SME
Piatok, 17. január, 2020 | Meniny má Nataša

Kedy vyhodiť šunku, syr alebo varené jedlo? Ako správne skladovať potraviny

Kedy sa v jedle množia baktérie.

Kým potravinu neotvoríte, riaďte sa pokynmi na obale.Kým potravinu neotvoríte, riaďte sa pokynmi na obale.(Zdroj: AdobeStock)
Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Potravinové škandály ľudí oprávnene desia a poburujú. No zatiaľ čo k firmám a reštauráciám bývajú mimoriadne prísni, vo vlastnej kuchyni ich obozretnosť zvykne opadnúť.

Ako príklad možno uviesť medializovaný prípad z Belgicka. Dvadsaťročný študent náhle zomrel po tom, čo zjedol päť dní staré zvyšky cestovín.

Potraviny však nie sú zdrojom živín iba pre človeka, ale aj pre baktérie a huby. Plesnivý chlieb, smradľavé mäso či sliznatý šalát sú nie len odpudivé, ale predstavujú skutočné zdravotné riziko.

Mikróby ako napríklad salmonela, campilobacter, e.coli alebo listeria môžu spôsobiť otravu jedlom. Neuvážené hodovanie môže skončiť horšie, ako kŕčmi, zvracaním či hnačkou.

Premnožené drobné mikróby na seba nemusia vždy upozorniť. Ak však dodržíte niekoľko zásad, vaše potraviny a hotové budú jedlá zdrojom živín a nie problémov.

Ako zastaviť mikróby

Akákoľvek podoba života potrebuje pre svoj rast niekoľko základných vecí.

Vyžaduje si zdroj energie (v prípade človeka je ním cukor, pre rastliny zas slnečné svetlo), vyššie formy života potrebujú kyslík, dôležité sú aj jednoduché stavebné prvky dusík, fosfor a síra.

Prečítajte si tiež: Zahodiť alebo odrezať? Aké sú riziká plesnivých potravín Čítajte 

Kľúčová je aj správna teplota a dostatočný prísun vody.

Sériou náhod a pokusov sa človek naučil niekoľko metód, vďaka ktorým potraviny ostanú jedlé dlhší čas. Hoci o tom ľudia spočiatku nevedeli, opatrenia bránili rastu a množeniu potenciálne škodlivých mikróbov.

Kazivé potraviny ako mäso sa tradične konzervovali pomocou soli. Soľ totiž viaže vodu a tá sa pre mikróby stane nepoužiteľná.

Potraviny možno chrániť aj kyselinou - čiže zaváraním alebo kvasením - pretože väčšine mikróbov nevyhovuje kyslé prostredie.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5R72 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5R72 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  2. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  5. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  6. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  7. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  8. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  9. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  10. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  1. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  2. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  5. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  6. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  7. myhive Polus Towers menia meno na myhive Vajnorská
  8. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  9. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  10. Značka CUPRA spustila rezervácie na svoj nový okruhový špeciál
  1. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 21 380
  2. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 11 124
  3. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 095
  4. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 9 530
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 844
  6. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 8 360
  7. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 8 061
  8. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 788
  9. V noci -5, cez deň +30. Čo čaká Svitka tento rok na Dakare? 6 467
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte! 6 423

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravé leto, Mikroorganizmy, Hrubé črevo, Baktérie, Trávenie, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

Smer ovládal zdravotníctvo 12 rokov. Čo urobil pre pacientov?

Posledný nominant Smeru sa vzbúril Ficovi a podal demisiu.

Búranie nemocnice Rázsochy.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Len cez rakúsku mŕtvolu

Do Prahy prišiel "starý Kurz".

Peter Schutz.
Stream Otázky a odpovede
Niekdajší minister financií a dopravy Ján Počiatek