Jedlo prežujte viac než tridsaťkrát. Oplatí sa dodržiavať známe pravidlo?

Prečo venovať čas žuvaniu potravy.

(Zdroj: unsplash.com/Tristan Gassert)

BRATISLAVA. Jedenie sprevádzajú mnohé odporúčania. Niektoré pramenia z etikety - napríklad používanie príbora či žutie so zatvorenými ústami.

Z poznatkov o výžive a tráviacom trakte zas vychádza rada, aby sme jedlo nehltali a dôsledne ho poprežúvali.

Staré mamy a odborníci na stravovanie dokonca spomínajú konkrétne číslo, koľko treba sústo prežuť. Každý kúsok jedla by sa mal podľa nich v ústach prevaliť 32-krát.

Odkiaľ sa toto číslo vzalo? A prečo sa hovorí, že desiatky prežutí prospejú nielen nášmu tráveniu, ale aj línii?

Článok pokračuje pod video reklamou

Prežúvanie propagoval dávny milionár

Každá doba má svojich samozvaných odborníkov na výživu. Tak ako si mnohí dnes nechajú o zdraví poradiť od herečky Gwyneth Paltrowovej, v druhej polovici 19. storočia sa stal guru životného štýlu istý Horace Fletcher.

Prečítajte si tiež: Spaľovanie tukov. Ako prinútiť telo aby siahlo do zásob

Fletcher sa preslávil ako viktoriánsky vplyvný podnikateľ s miliónovými majetkami. Zároveň bol cestovateľ, amatérsky maliar, rečník a spisovateľ, ale aj samozvaný výživový odborník.

Na svojich cestách fanaticky propagoval takzvaný Fletcherizmus. Tvrdil, že každé jedlo musí byť precízne požuté a nie je vhodné ho prehĺtať skôr, než z neho nevznikne prakticky tekutina.

Fletcher veril, že dlhé žuvanie zabraňuje prejedaniu a vedie k lepšiemu systémovému a zubnému zdraviu. Okrem toho pomáha ušetriť peniaze, lebo vďaka dôslednému žuvaniu človek spotrebuje menšie množstvo jedla.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5F6S na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5F6S na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  2. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  5. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  1. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  2. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  3. Slovensko spieva koledy
  4. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  5. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  6. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  7. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  8. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 50 469
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 552
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 073
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 8 608
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 7 993
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 785
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 831
  8. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 747
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 607
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 5 531

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Chudnutie, Diéty, Hrubé črevo, Trávenie, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vlani hrozil pádom vlády, teraz Ficovi rozmrazenie platov neprekáža

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Dobré ráno

Dobré ráno: Falošný hlas podobný Ficovi by znalci odhalili

Je Robert Fico naozaj na nahrávke?

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Hurá – politikom rastú platy

Nekonečné zmrazovanie je neúnosné.

Neprehliadnite tiež