SME

Čokoláda nemusí byť prehreškom, ak si viete správne vybrať

Ako jesť čokoládu a kakao, aby prospievali zdraviu.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

Ak by ste svoj vzťah k čokoláde a kakau opísali ako komplikovaný, zrejme nebudete sami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výskumy ukazujú, že hoci muži väčšinou sladké prehrešky neriešia, mnohými ženami lomcujú pocity viny, keď tejto pochúťke nedokážu odolať. Alebo často bojujú s nutkaním dať si aspoň jediný kúsok. A po ňom ešte jeden a potom už skutočne posledný.

Takýto napätý vzťah s čokoládou môže byť v mnohých ohľadoch škodlivý. Veda našťastie dokazuje, že kvalitná čokoláda nemusí byť pre človeka žiadnym previnením.

Súvisiaci článok Vyrába oceňovanú čokoládu: Nechápem, prečo nás úrady brzdia Čítajte 

Nie je príťažlivou myšlienkou, že niečo, čo konzumujeme pre čisté potešenie a ulahodenie chuťovým pohárikom, prináša navyše aj hmatateľné výhody pre zdravie? Len si treba vedieť správne vybrať.

SkryťVypnúť reklamu

Tajomstvo úspechu je vo flavonoidoch

Pokiaľ ide o obsah živín, jasným víťazom spomedzi všetkých druhov čokolád je tá tmavá, pretože obsahuje najmenšie množstvo tuku a cukru. Navyše je bohatá na polyfenoly flavonoidy – zložku, ktorá je centrom záujmu mnohých výskumov najmä pre svoje antioxidačné účinky.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8BC4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Čokoláda

Súvisiace témy: Zdravá strava
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 441
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 157
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 808
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 453
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 156
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 912
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 183
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu