SME

Mrkva zlý zrak nezlepší, je len prevenciou. Varená nezaťaží ani boľavé črevá

Dobrou voľbou je aj počas bezzvyškovej diéty.

(Zdroj: Pexels)

Má dlhú trvanlivosť, môže sa jesť surová a príjemne chrumkavá, udusená či uvarená do mäkka, grilovaná, pečená aj nakladaná.

Mrkva je pre kuchára požehnaním aj prekliatím zároveň, pretože je všestranná, no jej sladká chuť môže ľahko prekryť chuť celého jedla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčastejšie sýto oranžová koreňová zelenina sa vo vyváženej strave často vyzdvihuje najmä ako vynikajúci zdroj betakaroténu.

Výťažky z mrkvy, ktoré slúžia ako zdroje antioxidantov, však majú aj ďalšie dôležité funkcie pri prevencii mnohých chorôb.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Netradičné ochucovadlo a dobrý zdroj jódu. Morské riasy sú trendovou potravinou Čítajte 

Jedením mrkvy si zrak nezlepšíte

Dusenie je jedným z najzdravších spôsobov varenia mrkvy, keďže na rozdiel od väčšiny druhov zeleniny a ovocia sa mrkva odporúča konzumovať skôr tepelne upravená než surová. Hoci je pravda, že niektoré vitamíny sa pri tomto procese strácajú, zahrievaním je mrkva ľahšie stráviteľná a navyše lepšie uvoľňuje betakarotén.

Ten sa v tele premieňa na vitamín A rozpustný v tukoch (preto by ste mali mrkvu vždy pripravovať s trochou olivového oleja alebo masla), ktorý je dôležitý pre sietnicu očí (zabezpečuje, že dokážeme rozlíšiť svetlo od tmy) a takisto pomáha znižovať v krvi zlý cholesterol.

Ak zjete surovú mrkvu, získate z nej len tri percentá betakaroténu, no tepelnou prípravou sa ho uvoľní takmer 40 percent.

Nie je však pravda, že by konzumácia mrkvy vedela zlepšiť zrak, ako sa deťom vtĺka do hláv už od plienok.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8NGS na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 12 844
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 467
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 863
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 683
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 243
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 149
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 982
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 555
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu