Ak zjete každý týždeň dve porcie spracovaného červeného mäsa, zvyšujete riziko, že sa u vás rozvinie demencia.
Začiatkom augusta prezentovali vedci tieto zistenia na medzinárodnej konferencii Alzheimerovej asociácie vo Philadelphii v USA.
"Tieto výsledky ma neprekvapili," hovorí pre SME doktorka Adela Penesová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV).
"Už dlhšie sa vie o škodlivosti ultraspracovaných potravín aj v súvislosti s chorobami ako sú obezita, cukrovka, onkologické a srdcovo-cievne ochorenia alebo depresia," dodáva.
Teraz odborníci skúmajú súvislosť medzi konzumáciou týchto potravín a zdravím mozgu.
V texte sa dočítate:
- Aké výsledky vedci prezentovali na medzinárodnej konferencii Alzheimerovej asociácie.
- Koľko mäsa skonzumujú Slováci za týždeň, a prečo je to priveľa.
- Čo všetko patrí pod ultraspracované potraviny a s akými ochoreniami ich vedci spájajú.
- Prečo sú škodlivé.
- Či existuje ich bezpečná dávka.
Koľko ich jedia Slováci, zatiaľ nevieme
Vo veľkej štúdii experti skúmali údaje, ktoré získali od 130-tisíc dospelých za viac ako 43 rokov, pričom ich zaujímala najmä súvislosť medzi konzumáciou červeného mäsa a demenciou. Počas tohto obdobia sa demencia rozvinula u viac ako 11-tisíc účastníkov.
Tí, ktorí konzumovali asi dve porcie spracovaného červeného mäsa každý týždeň, mali o 14 percent vyššie riziko vzniku demencie v porovnaní s tými, ktorí jedli menej ako tri porcie za mesiac.
Vedcov tiež prekvapilo, že konzumácia nespracovaného červeného mäsa, napríklad steakov alebo kotliet, riziko demencie významne nezvýšila. A to napriek tomu, že ľudia, ktorí ho jedli každý deň, častejšie uvádzali, že cítia zhoršenie kondície.
"Približne 73 percent výrobkov v potravinovom reťazci v USA tvoria ultraspracované potraviny. Pochádza z nich viac ako 60 percent denného energetického príjmu v USA. Vo Veľkej Británii sa konzumuje až 40 percent potravín z tejto kategórie," upozorňuje Penesová.