SME

Jedlo prežujte viac než tridsaťkrát. Oplatí sa dodržiavať známe pravidlo?

Prečo venovať čas žuvaniu potravy.

(Zdroj: unsplash.com/Tristan Gassert)

BRATISLAVA. Jedenie sprevádzajú mnohé odporúčania. Niektoré pramenia z etikety - napríklad používanie príbora či žutie so zatvorenými ústami.

Z poznatkov o výžive a tráviacom trakte zas vychádza rada, aby sme jedlo nehltali a dôsledne ho poprežúvali.

Staré mamy a odborníci na stravovanie dokonca spomínajú konkrétne číslo, koľko treba sústo prežuť. Každý kúsok jedla by sa mal podľa nich v ústach prevaliť 32-krát.

Odkiaľ sa toto číslo vzalo? A prečo sa hovorí, že desiatky prežutí prospejú nielen nášmu tráveniu, ale aj línii?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prežúvanie propagoval dávny milionár

Každá doba má svojich samozvaných odborníkov na výživu. Tak ako si mnohí dnes nechajú o zdraví poradiť od herečky Gwyneth Paltrowovej, v druhej polovici 19. storočia sa stal guru životného štýlu istý Horace Fletcher.

Prečítajte si tiež: Spaľovanie tukov. Ako prinútiť telo aby siahlo do zásob Čítajte 

Fletcher sa preslávil ako viktoriánsky vplyvný podnikateľ s miliónovými majetkami. Zároveň bol cestovateľ, amatérsky maliar, rečník a spisovateľ, ale aj samozvaný výživový odborník.

Na svojich cestách fanaticky propagoval takzvaný Fletcherizmus. Tvrdil, že každé jedlo musí byť precízne požuté a nie je vhodné ho prehĺtať skôr, než z neho nevznikne prakticky tekutina.

Fletcher veril, že dlhé žuvanie zabraňuje prejedaniu a vedie k lepšiemu systémovému a zubnému zdraviu. Okrem toho pomáha ušetriť peniaze, lebo vďaka dôslednému žuvaniu človek spotrebuje menšie množstvo jedla.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C5F6S na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  6. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  5. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  7. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 11 606
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 5 433
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 4 421
  4. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 3 569
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 3 030
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 800
  7. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 593
  8. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 559
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu