SME

Surová zelenina nie je vždy zdravšia. Ktoré druhy je lepšie uvariť?

Patrí k nim aj mrkva.

(Zdroj: Adobe Stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Konzumácia surovej stravy, známej aj pod pojmom raw, je už dlhšie obdobie trendom. Ľudia, ktorí sa takto stravujú, veria, že čím menej tepelne upraveného jedla konzumujú, tým lepšie robia pre svoje telo.

"Nie všetky potraviny sú výživnejšie, keď sa konzumujú v surovom stave. Niektoré druhy zeleniny sú výživnejšie, keď sú varené," vysvetľuje na portáli The Conversation vedkyňa Laura Brownová, ktorá sa venuje výžive, potravinám a zdravotným vedám na Teesside University v Anglicku.

SkryťVypnúť reklamu

Na základe odborných štúdií vytvorila zoznam deviatich druhov zeleniny, ktoré sú zdravšie po tepelnej úprave.

1. Mrkva

"Varená mrkva obsahuje viac beta-karoténu ako surová. Práve karotenoid telo neskôr premieňa na vitamín A. Tento vitamín rozpustný v tukoch podporuje rast kostí, zrak a imunitný systém," vysvetľuje Brownová.

Výskum tiež ukázal, že varenie mrkvy so šupkou viac ako zdvojnásobuje jej antioxidačné účinky. Odborníčka na výživu preto odporúča mrkvu najprv uvariť, až potom nakrájať. Zabránite tak úniku živín do vody na varenie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8ZTG na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Vitamíny a minerály

Súvisiace témy: Zdravá strava
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 381
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 068
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 659
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 403
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 125
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 829
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 304
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu