SME

Ryžou si zlepšíme krvný tlak, náladu i spánok

Na svete sa pestuje množstvo odrôd ryže a existujú stovky chutných receptov. Prírodná ryža je vysoko hodnotná škrobová potravina, preto denne zasýti polovicu obyvateľstva planéty. Príjem väčšieho množstva ryže, ako je bežné v ázijskej časti sveta, pomáha

Ryža je vysokohodnotná potravina, ktorá dokáže zasýtiť polovicu ľudstva a je základom jedálneho lístka najmä obyvateľov Ázie.


ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR


predchádzať chronickým ochoreniam, či už chorobám srdca, cukrovke, vysokému krvnému tlaku alebo niektorým druhom rakoviny. Ryža má síce menej vlákniny ako napríklad pšenica, ale aj tak dokáže účinne zabrániť zápche. Jej pravidelnou konzumáciou sa podporuje kvalitná činnosť čriev a tým sa znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Navyše hladinu cukru v krvi dvíha pomalšie ako zemiaky či chlieb. Pre jej schopnosť stabilizovať hladinu inzulínu by ju mali pravidelne jesť cukrovkári.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ryža je vhodná je aj pre ľudí, ktorí majú obavy z prírastku hmotnosti, pretože kalórie získané zo škrobových potravín sa ukladajú v organizme ťažšie ako tie získané z tuku. Hnedá ryža pomáha dopĺňať hladinu tiamínu. Nedostatok tohto vitamínu z radu B sa prejavuje depresiou, zníženou koncentráciou, podráždenosťou, zlým spánkom, nechutenstvom a niekedy aj stratou pamäti. Je to zároveň potravina vhodná pri bezplepkovej diéte pre každého, kto má alergiu na pšenicu a pekárenské výrobky.

SkryťVypnúť reklamu

Ryža by sa podľa odborníkov i podľa medzinárodného dohovoru ako alternatíva škrobovej potraviny mala jesť pravidelne. Pretože pri priemyselnom spracovaní sa odstraňuje vrchný obal bohatý na živiny, vhodnejšie je voliť namiesto bielej ryže prírodnú. Dvesto gramov varenej hnedej ryže nahradí až tretinu dennej potreby tiamínu, ktorý biely druh takmer neobsahuje.

Ryžu skladujeme vo vzduchotesnom obale na tmavom chladnom mieste, uvarená vydrží prikrytá v chladničke do troch dní. Môžeme ju však aj zamraziť. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 446
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 184
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 153
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 820
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 458
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 158
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 919
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 172
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu