Ryža môže obsahovať vysoké hladiny toxického arzénu, ktorý sa do nej dostáva kontaminovanou vodou ešte pri pestovaní.
Keď dobrého veľa škodí. Potraviny, ktoré jedzte radšej s mierou ČítajteKonzumácia takejto ryže môže byť pre človeka nebezpečná. Správnym spôsobom varenia však vašu ryžu viete z veľkej časti týchto škodlivých látok zbaviť.
Britskí vedci prišli na doposiaľ najefektívnejší spôsob prípravy ryže, ktorý ju očistí až od 73 percent jedovatého arzénu, no stále v nej zachová dostatok potrebných živín. Takto pripravená ryža je bezpečná aj pre deti.
Postup je naozaj jednoduchý. Bude vám na to stačiť iba hrniec, voda a ryža.
Nové zistenia boli uverejnené v časopise Science of The Total Environment.
Riziko kontaminovanej vody
Ryža patrí medzi najviac konzumované potraviny na svete, no v porovnaní s inými plodinami obsahuje zhruba desaťkrát viac anorganického arzénu.