Matča čaj existuje už stáročia, no popularitu si získal až v uplynulých rokoch.
Jeho zdravotné prínosy vyzdvihujú aj mnohé celebrity. Patria k nim napríklad herečky Jennifer Aniston či Gwyneth Paltrow.
Medzi obľúbené tvrdenia, prečo by ste mali tento nápoj uprednostniť, patrí, že je údajne zdraviu prospešnejší než zelený čaj.
„Všetky zelené čaje pochádzajú z rovnakej rastliny: Camellia sinensis. Zelený čaj (známy ako senča) sa vyrába z nefermentovaných listov. Čaj matča (známy ako tenča) sa vyrába z čajových listov pestovaných v tieni, ktoré sa po zbere naparujú a sušia a až potom sa rozdrvia na prášok“ vysvetľujú v texte na portáli The Conversation vedci Justin Roberts, docent nutričnej fyziológie na Anglia Ruskin University a Henry Chung, expert v oblasti športu a cvičenia na University of Essex.
Odborníci upozorňujú, že výskumy o matči sú ešte len v začiatkoch a stále o nej ešte veľa nevieme. Vo svojom texte však zhrnuli výsledky aktuálneho bádania.
V článku sa dočítate:
- Aký je rozdiel medzi zeleným čajom a čajom matča.
- Čo hovorí veda o zdravotných prínosoch zeleného čaju.
- Koľko antioxidantov, kofeínu a ďalších látok obsahuje matča.
- Či môže naozaj čaj matča ovplyvňovať chudnutie.
- Čo zatiaľ vieme o jeho ďalších vplyvoch na zdravie.
Zelený čaj pod drobnohľadom
Medzi nápojmi, o ktorých sa hovorí, že majú veľký prínos pre ľudské zdravie, má svoje nezastupiteľné miesto aj zelený čaj.