Nevoľnosť, plynatosť, hnačka, opuch, zvieranie hrdla, ale aj problémy s dýchaním, bolesť na hrudníku, rýchly srdcový tep, nízky krvný tlak, ekzém, svrbenie kože žihľavka alebo anafylaxia.
Toto všetko sú príznaky potravinových alergií. Zatiaľ čo niektorých ľudí potrápia už v detstve, u iných sa začnú objavovať až v dospelosti.
Je to vôbec možné? Krátka odpoveď imunológov znie: áno.
Avšak celá téma je omnoho komplikovanejšia.
"U detí v predškolskom veku je asi štyrikrát vyššia pravdepodobnosť, že budú mať potravinovú alergiu ako u dospelých. No je pravdepodobné, že z nej s pribúdajúcim vekom vyrastú," uvádza v texte na portáli The Conversation Clare Collins, nutričná špecialistka z University of Newcastle vo Veľkej Británii.
Je tu však problém. Collinsová tvrdí, že je náročné získať presné údaje o výskyte potravinových alergií u dospelých.
Údaje z Austrálie napríklad hovoria, že tento typ alergie má jeden z 50 dospelých. Americký prieskum zase naznačuje, že aspoň na jednu potravinu je alergický jeden z desiatich dospelých, pričom u niektorých sa alergie rozvinuli až v dospelosti.
Mnohé z nich môžu byť život ohrozujúce. Niektoré sa vyskytujú častejšie, iné sú veľmi zriedkavé, pričom ich výskyt sa v jednotlivých krajinách líši.
V texte sa dočítate:
- Ako vznikajú alergie na potraviny.
- Aké sú najčastejšie potravinové alergie a čo môže byť príčinou.
- Akú potravinovú alergiu prenášajú kliešte a čo dnes vieme o alfa-gal syndróme.
- Ako môže súvisieť alergia na peľ s potravinovou alergiou a čo je syndróm peľového ovocia.
Narastá množstvo potravinových alergií?
V prípade potravinových alergií ide často o imunitné reakcie zahŕňajúce protilátku imunoglobulín E (IgE).
Americký prieskum ukázal, že medzi najčastejšie IgE sprostredkované alergie u dospelých patria alergia na mäkkýše (2,9 percenta), kravské mlieko (1,9 percenta), arašidy (1,8 percenta), orechy (1,2 percenta) a ryby (0,9 percenta).