BRATISLAVA. Ak chcete byť zdraví a plní síl, jedzte pestrú stravu. Pravdivá, jednoduchá, no ťažko uchopiteľná rada.
Obzvlášť v dobe polotovarov a hotových jedál je čoraz náročnejšie udržať si prehľad v zložkách našej stravy.
Štatistiky ukazujú, že ženám sa nedarí v strave prijímať odporúčané množstvo železa, a väčšina dospelých nejedáva dostatok vápnika.
Zdravú stravu sa neoplatí vnímať iba cez príjem kalórií.
Potraviny, ktoré jedávame, by mali získať opodstatnenie prostredníctvom živín, ktoré obsahujú. Mali by byť súčasťou pestrej mozaiky, z ktorej si telo dokáže vyťažiť živiny potrebné pre svoje fungovanie.
Päť základných potravinových skupín
Hoci toto delenie nemá celosvetovo ucelenú podobu, zložky zdravej stravy sa prevažne zvyknú deliť do piatich hlavných skupín:
- Zelenina a strukoviny,
- ovocie,
- celozrnné potraviny,
- chudé mäso, hydiny, ryby, morské plody, vajcia, tofu, strukoviny, orechy a semená,
- mlieko, jogurty a syry.
V tomto prerozdelení sú v rovnakej skupine tie potraviny, ktoré obsahujú podobné množstvo kľúčových živín.
Napríklad kľúčové živiny v skupine mlieka, jogurtov, syrov zahŕňajú vápnik a bielkoviny, zatiaľ čo skupina ovocia je dobrým zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C.
Platí, že vo vyváženom jedálničku tvoria zhruba tretinu celozrnné potraviny a zelenina, a zvyšnú tretinu rovnomerne zastupujú bielkovinové potraviny z kategórie s mäsom, mliečne výrobky a ovocie.