SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Vredové ochorenie žalúdka

Práve v tomto období pozorujú lekári mierny nárast počtu pacientov s krvácajúcim vredom.

(Zdroj: ilustračné foto: FLICKR.com)

Páli ma záha! Tento povzdych poznajú mnohí, svedčí o tom aj spotreba veľkého množstva voľnopredajných antacíd. Nadbytok žalúdočnej kyseliny sa spája so závažným vredovým ochorením žalúdka či dvanástnika. Rizikom je však aj baktéria.

Ešte pred sto rokmi lekári nevedeli určiť presnú príčinu vredovej choroby žalúdka a dvanástnika. V roku 1910 priniesol „rozuzlenie" nemecký lekár Schwarz, ktorý do histórie medicíny prispel známym postulátom: „Bez kyseliny niet vredu". A naozaj, kyselina chlorovodíková, ktorú tvorí žalúdočná sliznica, je silná, extrémne agresívna látka. Je však nevyhnutná pre správne trávenie a jej úlohou je aj likvidovať choroboplodné zárodky v potrave.

Nebezpečný Helicobacter

Aj preto boli vedci v 80. rokoch minulého storočia prekvapení, keď zistili, že v agresívnom prostredí sliznice žalúdka dokáže prežívať baktéria Helicobacter pylori, ktorá patrí k najzávažnejším rizikovým faktorom vzniku vredovej choroby. Potvrdzuje to aj gastroenterológ Tomáš Koller z V. internej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava: „V súčasnosti je veľká väčšina vredov žalúdka alebo dvanástnika spôsobená spomínanou infekciou Helicobactera pylori v žalúdku alebo užívaním protizápalových liekov, či aspirínu, prípadne kombináciou týchto dvoch faktorov. Omnoho menej časté sú vredy u pacientov so závažnými chorobami pečene, obličiek, krvného obehu alebo pri niektorých zriedkavých typoch nádorov."

Odborník zdôrazňuje, že Helicobacter sa stále významne podieľa na vzniku vredov dvanástnika, menej žalúdka.

Ohrozuje každého

Táto zradná baktéria sa prenáša orálno-fekálnou cestou. Prejavy nákazy môžu byť rôzne a ako upozorňuje Barbora Zacharová z Gastroentero-hepatologického centra Thalion v Bratislave, väčšina infikovaných ani nemusí mať žiadne ťažkosti. V prípade, že už ide o chronickú gastritídu, vredy žalúdka alebo dvanástnika, zvyknú sa u pacientov objavovať po jedle alebo aj nalačno bolesti brucha, pocity netrávenia a ťažoby, pocity na vracanie a nechutenstvo.

Vredové ochorenie sa zvykne označovať ako sezónne. Tomáš Koller hovorí, že „sezónnosť choroby bola pozorovaná už v minulosti, ale uspokojivé vysvetlenie dodnes nepoznáme". Pravdepodobne sezónne zmeny vonkajšej teploty, tlaku vzduchu, vlhkosti, slnečného svitu, ako aj stravovacích zvykov vplývali nejakým neznámym mechanizmom na priebeh infekcie. „Aj v súčasnosti pozorujeme mierny nárast počtu pacientov s krvácajúcim vredom, najmä koncom leta a zimy."

Ako odlíšime žalúdočný vred od dvanástnikového? „V starších učebniciach medicíny sa písalo, že vred dvanástnika bolí vtedy, ak je pacient nalačno, teda ráno alebo v noci. Naopak, vred žalúdka bolí bezprostredne po jedle," hovorí Koller. Rozdiely neplatia absolútne, ale čiastočne ich možno pozorovať aj dnes. Na rozdiel od minulosti však veľké množstvo vredov vôbec nebolí. Ide o vredy, ktoré vyvoláva užívanie protizápalových liekov, ktoré sú škodlivé na žalúdok a zároveň sú liekmi proti bolesti.

Pacient musí byť v liečbe dôsledný

V liečbe vredov v poslednom čase nezaznamenávame výrazné novinky. U každého pacienta treba vyšetriť prítomnosť HP v žalúdku a zistiť možnú spoluúčasť liekov toxických na žalúdok. Infekciu treba liečiť a lieky škodlivé na žalúdok vynechať, aby sa vredy mohli zhojiť.

A aká je prevencia? Za rizikový faktor sa dlhodobo považuje fajčenie, dôležitá je dostatočná hygiena a podľa odborníka treba dbať aj na vyšetrovanie HP u vybraných skupín pacientov. „Rizikoví sú najmä starší ľudia s množstvom chorôb, ktorí užívajú lieky škodlivé na žalúdok alebo lieky proti zrážaniu krvi. Títo pacienti by mali užívať aj lieky proti kyseline v žalúdku, čím sa zníži riziko vzniku vredov," hovorí Koller. „Aj napriek pomerne presným odporúčaniam, ktoré vyplynuli z kvalitných klinických štúdií, sa pacienti opakovane vracajú s krvácajúcimi vredmi len preto, že jednoduché opatrenia podcenili."

Páli vás záha?
Pri zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny ľudia často siahajú po rôznych voľnopredajných antacidách. Doktorka Zacharová upozorňuje, že ak je človek nútený často užívať tieto voľnopredajné liečivá, môžu sa objavovať vážnejšie zápalové zmeny v oblasti pažeráka. Následne môžu vznikať komplikácie, preto je vhodné poradiť sa s odborníkom a nespoliehať sa na samoliečbu. „Pokiaľ však človek nemá vážnejšie ochorenia iných orgánových systémov, sporadické užívanie antacíd nie je rizikové," hovorí Zacharová.
Hrozí aj rakovina
Infekcia HP patrí aj k rizikovým faktorom rakoviny žalúdka, no ako hovorí doktor Tomáš Koller, samotnú rakovinu dostane len asi jedno percento všetkých infikovaných. K ďalším rizikovým faktorom patrí napríklad chronický zápal s atrofiou (stenčovaním) sliznice žalúdka a určitý typ stravovania s obsahom nitrozamínov, rozšírený najmä v Ázii. Je to napríklad sójová omáčka, údené potraviny a sušené ryby. Samotný vred žalúdka, ak je dobre liečený, by nemal znamenať vyššie riziko rakoviny. Určité typy nádorov sa však v počiatočných štádiách môžu javiť ako vredy a nedajú sa od nich ľahko odlíšiť. „Preto je vždy dôležité histologické vyšetrenie každého vredu žalúdka a kontrola jeho zhojenia po liečbe. Neplatí to však pre dvanástnikové vredy, kde je riziko rakoviny malé. Výskyt rakoviny žalúdka však posledné desaťročia klesá na celom svete," hovorí Koller.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  5. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Legislative intention - recodification of the corporate law
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 9 319
  2. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 009
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 457
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 447
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 827
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 169
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 976
  8. Po Slovensku na motorke 3 921
  9. Crème de la crème po slovensky 3 240
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 351
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovory ZKH: Beata Balogová, Arpád Soltész, Zoltán Szalay a Márk Finta.

Podľa IPI existuje v Maďarsku koordinovaný systém cenzúry.


a 2 ďalší 22 h

Záchvat svedomia predstieral už pred dvoma týždňami, ale reálne chcel byť potichu poslancom do konca júna.