SME

Výskum spája ultraspracované potraviny s demenciou. Najhoršie sú údeniny, hovorí odborníčka

Na názor sme sa pýtali Adely Penesovej.

(Zdroj: Adobe Stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak zjete každý týždeň dve porcie spracovaného červeného mäsa, zvyšujete riziko, že sa u vás rozvinie demencia.

Začiatkom augusta prezentovali vedci tieto zistenia na medzinárodnej konferencii Alzheimerovej asociácie vo Philadelphii v USA.

"Tieto výsledky ma neprekvapili," hovorí pre SME doktorka Adela Penesová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV).

"Už dlhšie sa vie o škodlivosti ultraspracovaných potravín aj v súvislosti s chorobami ako sú obezita, cukrovka, onkologické a srdcovo-cievne ochorenia alebo depresia," dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

Teraz odborníci skúmajú súvislosť medzi konzumáciou týchto potravín a zdravím mozgu.

Koľko ich jedia Slováci, zatiaľ nevieme

Vo veľkej štúdii experti skúmali údaje, ktoré získali od 130-tisíc dospelých za viac ako 43 rokov, pričom ich zaujímala najmä súvislosť medzi konzumáciou červeného mäsa a demenciou. Počas tohto obdobia sa demencia rozvinula u viac ako 11-tisíc účastníkov.

Tí, ktorí konzumovali asi dve porcie spracovaného červeného mäsa každý týždeň, mali o 14 percent vyššie riziko vzniku demencie v porovnaní s tými, ktorí jedli menej ako tri porcie za mesiac.

Vedcov tiež prekvapilo, že konzumácia nespracovaného červeného mäsa, napríklad steakov alebo kotliet, riziko demencie významne nezvýšila. A to napriek tomu, že ľudia, ktorí ho jedli každý deň, častejšie uvádzali, že cítia zhoršenie kondície.

SkryťVypnúť reklamu

"Približne 73 percent výrobkov v potravinovom reťazci v USA tvoria ultraspracované potraviny. Pochádza z nich viac ako 60 percent denného energetického príjmu v USA. Vo Veľkej Británii sa konzumuje až 40 percent potravín z tejto kategórie," upozorňuje Penesová.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAYZ2 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 9 289
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 846
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 844
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 335
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 149
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 044
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 988
  8. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 1 800
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu