Ryža môže obsahovať vysoké hladiny toxického arzénu, ktorý sa do nej dostáva kontaminovanou vodou ešte pri pestovaní.

Konzumácia takejto ryže môže byť pre človeka nebezpečná. Správnym spôsobom varenia však vašu ryžu viete z veľkej časti týchto škodlivých látok zbaviť.
Britskí vedci prišli na doposiaľ najefektívnejší spôsob prípravy ryže, ktorý ju očistí až od 73 percent jedovatého arzénu, no stále v nej zachová dostatok potrebných živín. Takto pripravená ryža je bezpečná aj pre deti.
Postup je naozaj jednoduchý. Bude vám na to stačiť iba hrniec, voda a ryža.
Nové zistenia boli uverejnené v časopise Science of The Total Environment.
Riziko kontaminovanej vody
Ryža patrí medzi najviac konzumované potraviny na svete, no v porovnaní s inými plodinami obsahuje zhruba desaťkrát viac anorganického arzénu.