K tradičným chutiam veľkonočných sviatkov nepatria len chren, vajcia, zemiakový šalát, šunka, hrudka a klobásy, ale aj čokoláda.
V košíkoch, ktoré si veriaci nesú do kostola na posvätenie, si tí najmenší často nesú aj čokoládového zajka či vajíčka. Aj malí chlapci ich dostanú ako výslužku na Veľkonočný pondelok za oblievanie či vyšibanie namiesto maľovaných vajec. A niektorí rodičia, školy či obce pripravujú pre deti zábavu v podobe vajíčkobrania - pátrania po čokoládových pochúťkach.
Výskumníčky zaoberajúce sa výživou z austrálskej University of Queensland Clare Dixová, Helen Trubyová a Stella Boyd-Fordová hovoria, že aj nákup s deťmi môže byť v tomto období náročnejší ako inokedy. Obchody sú totiž plné pestrofarebne zabalených a lesklých čokolád všetkých tvarov a veľkostí.

Aj keď môže byť pre rodičov toto obdobie zložité pri regulácii toho, koľko čokolády ich potomkovia zjedia, dá sa to zvládnuť.
„Pri plánovaní sladkého pohostenia pre deti môžete urobiť niekoľko vecí, aby ste príjem čokolády kontrolovali,“ tvrdia v texte na odbornom portáli The Conversation.
Vysvetľujú v ňom, aká čokoláda má prínosy pre zdravie, tiež prečo ju nedávať bábätkám a aj ako ju starším deťom nedémonizovať.
V texte sa dočítate:
- Čo obsahuje čokoláda.
- Koľko čokolády môže dieťa zjesť.
- Ako obmedziť konzum čokoládových vajíčok a zajačikov.
Tajomstvo čokolády
Kakaové bôby obsahujú minerály ako železo, draslík, horčík, zinok, fosfor a niektoré vitamíny, napríklad vitamín B2, či B3. Prítomné sú aj fenolové zlúčeniny (alebo fytochemikálie), ktoré preukázateľne znižujú krvný tlak.
„Majú takú horkú chuť, že surové kakao sa takmer nedá jesť,“ dopĺňajú austrálske výskumníčky.