Týždennú porciu zeleniny, ovocia, strukovín či obilnín dokážeme ľahko ovplyvniť. To, čo sa už reguluje ťažšie, je obsah mikroplastov, ktoré do tela nevedomky dostávame rôznymi cestami - z vody či dýchaného vzduchu, ale aj z jedla, ktoré konzumujeme.
Ich vplyv na rôzne orgánové systémy ešte nie je úplne objasnený, no vedci ich už našli v celom ľudskom tele, vrátane krvi, slín, pečene, mozgu, obličiek aj placenty či materského mlieka.
Štúdia Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) z roku 2019, ktorá bola prvou svojho druhu, odhadla, že priemerný človek skonzumuje za týždeň približne päť gramov mikroplastov, čo je asi hmotnosť jednej kreditnej karty. Za rok to je spolu zhruba štvrť kila plastu.
Mikroplasty do tela často pridávame aj nechtiac priamo vo vlastnej kuchyni - pri varení, ohrievaní jedla či pití čaju. Vo väčšine prípadov však možno siahnuť po jednoduchých náhradách bez obsahu plastov.
1. Vymeňte plastové dosky na krájanie
Sú neporézne a ľahko sa čistia, aj preto sú plastové dosky na krájanie v kuchyniach stále také obľúbené. Keď nôž krája cibuľu a narazí do plastového povrchu pod ňou, čepeľ uvoľní kúsky plastu, ktoré si potom spolu s nakrájanou zeleninou zhrniete rovno do taniera.
Výskum ukazuje, že čím je rez silnejší, tým viac mikroplastov (teda malých plastových kúskov s dĺžkou menšou ako päť milimetrov) sa z dosky uvoľní.
Aj časť mikroplastov, ktorá sa usadzuje pri krájaní mäsa, a často sa prehliada, môže počas procesu varenia zmeniť svoje vlastnosti, ukazuje jedna zo štúdií, ktorá sa zameriavala na kontamináciu kuracieho mäsa a rýb prostredníctvom plastových dosiek na krájanie. Dosky boli vyrobené z polyetylénu, ktorý patrí medzi najpoužívanejší typ plastu na svete.
Mnoho kuchárov preto prechádza od plastu späť k drevu či k bambusu, ktoré sa javia ako zdravšie alternatívy pri príprave jedla.
Aby ste udržali drevenú dosku na krájanie hygienickú, umyte ju po každom použití horúcou mydlovou vodou, najmä po krájaní surového mäsa. Dôkladne ju opláchnite a ihneď osušte, aby ste predišli nasiaknutiu vodou.

2. Neohrievajte jedlo v plastových nádobách
Teplo spôsobuje, že plast uvoľňuje škodlivé chemikálie, ako je bisfenol A (BPA) a ftaláty. BPA je prísada používaná na výrobu tvrdých, priehľadných plastov, ftaláty sa zas pridávajú do plastov, aby boli mäkké a poddajné.