SME

Mrkva zlý zrak nezlepší, je len prevenciou. Varená nezaťaží ani boľavé črevá

Dobrou voľbou je aj počas bezzvyškovej diéty.

(Zdroj: Pexels)

Má dlhú trvanlivosť, môže sa jesť surová a príjemne chrumkavá, udusená či uvarená do mäkka, grilovaná, pečená aj nakladaná.

Mrkva je pre kuchára požehnaním aj prekliatím zároveň, pretože je všestranná, no jej sladká chuť môže ľahko prekryť chuť celého jedla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčastejšie sýto oranžová koreňová zelenina sa vo vyváženej strave často vyzdvihuje najmä ako vynikajúci zdroj betakaroténu.

Výťažky z mrkvy, ktoré slúžia ako zdroje antioxidantov, však majú aj ďalšie dôležité funkcie pri prevencii mnohých chorôb.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Netradičné ochucovadlo a dobrý zdroj jódu. Morské riasy sú trendovou potravinou Čítajte 

Jedením mrkvy si zrak nezlepšíte

Dusenie je jedným z najzdravších spôsobov varenia mrkvy, keďže na rozdiel od väčšiny druhov zeleniny a ovocia sa mrkva odporúča konzumovať skôr tepelne upravená než surová. Hoci je pravda, že niektoré vitamíny sa pri tomto procese strácajú, zahrievaním je mrkva ľahšie stráviteľná a navyše lepšie uvoľňuje betakarotén.

Ten sa v tele premieňa na vitamín A rozpustný v tukoch (preto by ste mali mrkvu vždy pripravovať s trochou olivového oleja alebo masla), ktorý je dôležitý pre sietnicu očí (zabezpečuje, že dokážeme rozlíšiť svetlo od tmy) a takisto pomáha znižovať v krvi zlý cholesterol.

Ak zjete surovú mrkvu, získate z nej len tri percentá betakaroténu, no tepelnou prípravou sa ho uvoľní takmer 40 percent.

Nie je však pravda, že by konzumácia mrkvy vedela zlepšiť zrak, ako sa deťom vtĺka do hláv už od plienok.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8NGS na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Zdravá strava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 357
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 037
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 167
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 596
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 388
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 116
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 799
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 354
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu