta, ako aj ilustračné príklady abnormálnych výsledkov:
Výsledky zdravého človeka | Chronická vírusová hepatitída | Dlhodobé pitie alkoholu | Porucha odtoku žlče | |
AST | 0,17 - 0,58 µkat/l | 1,4 µkat/l | 2,5 µkat/l | 0,55 µkat/l |
ALT | 0,17 - 0,58 µkat/l | 2,3 µkat/l | 0,8 µkat/l | 0,85 µkat/l |
ALP | 0,62 - 2,43 µkat/l | 1,8 µkat/l | 1,5 µkat/l | 8,3 µkat/l |
GMT | 0,1 - 0,7 µkat/l | 2,0 µkat/l | 8,0 µkat/l | 11,0 µkat/l |
Zvýšené hodnoty sa objavujú pri zápaloch pečene a chronických ochoreniach ako sú alkoholová choroba pečene, nealkoholové stukovatenie pečene, chronická hepatitída B a C, prípadne autoimunitná hepatitída. Problematické hodnoty však môžu byť zapríčinené aj dlhodobým užívaním niektorých liekov.
Dlhodobo zvýšené hodnoty môžu postupne vyústiť až do cirhózy pečene, zhubného nádoru, alebo zlyhaniu pečene. Tieto ochorenia majú vážnu prognózu - väčšina pacientov zomiera na komplikácie, alebo musí podstúpiť transplantáciu pečene.
Aby bolo možné liečiť ochorenie pečene, pacienti podstupujú ďalšie vyšetrenia, ktoré majú odhaliť zdroj problémov.
Gastroenterológ alebo hepatológ určí anamnézu a urobí vyšetrenie hmatom. Môže spraviť aj doplňujúce testy krvi, ktoré sú zamerané aj na hepatitídu B a C.
Pacient tiež môže podstúpiť vyšetrenie ultrazvukom, magnetickou rezonanciou alebo CT. Prítomnosť nádoru sa overuje odobratím vzorky z pečene, čiže biopsiou.
Príčiny a prejavy poškodenej pečene
Medzi najčastejšie príčiny poškodenia pečene patrí alkohol. Roky neprimeraného pitia vyústia do zápalu pečene a jej tvrdnutia, čiže cirhózy. Abstinenti však bývajú neraz zaskočení výsledkami testov, ktoré vyzerajú podobne ako u ľudí, ktorí pijú nadmerne.
Príznaky problémov s pečeňou
- svrbiaca pokožka, lámavé alebo vrúbkované nechty,
- pokožka a očné bielka sú zažltnuté,
- problémy so spánkom, únava, zlá nálada,
- nafukovanie, bolesti brucha,
- problémy pri vyprázdňovaní,
- tlak v pravom podrebrí (oblasť patrí pečeni aj žlčníku),
- celkové stuhnutie (najmä trapézových a krčných svalov),
- skracovanie šliach,
- opakované kŕče v oblasti brušnej steny,
- bolesti kolien, bedrových kĺbov a palcov na nohách,
- problémy s pohlavnými orgánmi ako bolesť, svrbenie a výtoky.
Rovnaké poškodenie pečene totiž môže spôsobiť aj nealkoholová tuková choroba pečene. Spôsobuje najskôr zápal, následne dochádza k tvrdnutiu ako pri alkohole.
Dôsledkom však môže byť aj vznik rakoviny pečene, ktorá celosvetovo patrí medzi najsmrteľnejšie typy rakoviny.
Stukovatenie pečene je mimoriadne časté, vo vyspelých krajinách sa objavuje u približne štvrtiny zdravých dospelých obyvateľov.
Keďže ochorenie spočiatku nebolí, pacienti o ňom často nevedia, alebo dlhodobo ignorujú zvýšené výsledky pečeňových testov. K lekárom sa preto ľudia dostávajú až v štádiu, keď je pečeň zjazvená, alebo dochádza k cirhóze či rakovine.
Ochorenie sa totiž prejavuje iba ako tupý, nebolestivý tlak pod pravým rebrovým oblúkom, ktorý sa môže objaviť po jedle alebo po fyzickej námahe.
Za stukovatenie môže, podobne ako pri iných civilizačných chorobách, nesprávny životný štýl. Vzniká najmä prejedaním sa, nezdravými potravinami s vysokým obsahom tukov alebo cukrov, a sedavým životným štýlom s nedostatkom pohybu.
Človeku, ktorý roky prijíma viac kalórií, ako je potrebné, začne jeho pečeň kumulovať prijaté látky a ukladať ich ako tuk. Ak pečeň tvorí viac ako päť až desať percent tuku, prestáva fungovať správne. Tkanivo pečene je podráždené, začne sa poškodzovať a vznikajú jazvy.
Stukovatená pečeň je predpokladom nielen cirhózy, ale aj ďalších ochorení ako je cukrovka, vysoký tlak, či artérioskleróza. Nadbytočný tuk v pečeni tak môže postupne spôsobiť potenciálne smrteľnú srdcovo-cievnu príhodu.
Liečba poškodenej a stukovatenej pečene
Pečeň má značnú schopnosť sebaobnovy a ak je pacient disciplinovaný a spolupracuje s lekármi, dokáže zvrátiť aj vážnejšie poškodenie. Nemožno sa však spoliehať iba na lieky či voľne dostupné výživové doplnky, bez zmeny životného štýlu k náprave nedôjde.
Pri alkoholovej chorobe pečene je nutná úplná abstinencia. Pri stukovatení pečene je potrebné upraviť stravovacie návyky, zvýšiť množstvo pohybu a zbaviť sa nadváhy.

Vhodná diéta pri problémoch s pečeňou v princípe vyzerá podobne, ako strava obyvateľov stredomoria. Je bohatá na celozrnné potraviny, čerstvé ovocie, listovú či koreňovú zeleninu a dochucuje sa čerstvými bylinkami.
Pri pečeňovej diéte je nevyhnutné obmedziť obsah tuku a cholesterolu. Masť, slanina či škvarky sú úplne nevhodné, lepšie sú rastlinné oleje alebo menšie množstvá klasického masla.
Z mliečnych výrobkov treba obmedziť iba mlieko, nízkotučné syry a tvaroh môžu ostať v jedálničku. Červené mäso je lepšie nahradiť kuracím a rybami.
Potraviny musia byť ľahko stráviteľné a nemali by nafukovať. Namiesto vyprážania či pečenia sa jedlo pri príprave varí alebo dusí.
Jedlá možno zahusťovať iba nasucho opraženou múkou, nie zápražkou. Jedlo sa osáľa až tesne pred dovarením. Posledné jedlo dňa treba zjesť podvečer, najneskôr o šiestej.
DOI: 10.1097/MCG.0000000000000240.
DOI: 10.3748/wjg.v20.i40.14787.
DOI: 10.3390/nu7042801.