Je to ľahké - ak chceme schudnúť, treba menej jesť a viac cvičiť. Ukazuje sa však, že žiadne usmernenia nefungujú pre každého rovnako.
Mnohé odporúčania týkajúce sa stravovania, ktorými sa ešte vždy často riadime pri snahe zhodiť zopár kíl, sú založené na nedostatočnej, zastaranej alebo neobjektívnej vede (v tom lepšom prípade), no častejšie na neoverených informáciách. Veď určite ste už aj vy podľahli módnej diéte, ktorú ste započuli v telocvični alebo si o nej prečítali v časopise.

"Asi najčastejším odporúčaním, o ktorom sa dočíta každý chudnutiachtivý človek, je, že má prestať jesť pečivo a sacharidové prílohy a hmotnosť zaručene pôjde zázračne dolu," hovorí pre SME nutričná poradkyňa Jana Guráňová.
Vybrali sme niekoľko častých mýtov o chudnutí a racionálnom stravovaní:
1.Rozhodujúce je počítanie kalórií
Väčšina ľudí sa naučila, že chudnutie je otázkou jednoduchej matematiky - keď budete jesť menej kalórií ako spálite, určite schudnete. Odborníci však zisťujú, že táto desaťročia stará stratégia je v skutočnosti dosť nepresná a nedostačujúca.
Ani starostlivé výpočty kalórií nemusia prinášať rovnaké výsledky. Harvardská lekárska škola uvádza tri hlavné faktory, ktoré najviac ovplyvňujú to, ako telo spracováva kalórie - črevný mikrobióm, metabolizmus a strava, ktorú prijímame.
Ak dvaja ľudia zjedia rovnaké jedlo, pre každého má inú kalorickú hodnotu, pretože organizmus vyťaží z rovnakého jedla vplyvom viacerých faktorov rôzne množstvo energie.
Podľa Healthline ľudia, ktorí sa pri chudnutí sústredia len na počítanie kalórií, zabúdajú sledovať nutričnú hodnotu potravín a tak sa ľahko stáva, že siahajú po nízkokalorických potravinách chudobných na živiny, čo nie je najlepšie pre celkové zdravie.
Ak sa teda rozhodnete počítať kalórie, mali by ste to robiť v rámci zdravej a vyváženej stravy.