SME

Spôsobuje sýtosť aj mení mikrobióm. Vedci prišli s novými poznatkami o vláknine

Objav môže pomôcť pri tvorbe diét.

(Zdroj: Unsplash/Marcin Skalij)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nájdete ju v celozrnných výrobkoch - v múke a vo vločkách, v semienkach, orechoch, ale aj v ovocí a zelenine.

Vláknina je pre naše telo prínosná z viacerých dôvodov - je zdrojom energie, reguluje hladiny cukru v krvi, niektoré jej druhy ovplyvňujú aj hladinu cholesterolu a predlžuje pocit sýtosti.

A práve mechanizmus, ktorý súvisí s pocitom sýtosti, zaujímal aj vedcov z prestížnej univerzity Imperial College London vo Veľkej Británii.

V novej štúdii sa zamerali na to, ako je možné, že po zjedení stravy s vysokým obsahom vlákniny dlho necítime hlad.

SkryťVypnúť reklamu

Ich výsledky ukázali, že mechanizmus pravdepodobne súvisí s hormónom, ktorý sa vďaka vláknine uvoľňuje v ileu, teda v spodnom úseku tenkého čreva.

Štúdiu uverejnil odborný časopis Science Translational Medicine.

Nenápadný objav, ktorý otvára možnosti

Počas výskumu sa ukázalo, že keď ľudia jedli stravu s vyšším obsahom vlákniny, z ich ileálnych buniek sa uvoľňoval hormón peptid tyrozín tyrozín. Odborníci ho označujú aj skratkou PYY a je o ňom známe, že znižuje chuť do jedla a príjem potravy.

Ileum je najdlhšia časť tenkého čreva. Hrá dôležitú úlohu pri regulácii chuti do jedla, a to vďaka tomu, že vylučuje viaceré hormóny a enzýmy. Avšak o tom, ako interaguje s rôznymi druhmi potravy, sa dosiaľ vedelo len málo.

Vedci tiež určili niektoré kľúčové metabolity - malé molekuly, ktoré vznikajú pri rozklade potravín a tiež viedli k uvoľňovaniu PYY.

SkryťVypnúť reklamu

Hoci tento objav môže pôsobiť nenápadne, v budúcnosti by podľa odborníkov mohol viesť k zaujímavým možnostiam. Napríklad výrobe potravín, ktoré by boli navrhnuté, aby potláčali hlad.

Súvisiaci článok Martin Pyco Rausch: Je akoby hanba povedať neviem, nepočul som, netuším Čítajte 

Prostredie citlivejšie, než predpokladali

V štúdii vedci pracovali s malou skupinou zdravých dobrovoľníkov, ktorých požiadali, aby konzumovali rozličné jedlá. Boli medzi nimi potraviny s vysokým aj s nízkym obsahom vlákniny. A tak jedli jablká, cícer, mrkvu, ale aj sladkosti a biely chlieb.

Experiment trval štyri dni. Počas nich boli účastníci vybavení špeciálnymi trubicami, ktoré boli spustené do ich tenkého čreva.

Prostredníctvom nich vedci účastníkom odoberali vzorky látok, ktoré produkovalo ich ileum pred jedlom a po jedle.

Z výsledkov zistili, že prostredie vo vnútri ilea bolo oveľa citlivejšie na hladovanie a konzumáciu jedla, než pôvodne predpokladali.

SkryťVypnúť reklamu

Ukázalo sa tiež, že potraviny s vyšším obsahom vlákniny zmenili mikrobióm a podporovali uvoľňovanie PYY z ileálnych buniek viac ako tie, ktoré jej obsahovali menej.

Navyše sa ukázalo, že molekuly ako stachyóza (oligosacharid, pozn. red.) a aminokyseliny tyrozín, fenylalanín, aspartát a asparagín, ktoré sa bežne nachádzajú napríklad vo fazuli, v syre, mäse alebo v hydine, tiež prispievali k uvoľňovaniu PYY.

Objav má aj praktické využitie

Miesta, ktoré sa nachádzajú hlboko v gastrointestinálnom trakte, sú pre odborníkov často ťažko dostupné. Preto táto štúdia predstavuje veľký krok vpred, ktorý môže vedcom ozrejmiť, aká je úloha ilea.

"Naša štúdia nielenže poskytla viac podrobností o tom, ako sa ileum neustále mení v reakcii na pôst a kŕmenie, ale má tiež prínos pre navrhovanie zdravších diét," hovorí v tlačovej správe Imperial College London profesor Gary Frost, jeden zo spoluautorov štúdie.

SkryťVypnúť reklamu

Dodáva, že ak dokážu nájsť spôsoby, ako dodávať určité potraviny do správnych častí čreva, môžu pomôcť ľuďom, ktorí bojujú s hmotnosťou, a poskytnúť im väčšiu kontrolu chuti do jedla a dodržiavania diéty.

Zdroje:

DOI: 10.1126/scitranslmed.adm8132

Vláknina

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 967
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 511
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 152
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 276
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 400
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 123
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 964
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 752
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu