SME

Zaraďte do jedálneho lístka kardamóm. Zvýši nielen chuť do jedla, ale aj spáli kalórie

Korenie je populárne v indickej kuchyni.

Kardamóm môže tiež podporiť zdravie srdca a ústnej dutiny.Kardamóm môže tiež podporiť zdravie srdca a ústnej dutiny. (Zdroj: Adobe Stock)

Korenisté indické jedlo či sladké švédske pečivo sa bez aromatickej intenzívnej sladkastej chuti kardamómu nezaobídu. Jeho semienka sa používajú do karí, dezertov, mäsových jedál, ale aj do kávy či čajov.

Navyše, o kardamóm sa nezaujíma iba gastronómia, ale aj medicína.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Korenie obsahuje fytochemikálie, ktoré majú protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Kardamóm môže tiež podporiť zdravie srdca a ústnej dutiny.

Nová štúdia publikovaná v International Journal of Molecular Sciences od Texas A&M AgriLife ukázala okrem redukcie zápalu, aj ďalšie zdravotné a diétne výhody konzumácie kardamómu. Vrátane zvýšenia chuti do jedla a odbúravania tuku.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Cibuľu nešúpte príliš. Ochudobníte sa o jej najcennejšie látky Čítajte 

"Zistili sme, že toto malé korenie dokáže spáliť kalórie, udržať telesnú hmotnosť a zároveň zvýšiť chuť a spotrebu jedla," hovorí hlavný riešiteľ štúdie Luis Cisneros-Zevallos z Katedry záhradníckych vied na Texaskej A&M College of Agriculture and Life Sciences.

Odborník verí, že nová funkcia objavená v kardamóme môže byť použitá na rastúcom trhu športovej výživy, či ako pomôcka na zvýšenie chuti do jedla u ľudí v rekonvalescencii.

Štúdia kardamómu ukazuje zdravotné výhody

Účinky zeleného kardamómu skúmali na vzorkách živých zvierat, konkrétne na myšiach, ktorým aplikovali do bežnej stravy rôzne dávky semien. Zistili, že kardamóm zvyšuje chuť do jedla, ale aj výdaj energie a redukciu tukovej hmoty.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9WWG na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 223
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 879
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 164
  4. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 303
  5. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 296
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 091
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 2 852
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 699
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu