SME

Odborníčka na stravu detí: Deti do jedla nenúťte. Ak nechcú, ponúknite im ho neskôr

Eva Blaho radí, čo uvariť deťom v lete.

Pri zavádzaní príkrmov je dôležité, aby sa dieťa postupne zoznamovalo s jednotlivými druhmi potravy, hovorí Eva Blaho.Pri zavádzaní príkrmov je dôležité, aby sa dieťa postupne zoznamovalo s jednotlivými druhmi potravy, hovorí Eva Blaho. (Zdroj: Archív E.B.)

Počas letných horúcich dní hľadáme nielen tieň a trochu vánku, ale aj jedlo a nápoje, ktoré nás osviežia a nezaťažia príliš organizmus. Aj rodičia dojčiat a batoliat rozmýšľajú, ako im uľahčiť prežívanie horúčav.

Odborníčka na stravovanie detí EVA BLAHO v rozhovore pre SME radí konzumáciu ľahších jedál, akými sú ovocie, zelenina či biely neochutený jogurt. Tvrdí, že dôležitý je dostatočný príjem vhodných tekutín, teda vody, materského mlieka, formuly.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„V lete je ideálne vyhýbať sa komerčným zmrzlinám, nanukom či sorbetom. Je v nich pridaný cukor, ktorý nie je pre dieťa do jedného roka ideálny,“ konštatuje Blaho, odborná garantka projektu Zdravé bruško, ktorá dodáva zdravú stravu do materských škôl.

SkryťVypnúť reklamu

Čo všetko by mal obsahovať jedálny lístok dieťaťa, ktoré začína s prvými príkrmami?

Pri zavádzaní príkrmov je dôležité, aby sa dieťa postupne zoznamovalo s jednotlivými druhmi potravy. Ideálne je začať zeleninou a obilninami, napríklad ryžou, cestovinami, pšenom, pohánkou, krúpami, kuskusom či bulgurom.

Postupne pridávať mäso a vajíčko. Mäso je oproti zelenine a obilninám ťažšie na trávenie.

V čom sa líši od stravovania dvojročného či trojročného dieťaťa?

Hovorí sa, že od jedného roku môže dieťa jesť úplne všetko. To však neznamená, že by už malo konzumovať vyprážané rezne so zemiakovým šalátom. Týka sa to len základných potravín, ako sú mäso, zelenina, vajíčka, mlieko, mliečne výrobky a obilniny. Tie by mali prejsť iba jednoduchou prípravou.

Súvisiaci článok Nutričná vedkyňa: Dieťa sa s novou potravinou musí stretnúť viac ako 20-krát, kým ju akceptuje Čítajte 

Deti sa v štyroch až šiestich mesiacoch s jedlom iba zoznamujú. Porcie sú oveľa menšie a je v poriadku, ak dieťa zje jednu-dve lyžičky pyré a trochu zahryzne do cestoviny. Postupne sa porcia zväčšuje a tráviaci trakt si zvyká na jednotlivé makronutrienty.

SkryťVypnúť reklamu

S akými mýtmi či hoaxami o stravovaní malých detí sa stretávate?

Často sa stretávam s tým, že mlieko je pre deti nevhodné, alebo s tým, kedy je potrebné, podobne ako aj iné alergény, pridať ho do stravy. Práve imunologické okno je veľmi diskutovanou témou. Či ísť podľa neho alebo nie.

Najnovšie výskumy a štúdie však potvrdzujú, že je dobré, keď sa dieťa v období, keď má imunologické okno, teda vo veku štyri až šesť mesiacov, zoznámi s alergénmi.

Neznamená to, že musí zjesť pol rožka, stačí aj jeden hryz, pocmúľať či oblízať lyžičku.

V tomto období by to naozaj malo byť o zoznamovaní sa s potravinami a alergénmi.

Deti to prirodzene robia, keď lezú po zemi a zbierajú omrvinky. Pri tom sa s alergénmi stretnú či chceme alebo nie. A tak si prirodzene budujú imunitu.

SkryťVypnúť reklamu

Ako je to teda s mliekom a deťmi?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9VQE na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Rozhovory z denníka SME

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 55
Súvisiace témy: Recepty, recepty, Zdravá strava
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 9 958
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 423
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 896
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 417
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 2 819
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 530
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 429
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 234
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu