SME
Sobota, 1. apríl, 2023 | Meniny má Hugo

Kedy vyhodiť šunku, syr alebo varené jedlo? Ako správne skladovať potraviny

Kedy sa v jedle množia baktérie.

Kým potravinu neotvoríte, riaďte sa pokynmi na obale.Kým potravinu neotvoríte, riaďte sa pokynmi na obale. (Zdroj: AdobeStock)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Potravinové škandály ľudí oprávnene desia a poburujú. No zatiaľ čo k firmám a reštauráciám bývajú mimoriadne prísni, vo vlastnej kuchyni ich obozretnosť zvykne opadnúť.

Ako príklad možno uviesť medializovaný prípad z Belgicka. Dvadsaťročný študent náhle zomrel po tom, čo zjedol päť dní staré zvyšky cestovín.

Potraviny však nie sú zdrojom živín iba pre človeka, ale aj pre baktérie a huby. Plesnivý chlieb, smradľavé mäso či sliznatý šalát sú nie len odpudivé, ale predstavujú skutočné zdravotné riziko.

SkryťVypnúť reklamu

Mikróby ako napríklad salmonela, campilobacter, e.coli alebo listeria môžu spôsobiť otravu jedlom. Neuvážené hodovanie môže skončiť horšie, ako kŕčmi, zvracaním či hnačkou.

Premnožené drobné mikróby na seba nemusia vždy upozorniť. Ak však dodržíte niekoľko zásad, vaše potraviny a hotové budú jedlá zdrojom živín a nie problémov.

Ako zastaviť mikróby

Akákoľvek podoba života potrebuje pre svoj rast niekoľko základných vecí.

Vyžaduje si zdroj energie (v prípade človeka je ním cukor, pre rastliny zas slnečné svetlo), vyššie formy života potrebujú kyslík, dôležité sú aj jednoduché stavebné prvky dusík, fosfor a síra.

Prečítajte si tiež: Zahodiť alebo odrezať? Aké sú riziká plesnivých potravín Čítajte 

Kľúčová je aj správna teplota a dostatočný prísun vody.

Sériou náhod a pokusov sa človek naučil niekoľko metód, vďaka ktorým potraviny ostanú jedlé dlhší čas. Hoci o tom ľudia spočiatku nevedeli, opatrenia bránili rastu a množeniu potenciálne škodlivých mikróbov.

SkryťVypnúť reklamu

Kazivé potraviny ako mäso sa tradične konzervovali pomocou soli. Soľ totiž viaže vodu a tá sa pre mikróby stane nepoužiteľná.

Potraviny možno chrániť aj kyselinou - čiže zaváraním alebo kvasením - pretože väčšine mikróbov nevyhovuje kyslé prostredie.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Deti v letných táboroch budú pomáhať strážiť roboty
  2. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  3. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  4. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  5. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  6. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  7. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  8. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch
  1. Deti v letných táboroch budú pomáhať strážiť roboty
  2. MetLife prináša novinky v skupinovom poistení pre zamestnancov
  3. Prihlás sa do programu She's Next na podporu žien-podnikateliek
  4. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  5. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  6. Unilabs Slovensko otvára v Boroch najmodernejšie laboratórium
  7. Istota nízkeho úroku. Krásne bývanie s hypotékou za 1,49 %
  8. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  1. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte 31 640
  2. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 22 232
  3. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur. 14 412
  4. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 11 328
  5. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 6 068
  6. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 4 210
  7. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať? 4 063
  8. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 3 702
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu