Zeleninový šalát na obed aj na večeru, pomedzi to maximálne surová mrkva či kaleráb. Nie, zdravé stravovanie neznamená konzumovať zopár potravín dookola. Ani neustále zákazy a obmedzenia.
„Dokonca nie je ani o počítaní kalórií, ani o sledovaní zloženia každého taniera, aby sa v ňom nachádzal vhodný počet sacharidov, bielkovín a tukov,“ hovorí nutričná špecialistka Jana Kondrcová.
Správne zloženie taniera treba brať ako výsledok jedál celého dňa.
Kondrcová tvrdí, že hlavnou zásadou zdravej výživy je viac rastlinnej stravy, ktorá telu dodá potrebnú vlákninu. Neznamená to však, že treba nevyhnutne vynechať mäso a živočíšne produkty. K zdravému stravovaniu takisto patrí pitný režim v podobe vody, nesladených nápojov či bylinkových čajov.

„Voda sa v tele podieľa na dôležitých fyziologických procesoch vrátane prirodzenej detoxikácie organizmu,“ hovorí odborníčka na výživu.
Hľadať zdravšie varianty
Kto sa chce zdravo stravovať, nemusí hneď zo svojho jedálneho lístka vyhodiť všetky „slovenské klasiky“. Môže skúsiť tieto obľúbené, no kaloricky veľmi ťažké, jedlá prerobiť na lepší variant.