SME

Je šúpanie zeleniny iba stratou času, peňazí a živín?

Denne by sme mali zjesť aspoň 400 gramov ovocia a zeleniny.

Ilustračný obrázok.Ilustračný obrázok. (Zdroj: Adobe Stock)

Príprava jedla má niekoľko fáz. Od vymyslenia pokrmu, nákupu potravín a samotného varenia zahŕňa aj spracovanie surovín. Teda čistenie, šúpanie a krájanie. No málokto sa zamyslí, či treba zbaviť šupky všetky druhy zeleniny či ovocia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niektorí ľudia tak robia automaticky bez ohľadu na to, akým spôsobom budú surovinu pripravovať. Nepremýšľajú nad tým. Automaticky chytia do ruky škrabku.

Medzi časté argumenty podporujúce šúpanie patrí tvrdenie, že ovocie a zelenina z obchodu obsahujú na povrchu nebezpečné pesticídy. A práve šúpaním sa ich dá ľahko a rýchlo zbaviť.

SkryťVypnúť reklamu

Na druhej strane, nutriční odborníci upozorňujú, že šúpanie zeleniny je stratou času, peňazí a tiež vlákniny a živín. A každý rok ním vyprodukujete tony zbytočného odpadu. Tie končia v horšom prípade na skládkach, v lepšom v komposte.

Je to len zbytočný zlozvyk alebo má šúpanie ovocia a zeleniny svoje opodstatnenie?

Je nelogické ovocie a zeleninu šúpať?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9BT4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Vitamíny a minerály

Súvisiace témy: Zdravá strava
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 419
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 880
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 770
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 229
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 760
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 073
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu