Autorka je registovaná dietologička a osobná trénerka.
Text pôvodne vyšiel v The Washington Post.
Pôst je prastará technika, o ktorú prejavili záujem popová aj vedecká kultúra. Jeho cnosti vyzdvihujú podnikatelia, investori a celý rad celebrít, ktorým sa vďaka nemu podarilo schudnúť.
Lekárov zas fascinuje potenciál pôstu na zlepšenie kognitívneho fungovania, predĺženia života, či využitie pri liečbe a prevencii ochorení.
Kým výskumníci preskúmajú rozličné mechanizmy postenia a objavia ideálny postup pre rozličné účinky na rôznych skupinách obyvateľstva, verejnosť postupuje metódou pokus-omyl.
Dietológovia ako som ja sa preto obávajú, že rozruch okolo pôstu môže povzbudiť ľudí, aby nasledovali škodlivé stravovacie plány, ktoré závažne znížia príjem živín, spôsobujú stres, alebo nimi neúspešne liečili vážne ochorenia.
Tri hlavné metódy ako sa postiť
Existuje množstvo názorov na to, čo možno považovať za postenie, aké jedlá či nápoje by sa mali prijímať počas stravovacích okien, a ako dlho by také okná mali trvať. Dôsledkom tejto rozmanitosti je záplava rozličných postupov pri postení.
Medzi tri najrozšírenejšie metódy pôstu patria: