SME

Nemá nápadnú farbu mrkvy ani skvelú povesť brokolice. Prečo sa oplatí jesť karfiol?

Ako pripravovať karfiol, aby nezapáchal?

(Zdroj: Unsplash)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V posledných rokoch, najmä vplyvom moderných trendov v stravovaní, ktoré povzbudzujú ľudí, aby jedli menej škrobových a obilných potravín, karfiol zažíva slávny návrat.

Siahajú po ňom najmä tí, ktorí sa snažia znížiť príjem sacharidov, zvýšiť príjem vlákniny alebo obmedziť kalórie. Nečudo.

Súvisiaci článok Sú nezrelé a predsa nabité živinami. Ako jesť bôby edamame? Čítajte 

Táto polguľovitá ružica z čeľade kapustovitých je vhodnou nízkosacharidovou náhradou čohokoľvek – od múky v pizzovej kôrke, ryže až po zemiaky. Sto gramov karfiolu navyše obsahuje len 25 kalórií.

Výhody však neprinesie len tým chudnutiachtivým, z jeho konzumácie môžu ťažiť všetci.

SkryťVypnúť reklamu

Znižuje riziko rakoviny aj srdcových chorôb

Čo sa týka nutričnej hustoty, podľa metódy bodovania, ktorá zoraďuje potraviny na základe obsahu ich živín, sa karfiol radí medzi dvadsaťpäť najlepších druhov ovocia a zeleniny.

Je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov, keďže obsahuje takmer všetky, ktoré ľudský organizmus potrebuje denne.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8PYB na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Zdravá strava
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 414
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 755
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 435
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 144
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 886
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu