BRATISLAVA. Choré ďasná a zuby sú rizikovým faktorom viacerých ochorení. Súvisia s mŕtvicou, chorobami srdca, cukrovkou a aj niektorými druhmi rakoviny.
Rozsiahla štúdia na obyvateľoch Veľkej Británie najnovšie ukázala, že ľudia s chorými ďasnami čelia o 75 percent vyššiemu riziku rakoviny pečene.
Podrobnosti uverejnil medicínsky časopis United European Gastroenterology Journal.
Prípadov rakoviny pribúda
Počet ľudí s rakovinou tráviaceho systému stúpa. Odhaduje sa, že v roku 2018 tvorili títo pacienti 28 percent novodiagnostikovaných prípadov a 37 percent úmrtí na rakovinu.
Príčinou nárastu môže byť starnutie populácie, pribúdať môžu aj rizikové faktory v prostredí alebo škodlivé formy správania, napríklad rastúca spotreba alkoholu alebo obezita.

Rakovinu tráviaceho systému spájali so zlým stavom ústnej dutiny už niektoré predchádzajúce štúdie.
Rozsah, v akom môžu tento vzťah ovplyvniť faktory fajčenie, výživa a pitie alkoholu, však zostáva nejasný.
„Neexistujú jednotné dôkazy o súvislosti medzi zlým zdravotným stavom ústnej dutiny a špecifickými typmi gastrointestinálnych rakovín,“ vysvetľuje hlavná autorka štúdie Haydée Jordãová v tlačovej správe.
So svojím tímom preto preskúmala zdravotné záznamy takmer 470-tisíc dospelých vo Veľkej Británii vo veku 40 až 69 rokov. Zdravotný stav sledovali v priemere šesť rokov, za ten čas prepukla rakovina tráviaceho systému u 4069 ľudí.
Spomedzi chorých nahlásilo na začiatku štúdie 13 percent pacientov problémy s chrupom. Mali buď bolestivé, alebo krvácajúce ďasná, alebo im vypadávali zuby.
Zlý stav ústnej dutiny sa načastejšie týkal mladších obéznych žien. Chorí zväčša žili v znevýhodnených socio-ekonomických oblastiach a denne jedávali menej ako dve porcie ovocia a zeleniny.
Podozrivé baktérie?
Analýza neukázala žiadnu súvislosť medzi zdravými ďasnami a celkovým rizikom rakoviny tráviaceho systému.

Keď sa však vedci zamerali na rakovinu jednotlivých orgánov, objavili súvislosť s ochorením pečene, žlčníka alebo žlčových ciest.
Najvýraznejší bol vzťah s hepatocelulárnym karcinómom - najbežnejšou formou rakoviny, ktorá sa začína v pečeni.
Čo je príčinou takejto silnej súvislosti, si však vedci nie sú istí. Možné vysvetlenie môžu ponúknuť črevné baktérie.
„Pečeň,“ vysvetľuje Jordãová, „prispieva k eliminácii baktérií z ľudského tela.“
Je možné, že ochorenia ako cirhóza, rakovina a žltačka poškodia funkcie pečene a to spôsobí, že baktérie dokážu prežiť dlhšie a narobiť v tele väčšie škody.
Zatiaľ však nie je jasné, ktoré baktérie a akým spôsobom ubližujú telu. „Preto sú potrebné ďalšie štúdie skúmajúce mikrobióm a rakovinu pečene,“ hovorí vedkyňa.