SME

Podobá sa na mäso, ale je lacnejšia, zväčšuje objem a nemení chuť. Sóje sa báť netreba

Dodáva bielkoviny, no je aj alergénom.

Sója sa pridáva do množstva potravinárskych výrobkov, konzumuje sa aj samostatne. Sója sa pridáva do množstva potravinárskych výrobkov, konzumuje sa aj samostatne. (Zdroj: FOTO - ADOBE STOCK)

Čo má spoločné tofu, tempeh či sójová omáčka s mäsovými, pekárenskými, mliečnymi výrobkami alebo cukrovinkami? Je to sója, ktorá sa čoraz viac pestuje aj na Slovensku. Jej stopy nájdeme v množstve potravinárskych výrobkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potravinári sóju využívajú radi pre jej nízku cenu a schopnosť nadstaviť objem výrobku, pričom sa jeho chuť výrazne nemení. Sója je zároveň výborným zdrojom bielkovín, vitamínov skupiny B aj minerálnych látok. Je však aj rozšíreným alergénom.

Je pri sóji dôvod na obavy? Aké má vlastnosti a v ktorých formách je pre človeka najviac prospešná?

SkryťVypnúť reklamu

Poznajú ju oddávna

"V minulosti bola sója označovaná ako superpotravina, v súčasnosti predstavuje kontroverznú plodinu," vysvetľuje Zlatica Kohajdová z oddelenia potravinárskej technológie Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

"Z nutričného uhla pohľadu je však možné konštatovať, že sója patrí medzi plodiny, ktoré netreba zavrhovať a jej pravidelný príjem môže mať pozitívny vplyv na zdravie konzumentov," pokračuje odborníčka.

Dôležité je podľa nej vedieť to, v akej forme ju konzumujeme – či v nespracovanej forme ako súčasť potravín, alebo v podobe vyššie spracovaných produktov –, a tiež to, aký je jej pôvod.

Súvisiaci článok Lekárka: Pri vysokom spracovaní potraviny strácajú vitamíny, minerály, aj vlákninu Čítajte 

Sója fazuľová (Glycine max) je prastará kultúrna rastlina pochádzajúca z juhovýchodnej Ázie, ktorej plodmi sú struky obsahujúce semená – sójové bôby. V súčasnosti je celosvetovo považovaná za najvýznamnejšiu a najrozšírenejšiu strukovinu.

SkryťVypnúť reklamu

"Do potravinárskych výrobkov, predovšetkým mäsových, mliečnych a pekárskych, sa sójové bôby pridávajú s cieľom zvýšiť ich nutričný profil – najmä obsah bielkovín, ako aj pre ich technologické vlastnosti," vysvetľuje Kohajdová.

Prečo je všadeprítomná

Výhodou sójových bielkovín je najmä to, že majú schopnosť viazať vodu a tuk a je možné ich transformovať na vláknité štruktúry, ktoré sa vyznačujú podobnými vlastnosťami, ako majú bielkoviny mäsa. Práve táto vlastnosť sa využíva pri výrobe textúrovaných sójových bielkovín, pripomínajúcich bielkoviny mäsa. Ich cena je výrazne nižšia v porovnaní so živočíšnymi bielkovinami.

"V minulosti sa sójové bôby pridávali do potravinárskych výrobkov predovšetkým vo forme sójových múk, postupne sa však nahrádzajú koncentrátmi a izolátmi sójových bielkovín, ktoré vykazujú lepšie senzorické parametre," dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

V pekárskom priemysle sa napríklad využívajú najmä odtučnená sójová múka, sójové vločky, celé semená sójových bôbov, sójový lecitín, koncentráty a izoláty sójových bielkovín. Z technologického hľadiska plní prídavok sójovej múky do pekárskych výrobkov niekoľko funkcií: prispieva k lepšej kvasnej tolerancii cesta, väčšiemu objemu a rovnomernej pórovitosti striedky výrobkov.

Bôby aj výrobky z nich

V niektorých krajinách, napríklad v Číne alebo v Japonsku, sa konzumujú aj nezrelé, ešte zelené sójové bôby či výhonky sójových bôbov, ktoré sú zdrojom vitamínu C. Zrelé uvarené sójové bôby sú často súčasťou šalátov alebo rôznych pokrmov, napríklad polievok.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CB2YJ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Alergia

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  2. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  3. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  4. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  6. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  8. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  1. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  2. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  3. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  4. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  5. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  6. Gazdovať sa dá aj na jalovej pôde
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 504
  2. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 5 861
  3. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 5 746
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 493
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 4 436
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 3 772
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 2 749
  8. Keď sa z brigády stane kariéra 2 628
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu