SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Gastroenterológ: Ľudia si dajú detox a spôsobia si žalúdočné vredy

Za poruchy trávenia môže najmä úzkosť.

Prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD. pracuje ako gastroenterológ v Univerzitnej nemocnici v Bratislave a je odborným garantom súkromného Gastroenterologického centra Ružinov. Pôsobil v Belgicku a Nemecku, po návrate na Slovensko založil IBD centrum, kde stará o pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou. Je autorom a spoluautorom viac ako 60 vedeckých prác o črevných zápalových ochoreniach a v Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti zastáva funkciu vedeckého sekretára.Prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD. pracuje ako gastroenterológ v Univerzitnej nemocnici v Bratislave a je odborným garantom súkromného Gastroenterologického centra Ružinov. Pôsobil v Belgicku a Nemecku, po návrate na Slovensko založil IBD centrum, kde stará o pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou. Je autorom a spoluautorom viac ako 60 vedeckých prác o črevných zápalových ochoreniach a v Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti zastáva funkciu vedeckého sekretára. (Zdroj: SME - Jozef Jakubčo)

Čo sú žalúdočné vredy a ako vznikajú?

„Vo všeobecnosti pod vredmi rozumieme odreninu na sliznici. Niečo naruší výstelku, dôjde k zápalu a vytvorí sa defekt. Vredy môžu postihovať aj tenké či hrubé črevo, prípadne ústa, no v súvislosti s trávením sa väčšinou hovorí o žalúdočných alebo dvanástornikových vredoch. Vznikajú v prípade, že agresívne faktory prevážia nad ochrannými.“

Ktoré faktory sú agresívne a ktoré naopak ochranné?

„Agresívne sú v zásade tri. Prvým je žalúdočná kyselina, druhým je prítomnosť baktérií helicobacter pylori a tretím je užívanie liekov, ktoré poškodzujú žalúdočnú alebo dvanástorníkovú sliznicu. Rizikové je predovšetkým dlhodobé užívanie liekov proti bolesti.

SkryťVypnúť reklamu

Ochrannými faktormi sú žalúdočný hlien, ale aj pokojné trávenie, pri ktorom má žalúdok a dvanástorník dostatok času spracovať potravu. Dostatočné prekrvenie a ochranná vrstva hlienu pomáhajú sliznici brániť sa pred agresívnymi faktormi.“

Čo považujete za pokojné trávenie?

„Ľudia sú veľmi rôzni. Sú takí, ktorí strávia všetko. Takpovediac zjedia klince a môžu ísť behať maratón. No sú aj citlivejší ľudia, ktorí majú Achillovu pätu práve v trávení. Vo všeobecnosti platí, že človek by mal jesť skôr menšie dávky a neprejedať sa. Mali by sme sa stravovať v pokoji, platí to počas jedla aj po jedle. Hovoríme však o ideálnom svete, vieme ako žijeme v dnešnej dobe.“

Ako by sme teda mali jesť, aby telo zbytočne netrpelo?

Prečítajte si tiež: Čo je kolonoskopia? Aká je príprava pacienta a ako prebieha vyšetrenie Čítajte 

„Treba sa vyhýbať potravinám, o ktorých viete, že vám spôsobujú tráviace ťažkosti. Napríklad čerstvý cesnak a cibuľa obsahujú agresívne látky, ktoré ľuďom so slabším trávením zapríčinia problémy. Pre tých so ´slabším žalúdkom´ sú rizikové aj dnes veľmi moderné no zároveň veľmi kyslé freshe, nezrelé ovocie a kyslé smoothie nápoje. Ťažkostí spôsobených freshmi a smoothies je v dnešnej dobe dosť. Ľudia si dajú takzvaný detox a končia aj so žalúdočnými vredmi.“

SkryťVypnúť reklamu

V posledných rokoch značne pribúdajú prípady laktózovej, lepkovej či histamínovej intolerancie. Majú všetci títo ľudia skutočne potravinové intolerancie, alebo ide o prehnanú diagnostiku?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5U9P na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5U9P na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 004
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 864
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 10 877
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 116
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 038
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 399
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 604
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 578
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 568
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 253
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rozhovory z denníka SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu