Pestovanie rastliny maniok, pôvodom z Brazílie, známej aj ako juka, sa rýchlo rozšírilo po celej Južnej Amerike a Afrike. Kulinárske využitie však dosiahlo ešte ďalej a stalo sa populárnym po celom svete.
Škrob, ktorý sa z tejto rastliny získava, ľahko kúpite aj u nás buď vo forme tapiokovej múky či vločiek, alebo ako malé biele tapiokové perly.
Škrob tvorí pri varení číru, lepkavú a súdržnú pastu, aj preto sa hojne využíva ako zahusťovadlo do sladkých aj slaných jedál.
Väčšina škrobu, ktorý jeme, pochádza z obilnín, akými sú ryža, kukurica a pšenica, alebo z hľúz, napríklad zemiakov. Ľudia, ktorí sa obávajú toho, ako škroby ovplyvňujú hladinu cukru v krvi, môžu tapioku vnímať ako nezdravú, keďže aj na stupnici glykemického indexu je relatívne vysoko (na stupnici od 0 po 100 dosahuje skóre 67).
No správne zaradenie tapioky do stravy v primeranom množstve môže poskytovať aj niekoľko zdravotných výhod.