Vredové ochorenie žalúdka

Práve v tomto období pozorujú lekári mierny nárast počtu pacientov s krvácajúcim vredom.

(Zdroj: ilustračné foto: FLICKR.com)

Páli ma záha! Tento povzdych poznajú mnohí, svedčí o tom aj spotreba veľkého množstva voľnopredajných antacíd. Nadbytok žalúdočnej kyseliny sa spája so závažným vredovým ochorením žalúdka či dvanástnika. Rizikom je však aj baktéria.

Ešte pred sto rokmi lekári nevedeli určiť presnú príčinu vredovej choroby žalúdka a dvanástnika. V roku 1910 priniesol „rozuzlenie" nemecký lekár Schwarz, ktorý do histórie medicíny prispel známym postulátom: „Bez kyseliny niet vredu". A naozaj, kyselina chlorovodíková, ktorú tvorí žalúdočná sliznica, je silná, extrémne agresívna látka. Je však nevyhnutná pre správne trávenie a jej úlohou je aj likvidovať choroboplodné zárodky v potrave.

Nebezpečný Helicobacter

Aj preto boli vedci v 80. rokoch minulého storočia prekvapení, keď zistili, že v agresívnom prostredí sliznice žalúdka dokáže prežívať baktéria Helicobacter pylori, ktorá patrí k najzávažnejším rizikovým faktorom vzniku vredovej choroby. Potvrdzuje to aj gastroenterológ Tomáš Koller z V. internej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava: „V súčasnosti je veľká väčšina vredov žalúdka alebo dvanástnika spôsobená spomínanou infekciou Helicobactera pylori v žalúdku alebo užívaním protizápalových liekov, či aspirínu, prípadne kombináciou týchto dvoch faktorov. Omnoho menej časté sú vredy u pacientov so závažnými chorobami pečene, obličiek, krvného obehu alebo pri niektorých zriedkavých typoch nádorov."

Odborník zdôrazňuje, že Helicobacter sa stále významne podieľa na vzniku vredov dvanástnika, menej žalúdka.

Ohrozuje každého

Táto zradná baktéria sa prenáša orálno-fekálnou cestou. Prejavy nákazy môžu byť rôzne a ako upozorňuje Barbora Zacharová z Gastroentero-hepatologického centra Thalion v Bratislave, väčšina infikovaných ani nemusí mať žiadne ťažkosti. V prípade, že už ide o chronickú gastritídu, vredy žalúdka alebo dvanástnika, zvyknú sa u pacientov objavovať po jedle alebo aj nalačno bolesti brucha, pocity netrávenia a ťažoby, pocity na vracanie a nechutenstvo.

Vredové ochorenie sa zvykne označovať ako sezónne. Tomáš Koller hovorí, že „sezónnosť choroby bola pozorovaná už v minulosti, ale uspokojivé vysvetlenie dodnes nepoznáme". Pravdepodobne sezónne zmeny vonkajšej teploty, tlaku vzduchu, vlhkosti, slnečného svitu, ako aj stravovacích zvykov vplývali nejakým neznámym mechanizmom na priebeh infekcie. „Aj v súčasnosti pozorujeme mierny nárast počtu pacientov s krvácajúcim vredom, najmä koncom leta a zimy."

Ako odlíšime žalúdočný vred od dvanástnikového? „V starších učebniciach medicíny sa písalo, že vred dvanástnika bolí vtedy, ak je pacient nalačno, teda ráno alebo v noci. Naopak, vred žalúdka bolí bezprostredne po jedle," hovorí Koller. Rozdiely neplatia absolútne, ale čiastočne ich možno pozorovať aj dnes. Na rozdiel od minulosti však veľké množstvo vredov vôbec nebolí. Ide o vredy, ktoré vyvoláva užívanie protizápalových liekov, ktoré sú škodlivé na žalúdok a zároveň sú liekmi proti bolesti.

Pacient musí byť v liečbe dôsledný

V liečbe vredov v poslednom čase nezaznamenávame výrazné novinky. U každého pacienta treba vyšetriť prítomnosť HP v žalúdku a zistiť možnú spoluúčasť liekov toxických na žalúdok. Infekciu treba liečiť a lieky škodlivé na žalúdok vynechať, aby sa vredy mohli zhojiť.

A aká je prevencia? Za rizikový faktor sa dlhodobo považuje fajčenie, dôležitá je dostatočná hygiena a podľa odborníka treba dbať aj na vyšetrovanie HP u vybraných skupín pacientov. „Rizikoví sú najmä starší ľudia s množstvom chorôb, ktorí užívajú lieky škodlivé na žalúdok alebo lieky proti zrážaniu krvi. Títo pacienti by mali užívať aj lieky proti kyseline v žalúdku, čím sa zníži riziko vzniku vredov," hovorí Koller. „Aj napriek pomerne presným odporúčaniam, ktoré vyplynuli z kvalitných klinických štúdií, sa pacienti opakovane vracajú s krvácajúcimi vredmi len preto, že jednoduché opatrenia podcenili."

Páli vás záha?
Pri zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny ľudia často siahajú po rôznych voľnopredajných antacidách. Doktorka Zacharová upozorňuje, že ak je človek nútený často užívať tieto voľnopredajné liečivá, môžu sa objavovať vážnejšie zápalové zmeny v oblasti pažeráka. Následne môžu vznikať komplikácie, preto je vhodné poradiť sa s odborníkom a nespoliehať sa na samoliečbu. „Pokiaľ však človek nemá vážnejšie ochorenia iných orgánových systémov, sporadické užívanie antacíd nie je rizikové," hovorí Zacharová.
Hrozí aj rakovina
Infekcia HP patrí aj k rizikovým faktorom rakoviny žalúdka, no ako hovorí doktor Tomáš Koller, samotnú rakovinu dostane len asi jedno percento všetkých infikovaných. K ďalším rizikovým faktorom patrí napríklad chronický zápal s atrofiou (stenčovaním) sliznice žalúdka a určitý typ stravovania s obsahom nitrozamínov, rozšírený najmä v Ázii. Je to napríklad sójová omáčka, údené potraviny a sušené ryby. Samotný vred žalúdka, ak je dobre liečený, by nemal znamenať vyššie riziko rakoviny. Určité typy nádorov sa však v počiatočných štádiách môžu javiť ako vredy a nedajú sa od nich ľahko odlíšiť. „Preto je vždy dôležité histologické vyšetrenie každého vredu žalúdka a kontrola jeho zhojenia po liečbe. Neplatí to však pre dvanástnikové vredy, kde je riziko rakoviny malé. Výskyt rakoviny žalúdka však posledné desaťročia klesá na celom svete," hovorí Koller.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  2. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  3. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  5. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Ochrana pred tropickou horúčavou
  8. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  9. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  10. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 17 830
  2. Vizuálny smog je problém 10 711
  3. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 5 299
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 3 693
  5. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 139
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 994
  7. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 2 478
  8. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 2 387
  9. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 2 155
  10. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 080