BRATISLAVA. Odolnými baktériami E.coli sa nenakazíte z jedla, ale pre nesprávnu hygienu.
Šíria sa najmä tým, že si ľudia po použití toalety neumyjú poriadne ruky.
Baktérie, ktoré odolávajú liečbe antibiotikami, sa podľa štúdie v časopise The Lancet Infectious Diseases s najväčšou pravdepodobnosťou prenášajú priamo z človeka na človeka.
Nákaza podľa autorov štúdie vzniká prenosom „čiastočiek stolice jednej osoby do úst druhej."
Baktéria môže otráviť krv
Baktéria Escherichia coli sa bežne vyskytuje v ľudských aj zvieracích črevách. Zvyčajne je pomerne neškodná.

Niektoré kmene tejto baktérie si však za posledných dvadsať rokov vytvorili odolnosť proti antibiotikám a dokážu vyvolávať omnoho nebezpečnejšie infekcie.
U ľudí spôsobujú silné kŕčovité bolesti brucha spojené s intenzívnou hnačkou či vracaním, infekcie močového systému alebo tráviaceho traktu.
V najhoršom prípade môže E.coli preniknúť do krvného obehu a následne spôsobiť závažný septický šok.
Iba v Spojenom kráľovstve dochádza ročne ku 40-tisícom prípadov infekcie krvi. Desať percent z nich spôsobuje práve nebezpečná odolná baktéria.
Lekári a vedci preto chceli zistiť, ako k nákaze dochádza a ktoré opatrenia by mohli poslúžiť ako účinná prevencia.
U ľudí prichádzajú do úvahy dva zdroje nákazy: Kontaminované potraviny (napríklad surová hydina alebo surové cesto na sušienky) a slabá osobná hygiena (napríklad neumývanie si rúk po použití toalety).
Nie sú v potravinovom reťazci
Keďže nebolo jasné, ktorý zdroj nákazy prevláda medzi ľuďmi, výskumníci z Univerzity vo východnom Anglicku sa rozhodli bližšie preskúmať obe trajektórie. Okrem iného preto analyzovali dvadsaťtisíc vzoriek stolice a stovky vzoriek krvi.

Odolný kmeň baktérie objavili v ľudskej krvi, v kanalizácii a vo vzorkách stolice. V zvieracom mäse a v hnoji prevažovali iné kmene E.coli.
„Medzi kmeňmi u ľudí, kurčiat a hovädzieho dobytka je iba malý prienik,“ povedal hlavný autor štúdie David Livermore v tlačovej správe univerzity.
Výraznú väčšinu nákaz odolnými baktériami E.coli podľa zistení jeho tímu „nezapríčinila konzumácia kuracieho mäsa alebo čohokoľvek iného v potravinovom reťazci človeka."
Neznamená to, že môžete nedbanlivo pripravovať a servírovať surové kuracie mäso. Ani že môžete skoncovať s poctivým umývaním zeleniny.
Vedci svojimi zisteniami iba opäť raz potvrdili zásadný význam dôslednej hygieny a obzvlášť umývania rúk po použití toalety.