SME
Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Kedy vyhodiť šunku, syr alebo varené jedlo? Ako správne skladovať potraviny

Kedy sa v jedle množia baktérie.

Kým potravinu neotvoríte, riaďte sa pokynmi na obale.Kým potravinu neotvoríte, riaďte sa pokynmi na obale. (Zdroj: AdobeStock)

BRATISLAVA. Potravinové škandály ľudí oprávnene desia a poburujú. No zatiaľ čo k firmám a reštauráciám bývajú mimoriadne prísni, vo vlastnej kuchyni ich obozretnosť zvykne opadnúť.

Ako príklad možno uviesť medializovaný prípad z Belgicka. Dvadsaťročný študent náhle zomrel po tom, čo zjedol päť dní staré zvyšky cestovín.

Potraviny však nie sú zdrojom živín iba pre človeka, ale aj pre baktérie a huby. Plesnivý chlieb, smradľavé mäso či sliznatý šalát sú nie len odpudivé, ale predstavujú skutočné zdravotné riziko.

SkryťVypnúť reklamu

Mikróby ako napríklad salmonela, campilobacter, e.coli alebo listeria môžu spôsobiť otravu jedlom. Neuvážené hodovanie môže skončiť horšie, ako kŕčmi, zvracaním či hnačkou.

Premnožené drobné mikróby na seba nemusia vždy upozorniť. Ak však dodržíte niekoľko zásad, vaše potraviny a hotové budú jedlá zdrojom živín a nie problémov.

Ako zastaviť mikróby

Akákoľvek podoba života potrebuje pre svoj rast niekoľko základných vecí.

Vyžaduje si zdroj energie (v prípade človeka je ním cukor, pre rastliny zas slnečné svetlo), vyššie formy života potrebujú kyslík, dôležité sú aj jednoduché stavebné prvky dusík, fosfor a síra.

Prečítajte si tiež: Zahodiť alebo odrezať? Aké sú riziká plesnivých potravín Čítajte 

Kľúčová je aj správna teplota a dostatočný prísun vody.

Sériou náhod a pokusov sa človek naučil niekoľko metód, vďaka ktorým potraviny ostanú jedlé dlhší čas. Hoci o tom ľudia spočiatku nevedeli, opatrenia bránili rastu a množeniu potenciálne škodlivých mikróbov.

SkryťVypnúť reklamu

Kazivé potraviny ako mäso sa tradične konzervovali pomocou soli. Soľ totiž viaže vodu a tá sa pre mikróby stane nepoužiteľná.

Potraviny možno chrániť aj kyselinou - čiže zaváraním alebo kvasením - pretože väčšine mikróbov nevyhovuje kyslé prostredie.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5R72 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5R72 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  8. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  9. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  10. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 568
  2. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 6 521
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 064
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 201
  5. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 093
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 049
  7. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 2 029
  8. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 809
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 1 797
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 775
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na pojednávanie.

Prokurátor navrhuje Kováčikov minimálne 13-ročný nepodmienečný trest.


6 h
Kritický pohľad Michala Havrana.

Rokuješ s Dubajčanmi o investičných príležitostiach, robíš kampane, zadávaš kampane, dávaš rozkopávať cesty.


15. sep
Boris Kollár.

Kollár ostro kritizoval koaličných partnerov.


a 2 ďalší 2 h
Skryť Zatvoriť reklamu