SME

Výskum spája ultraspracované potraviny s demenciou. Najhoršie sú údeniny, hovorí odborníčka

Na názor sme sa pýtali Adely Penesovej.

(Zdroj: Adobe Stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak zjete každý týždeň dve porcie spracovaného červeného mäsa, zvyšujete riziko, že sa u vás rozvinie demencia.

Začiatkom augusta prezentovali vedci tieto zistenia na medzinárodnej konferencii Alzheimerovej asociácie vo Philadelphii v USA.

"Tieto výsledky ma neprekvapili," hovorí pre SME doktorka Adela Penesová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV).

"Už dlhšie sa vie o škodlivosti ultraspracovaných potravín aj v súvislosti s chorobami ako sú obezita, cukrovka, onkologické a srdcovo-cievne ochorenia alebo depresia," dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

Teraz odborníci skúmajú súvislosť medzi konzumáciou týchto potravín a zdravím mozgu.

Koľko ich jedia Slováci, zatiaľ nevieme

Vo veľkej štúdii experti skúmali údaje, ktoré získali od 130-tisíc dospelých za viac ako 43 rokov, pričom ich zaujímala najmä súvislosť medzi konzumáciou červeného mäsa a demenciou. Počas tohto obdobia sa demencia rozvinula u viac ako 11-tisíc účastníkov.

Tí, ktorí konzumovali asi dve porcie spracovaného červeného mäsa každý týždeň, mali o 14 percent vyššie riziko vzniku demencie v porovnaní s tými, ktorí jedli menej ako tri porcie za mesiac.

Vedcov tiež prekvapilo, že konzumácia nespracovaného červeného mäsa, napríklad steakov alebo kotliet, riziko demencie významne nezvýšila. A to napriek tomu, že ľudia, ktorí ho jedli každý deň, častejšie uvádzali, že cítia zhoršenie kondície.

SkryťVypnúť reklamu

"Približne 73 percent výrobkov v potravinovom reťazci v USA tvoria ultraspracované potraviny. Pochádza z nich viac ako 60 percent denného energetického príjmu v USA. Vo Veľkej Británii sa konzumuje až 40 percent potravín z tejto kategórie," upozorňuje Penesová.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CAYZ2 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Prvý mobil: míľnik dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  5. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  7. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Po mape s EUROVIA SK: Objavujeme Spiš a Gemer
  2. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  3. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  5. Jesenné tvorenie pre krajší domov aj nápaditý šatník
  6. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  7. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  8. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  1. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 6 657
  2. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 6 087
  3. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 5 772
  4. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 5 753
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 837
  6. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 369
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 4 155
  8. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac? 2 990
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu