SME

Bolesť žalúdka nie je žiaden fantóm. Ale môže tento orgán prasknúť?

Žalúdok najdlhšie spracováva tuky.

Bolesti brucha nepodceňujte.Bolesti brucha nepodceňujte. (Zdroj: ADOBE STOCK)

Mieša potravu a rozkladá ju pomocou svalových kontrakcií. Aj preto je žalúdok kľúčový orgán tráviaceho systému. Jeho priemerný objem sa pohybuje od jedného po jeden a pol litra. Ide však o veľmi elastický orgán, dokáže sa roztiahnuť až na štyri litre.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Flexibilita žalúdka má svoje výhody aj nevýhody. Vďaka nej dokáže spracovať rôzne jedlá. Ak jeme väčšie množstvá potravy, prispôsobí sa a roztiahne.

"Ak sa žalúdok často rozťahuje, môže to zvýšiť jeho kapacitu a viesť k tomu, že potrebujeme jesť väčšie porcie jedla, aby sme sa nasýtili," vysvetľuje pre SME výživová špecialistka Nikoleta Šimonová.

SkryťVypnúť reklamu

Výsledkom je prejedanie a následný nárast hmotnosti.

Kedy sa objem žalúdka mení

Objem žalúdka sa nemusí meniť len vtedy, keď jeme väčšie množstvo jedla, ale aj pri rozličných patofyziologických stavoch.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAYNU na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 381
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 068
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 659
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 403
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 125
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 829
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 304
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu