"Často zabúdame, že aj do chladničky je potrebné všetko dobre zabaliť. Ideálne je používať vzduchotesné škatuľky, sklenené alebo plastové, v ktorých potravina nemá prístup ku kyslíku, ktorý urýchľuje jej kazenie a napomáha oxidáciu a stratu vitamínov," hovorí pre SME KAROLÍNA FOUROVÁ, autorka knihy Jediná kniha o jedle, ktorú potrebujete.
Gastronomická novinárka a foodblogerka vyštudovala odbor výživu a kvalitu potravín. Na sociálnych sieťach sa snaží ľudí naučiť čo najviac o jedle, aj vyvrátiť čo najviac stravovacích mýtov.
Čo sa v rozhovore dozviete
- Ako by mali vyzerať ideálne raňajky, obed a večera
- Ako sa orientovať v informáciách, aby sme neuverili mýtom o stravovaní
- Aké formy detoxu sú práve v kurze, a prečo môžu byť nebezpečné
- Či existuje zdravá diéta
- Koľko ovocia a zeleniny by sme mali denne zjesť
- Aké sú základné pravidlá, ktoré by sme mali dodržiavať pri skladovaní potravín
- Prečo rajčiny nepatria do chladničky, ako skladovať šalát a rukolu, aby vydržali čo najdlhšie
- Či je kokosový olej superpotravina
- O čom bude druhá kniha
Napísali ste knihu s názvom Jediná kniha o jedle, ktorú potrebujete. Opisujete v nej jednotlivé zložky potravín (cukry, tuky, bielkoviny), ale sú v nej aj recepty. Čo pre vás jedlo znamená?
Jedlo je základným zdrojom energie. Snažím sa ho však ľuďom priblížiť tak, aby si ho dokázali aj užiť a tešili sa naň. Zároveň sa snažím odradiť ich od druhého extrému - počítania kalórií závislosti od škatuľkovania - aby nepodriaďovali všetok čas tomu, koľko čoho jedia. Nie je správne nevenovať jedlu pozornosť, zároveň však nie je dobré preháňať to s ňou.
Je ťažké nájsť v stravovaní zlatú strednú cestu?
Pre mnoho ľudí určite áno. Za tie roky, čo vzdelávam ľudí cez sociálne siete, blog a média, mi viacero ľudí napísalo, že vďaka mojej práci už vedia, ktoré potraviny sú vhodnejšie a ktoré menej vhodné. Lepšie si dokážu vybrať, čo si dajú na večeru. Začali rozmýšľať nad tým, ktoré potraviny by mali jesť častejšie, a ktoré zase menej.
Naučiť sa myslieť týmto spôsobom je určite jednoduchšie, než si priniesť domov burrito, rozdeliť ho na jednotlivé zložky, odvážiť ich a zapísať si hodnoty do kalorických tabuliek.