SME

Počet pacientov s potravinovými alergiami narastá. Dôvody môžu byť paradoxné

Medzi najčastejšie patrí alergia na mlieko a orechy.

(Zdroj: unsplash.com/Mira Bozhko)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nevoľnosť, plynatosť, hnačka, opuch, zvieranie hrdla, ale aj problémy s dýchaním, bolesť na hrudníku, rýchly srdcový tep, nízky krvný tlak, ekzém, svrbenie kože žihľavka alebo anafylaxia.

Toto všetko sú príznaky potravinových alergií. Zatiaľ čo niektorých ľudí potrápia už v detstve, u iných sa začnú objavovať až v dospelosti.

Je to vôbec možné? Krátka odpoveď imunológov znie: áno.

Avšak celá téma je omnoho komplikovanejšia.

"U detí v predškolskom veku je asi štyrikrát vyššia pravdepodobnosť, že budú mať potravinovú alergiu ako u dospelých. No je pravdepodobné, že z nej s pribúdajúcim vekom vyrastú," uvádza v texte na portáli The Conversation Clare Collins, nutričná špecialistka z University of Newcastle vo Veľkej Británii.

SkryťVypnúť reklamu

Je tu však problém. Collinsová tvrdí, že je náročné získať presné údaje o výskyte potravinových alergií u dospelých.

Údaje z Austrálie napríklad hovoria, že tento typ alergie má jeden z 50 dospelých. Americký prieskum zase naznačuje, že aspoň na jednu potravinu je alergický jeden z desiatich dospelých, pričom u niektorých sa alergie rozvinuli až v dospelosti.

Mnohé z nich môžu byť život ohrozujúce. Niektoré sa vyskytujú častejšie, iné sú veľmi zriedkavé, pričom ich výskyt sa v jednotlivých krajinách líši.

Narastá množstvo potravinových alergií?

V prípade potravinových alergií ide často o imunitné reakcie zahŕňajúce protilátku imunoglobulín E (IgE).

Americký prieskum ukázal, že medzi najčastejšie IgE sprostredkované alergie u dospelých patria alergia na mäkkýše (2,9 percenta), kravské mlieko (1,9 percenta), arašidy (1,8 percenta), orechy (1,2 percenta) a ryby (0,9 percenta).

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAUHX na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  2. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  2. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  3. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  4. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 837
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 831
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 443
  4. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 3 692
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 203
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 564
  7. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 1 814
  8. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu 1 546
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu