Popularita i produkcia zeleného čaju za uplynulé roky neustále rastú. Podľa Organizácie Spojených národov stúpa jeho produkcia o takmer osem percent rýchlejšie než stále najpopulárnejšieho čierneho čaju. Od roku 2013 do 2023 sa má zvýšiť takmer dvojnásobne.
Nájsť dôvod nie je až také ťažké. Viaceré výskumy totiž ukázali, že zelený čaj priaznivo vplýva na naše zdravie. Hovoria o tom, že jeho pravidelná konzumácia môže v ľudskom tele znížiť množstvo cholesterolu, predchádzať tvorbe rakovinových buniek, čistiť upchaté cievy, zlepšovať kognitívne schopnosti, ako sú učenie a pamäť, či podporovať imunitný systém.
Podľa odborníkov sú za výnimočné účinky zeleného čaju zodpovedné antioxidanty, ktoré obsahuje. Presnejšie, ide o látky nazývané katechíny.
Až doposiaľ si vedci mysleli, že ich hlavnou úlohou je bojovať proti oxidačnému stresu. Nová štúdia, ktorá vyšla v odbornom časopise Aging však ukazuje, že pôvodná teória nebola správna a tiež, že celý proces je omnoho komplikovanejší.