Rakovina je všeobecný pojem, ktorý pomenúva rozsiahlu skupinu nádorových ochorení. Rakovinové ochorenie je vlastne neobmedzené množenie buniek, ktoré sa vymanili z kontrolných mechanizmov. Pribúdajúce bunky postupne začínajú formovať nádor. V dnešnej dobe je známych viac než sto druhov rakoviny, zvyčajne nesú názov podľa orgánu alebo tkaniva, kde sa vyskytujú alebo podľa typu buniek, ktoré sú napadnuté.
Výskumy a dlhodobé sledovanie obyvateľstva poukazujú aj na spojenie rakoviny so stravovacími zvyklosťami. Ide o nadmerný príjem potravy a nadváhu; nadmerný príjem tukov, bielkovín, alkoholu a soli; nedostatok balastných látok (ktoré na seba priamo viažu rakovinotvorné látky), vitamínov a minerálnych látok; konzumáciu škodlivých látok (napríklad plesňových jedov), prídavných látok používaných pri výrobe a spracovaní potravín, dusičnanov (pozostatkov hnojív) a vedľajších produktov spaľovania pri údení a grilovaní.
Nadváha a nadmerný príjem tukov môžu podnecovať vznik rakoviny ženských pohlavných orgánov, prsníka, žlčníka, hrubého čreva, konečníka, obličiek, pankreasu a prostaty. Pravidelná konzumácia alkoholu podporuje rakovinu ústnej dutiny, hltana, hrtana, pažeráka, pečene a pravdepodobne aj rakovinu prsníka.
V Európe sa najčastejšie vyskytuje rakovina pľúc, prsníka, hrubého čreva a konečníka. Na Slovensku má rakovina stále stúpajúcu tendenciu a v porovnaní s inými krajinami je u nás výskyt rakovinových ochorení vysoký.