BRATISLAVA. Po rokoch uvoľneného stravovania býva náročné osvojiť si správne návyky. Prechod na nový jedálniček môže byť frustrujúci - človek sa musí neustále rozhodovať koľko, čoho a kedy zjesť.
Pre začiatok stačí pochopiť, aký účinok majú na telo základné zložky potravy. Mliečne a živočíšne výrobky, tuky, či obilniny však obklopujú rozšírené mýty.
Americký Národný inštitút pre cukrovku, tráviace a obličkové ochorenia sa rozhodol vyvrátiť niektoré zo škodlivých predstáv o jedle a chudnutí.
Z ich odporúčaní sme vybrali päť tematických okruhov, ktoré vám môžu pomôcť vykročiť k lepšej telesnej kondícii a stabilnej hmotnosti.
Mýtus č. 1: Musíte sa vzdať svojich obľúbených jedál
Aby ste schudli, nemusíte sa nevyhnutne zriecť všetkých vašich obľúbených jedál. Spravidla bývajú kalorické, s vysokým obsahom tuku či cukru. Napriek tomu sa občas môžu objaviť no vašom jedálničku.
Pri chudnutí je dôležité sledovať svoj celkový príjem kalórií. Počas dní, kedy neodoláte a doprajete si svoje obľúbené jedlo, by ste sa mali viac hýbať.
Nie je jednoduché udržať si v rovnováhe počet prijatých a spálených kalórií. Spočiatku vám môžu pomôcť mobilné aplikácie, alebo online kalkulačka denného výdaja energie.
Mýtus č. 2: Z obilnín sa priberá a treba sa im vyhnúť
Samotné obilniny nemusia viesť k priberaniu. Napokon, obilniny sú súčasťou výživových odporúčaní zdravotníkov. Treba však rozlišovať medzi potravinami, ktoré obsahujú rafinované či spracované zrná, a tými, ktoré sú celozrnné.