SME
Sobota, 1. apríl, 2023 | Meniny má Hugo

Mozog podľahne panike a začne hasiť. Čo sa deje po zjedení štipľavého jedla?

Ako telo bojuje s pocitom pálenia.

Neopakovateľnú štipľavú chuť čili papričiek má na svedomí látka kapsaicín. Jej syntetická podoba našla uplatnenie v algeziológii - liečbe bolesti.Neopakovateľnú štipľavú chuť čili papričiek má na svedomí látka kapsaicín. Jej syntetická podoba našla uplatnenie v algeziológii - liečbe bolesti. (Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

BRATISLAVA. Stačí kúsok silnej papričky, alebo pálivej omáčky a v tele sa spustí hotový orchester. Začína sa v ústach, šteklenie takmer okamžite vystrieda intenzívny pocit pálenia.

Ak je rastlina skutočne pikantná, z úst sa účinok prenesie aj na oči a nos. Človeka zalejú slzy, hlieny zaplavia nos a hrdlo.

Prečítajte si tiež: Štikútka. Prečo vznikla a ako zastaviť čkanie? Čítajte 

Rastliny si vytvárajú štipľavé látky preto, aby ich nespásali zvieratá. Evolúcia zariadila, aby čo najviac dráždili pokožku a sliznice cicavcov.

Stratégia rastlín účinkovala až do chvíle, kým sa nedostala do kontaktu s človekom. S výnimkou zvláštneho čínskeho primáta, ktorý pripomína vevericu, je jediným cicavcom, ktorý štipľavú potravu vyhľadáva.

SkryťVypnúť reklamu

Náklonnosť k štipľavému jedlu, má človek podľa fínskych vedcov dokonca zapísanú v génoch.

Čo presne sa odohráva v ľudskom tele po tom, čo zje pikantnú rastlinu?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kde sa berú pocity pálenia

Za pocity pálenia je v paprikách zodpovedný alkaloid kapsaicín. Pikantnú chuť chrenu, wasabi alebo horčice zas spôsobuje olej alyl izotiokyanát.

Obe látky sa viažu na receptory, ktoré obvykle slúžia na vnímanie bolesti.

Keď kapsaicín zasiahne receptory jazyka označované ako TRPV1, spustí chemickú reakciu a nervovými zakončeniami vyšlú signál do mozgu.

Kapsaicín sa zároveň viaže na receptory na jazyku, ktoré rozpoznávajú teplo. Práve preto vnímame štipľavé jedlá ako "pálivé".

Štipľavosť teda nemožno považovať za chuť v pravom slova zmysle, ide skôr o kombináciu vnemov, ktoré si vysvetľujeme ako bolesť a horúčavu.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Deti v letných táboroch budú pomáhať strážiť roboty
  2. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  3. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  4. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  5. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  6. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  7. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  8. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch
  1. Deti v letných táboroch budú pomáhať strážiť roboty
  2. MetLife prináša novinky v skupinovom poistení pre zamestnancov
  3. Prihlás sa do programu She's Next na podporu žien-podnikateliek
  4. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  5. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  6. Unilabs Slovensko otvára v Boroch najmodernejšie laboratórium
  7. Istota nízkeho úroku. Krásne bývanie s hypotékou za 1,49 %
  8. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  1. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte 29 615
  2. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 22 062
  3. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur. 14 019
  4. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 11 286
  5. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 5 840
  6. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 4 808
  7. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 4 030
  8. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 2 910
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu