Tropické kivi je plod liany, ktorý vyzerá tak trochu ako vinič. Má rovnaký geografický rodokmeň ako citrón, keďže pochádza z juhozápadnej Číny, kde ho ochutnali už viac než pred 2000 rokmi.

Až začiatkom 20. storočia sa rozšírilo na Nový Zéland a postupne do celého sveta.
Kivi je bezkonkurenčné v porovnaní s iným bežne konzumovaným ovocím najmä pre spektrum živín, zdravotné prínosy a príťažlivosť pre konzumentov, zhodli sa aj autori štúdie z roku 2013.
Rozsiahly výskum za posledné desaťročie spojil pravidelnú konzumáciu tohto ovocia so zlepšením nielen nutričného stavu, ale aj s prínosom pre trávenie, imunitu a metabolizmus.
Má dosť cukru, ale diabetikom neuškodí
Kivi podporuje správny pohyb čriev vďaka obsahu rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Siahnuť po ňom nie je na škodu ani po výdatnom mäsitom jedle.
Štúdie ukazujú, že konzumácia kivi pomáha aj ľuďom, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva. Je to najmä vďaka enzýmu aktinidín, ktorý pomáha pri rozklade a trávení bielkovín (napríklad z mäsa a rýb), ktoré často spôsobujú nadúvanie či bolesti brucha.
Hoci toto šťavnaté ovocie obsahuje aj veľa sacharidov, je skvelou voľbou aj v prípade, že si strážite váhu alebo sa pokúšate chudnúť.