SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Vredové ochorenie žalúdka

Práve v tomto období pozorujú lekári mierny nárast počtu pacientov s krvácajúcim vredom.

(Zdroj: ilustračné foto: FLICKR.com)

Páli ma záha! Tento povzdych poznajú mnohí, svedčí o tom aj spotreba veľkého množstva voľnopredajných antacíd. Nadbytok žalúdočnej kyseliny sa spája so závažným vredovým ochorením žalúdka či dvanástnika. Rizikom je však aj baktéria.

Ešte pred sto rokmi lekári nevedeli určiť presnú príčinu vredovej choroby žalúdka a dvanástnika. V roku 1910 priniesol „rozuzlenie" nemecký lekár Schwarz, ktorý do histórie medicíny prispel známym postulátom: „Bez kyseliny niet vredu". A naozaj, kyselina chlorovodíková, ktorú tvorí žalúdočná sliznica, je silná, extrémne agresívna látka. Je však nevyhnutná pre správne trávenie a jej úlohou je aj likvidovať choroboplodné zárodky v potrave.

Nebezpečný Helicobacter

Aj preto boli vedci v 80. rokoch minulého storočia prekvapení, keď zistili, že v agresívnom prostredí sliznice žalúdka dokáže prežívať baktéria Helicobacter pylori, ktorá patrí k najzávažnejším rizikovým faktorom vzniku vredovej choroby. Potvrdzuje to aj gastroenterológ Tomáš Koller z V. internej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava: „V súčasnosti je veľká väčšina vredov žalúdka alebo dvanástnika spôsobená spomínanou infekciou Helicobactera pylori v žalúdku alebo užívaním protizápalových liekov, či aspirínu, prípadne kombináciou týchto dvoch faktorov. Omnoho menej časté sú vredy u pacientov so závažnými chorobami pečene, obličiek, krvného obehu alebo pri niektorých zriedkavých typoch nádorov."

Odborník zdôrazňuje, že Helicobacter sa stále významne podieľa na vzniku vredov dvanástnika, menej žalúdka.

Ohrozuje každého

Táto zradná baktéria sa prenáša orálno-fekálnou cestou. Prejavy nákazy môžu byť rôzne a ako upozorňuje Barbora Zacharová z Gastroentero-hepatologického centra Thalion v Bratislave, väčšina infikovaných ani nemusí mať žiadne ťažkosti. V prípade, že už ide o chronickú gastritídu, vredy žalúdka alebo dvanástnika, zvyknú sa u pacientov objavovať po jedle alebo aj nalačno bolesti brucha, pocity netrávenia a ťažoby, pocity na vracanie a nechutenstvo.

Vredové ochorenie sa zvykne označovať ako sezónne. Tomáš Koller hovorí, že „sezónnosť choroby bola pozorovaná už v minulosti, ale uspokojivé vysvetlenie dodnes nepoznáme". Pravdepodobne sezónne zmeny vonkajšej teploty, tlaku vzduchu, vlhkosti, slnečného svitu, ako aj stravovacích zvykov vplývali nejakým neznámym mechanizmom na priebeh infekcie. „Aj v súčasnosti pozorujeme mierny nárast počtu pacientov s krvácajúcim vredom, najmä koncom leta a zimy."

Ako odlíšime žalúdočný vred od dvanástnikového? „V starších učebniciach medicíny sa písalo, že vred dvanástnika bolí vtedy, ak je pacient nalačno, teda ráno alebo v noci. Naopak, vred žalúdka bolí bezprostredne po jedle," hovorí Koller. Rozdiely neplatia absolútne, ale čiastočne ich možno pozorovať aj dnes. Na rozdiel od minulosti však veľké množstvo vredov vôbec nebolí. Ide o vredy, ktoré vyvoláva užívanie protizápalových liekov, ktoré sú škodlivé na žalúdok a zároveň sú liekmi proti bolesti.

Pacient musí byť v liečbe dôsledný

V liečbe vredov v poslednom čase nezaznamenávame výrazné novinky. U každého pacienta treba vyšetriť prítomnosť HP v žalúdku a zistiť možnú spoluúčasť liekov toxických na žalúdok. Infekciu treba liečiť a lieky škodlivé na žalúdok vynechať, aby sa vredy mohli zhojiť.

A aká je prevencia? Za rizikový faktor sa dlhodobo považuje fajčenie, dôležitá je dostatočná hygiena a podľa odborníka treba dbať aj na vyšetrovanie HP u vybraných skupín pacientov. „Rizikoví sú najmä starší ľudia s množstvom chorôb, ktorí užívajú lieky škodlivé na žalúdok alebo lieky proti zrážaniu krvi. Títo pacienti by mali užívať aj lieky proti kyseline v žalúdku, čím sa zníži riziko vzniku vredov," hovorí Koller. „Aj napriek pomerne presným odporúčaniam, ktoré vyplynuli z kvalitných klinických štúdií, sa pacienti opakovane vracajú s krvácajúcimi vredmi len preto, že jednoduché opatrenia podcenili."

Páli vás záha?
Pri zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny ľudia často siahajú po rôznych voľnopredajných antacidách. Doktorka Zacharová upozorňuje, že ak je človek nútený často užívať tieto voľnopredajné liečivá, môžu sa objavovať vážnejšie zápalové zmeny v oblasti pažeráka. Následne môžu vznikať komplikácie, preto je vhodné poradiť sa s odborníkom a nespoliehať sa na samoliečbu. „Pokiaľ však človek nemá vážnejšie ochorenia iných orgánových systémov, sporadické užívanie antacíd nie je rizikové," hovorí Zacharová.
Hrozí aj rakovina
Infekcia HP patrí aj k rizikovým faktorom rakoviny žalúdka, no ako hovorí doktor Tomáš Koller, samotnú rakovinu dostane len asi jedno percento všetkých infikovaných. K ďalším rizikovým faktorom patrí napríklad chronický zápal s atrofiou (stenčovaním) sliznice žalúdka a určitý typ stravovania s obsahom nitrozamínov, rozšírený najmä v Ázii. Je to napríklad sójová omáčka, údené potraviny a sušené ryby. Samotný vred žalúdka, ak je dobre liečený, by nemal znamenať vyššie riziko rakoviny. Určité typy nádorov sa však v počiatočných štádiách môžu javiť ako vredy a nedajú sa od nich ľahko odlíšiť. „Preto je vždy dôležité histologické vyšetrenie každého vredu žalúdka a kontrola jeho zhojenia po liečbe. Neplatí to však pre dvanástnikové vredy, kde je riziko rakoviny malé. Výskyt rakoviny žalúdka však posledné desaťročia klesá na celom svete," hovorí Koller.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  2. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  3. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  4. Magazín SME Ženy už v predaji
  5. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  6. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  7. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  8. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  10. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 908
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 051
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 797
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 767
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 673
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 617
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 079
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 488
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 325
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 152
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Žalúdok

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Žalúdočné vredy
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Ilustračné foto.
Píše Juraj Buzalka

S tyčinkou v nose tvoríme históriu

Politické spoločenstvo sa deje prostredníctvom rituálov.

Ilustračné foto.
Leonardo DiCaprio