Probiotiká nie sú otázkou módy, ale zdravia

Probiotické baktérie sa prirodzene nachádzajú v ľudskom tele a spolurozhodujú o našom zdraví i chorobe. Je však viacero faktorov, ktoré môžu citlivú rovnováhu narušiť. Na to, aby probiotiká v našom tele prosperovali, potrebujú dostatok vlákniny.

Vláknina obsiahnutá v niektorých rastlinách je vhodnou potravou pre probiotické baktérie.(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Súčasným spôsobom života v kombinácii so znečisteným životným prostredím pripravujeme svojmu zdraviu rôzne nástrahy. Výsledkom sú zdravotné problémy a mnohé civilizačné ochorenia. V dôsledku dlhodobého pôsobenia rôznych rizikových faktorov môže dochádzať k narušeniu črevnej mikroflóry a následne aj poruche imunitných reakcií organizmu.

Tráviaci trakt je dôležitou sústavou nášho tela, zvykne sa hovoriť, že až tri štvrtiny imunity máme v bruchu. Preto je starostlivosť o bakteriálnu rovnováhu v zažívacom trakte dôležitá. Problémom môžeme čeliť zdravou životosprávou a vhodnou stravou s vysokým obsahom vlákniny a probiotických baktérií, ktoré sa prirodzene nachádzajú napríklad v kyslomliečnych výrobkoch, kvasenej kapuste a pod..

Zdravú stravu môžeme dopĺňať aj užívaním podporných doplnkov výživy s obsahom probiotických baktérií – bifidobaktérií a laktobacilov. O pozitívnom účinku probiotík na črevnú mikroflóru sa zmieňuje aj primár Detského oddelenia ostravskej Vítkovickej nemocnice MUDr. Jan Boženský: „Probiotiká sú produkty, ktoré obsahujú jeden alebo viac živých - vitálnych mikrobiálnych druhov pôsobiacich na organizmus tak, že zlepšujú zloženie črevnej mikroflóry.“

Ako probiotiká účinkujú
  • Podporujú imunitu a zvyšujú odolnosť voči bakteriálnym infekciám.
  • Znižujú obsah cholesterolu v krvi, podporujú vylučovanie žlčových kyselín, a tak znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení.
  • Uľahčujú vstrebávanie a podporujú účinky vitamínov.
  • Napomáhajú produkcii vitamínov skupiny B (vrátane B12), vitamín K.
  • Tvorbou kyseliny mliečnej, octovej a maslovej potláčajú hnilobné procesy a pôsobia aj proti zápche.
  • Znižujú nebezpečenstvo vzniku kolorektálneho karcinómu, nádorových ochorení pečene a obličiek.

Čo jesť

Názov probiotiká sa prvý raz objavil v roku 1965 a pochádza z gréckeho „pro bios“ – „pre život“. Ak chceme probiotiká prijímať v potrave, mali by sme do svojho jedálneho lístka zaradiť najmä kyslomliečne potraviny – kefírové mlieko, jogurty, bryndzu, žinčicu a pod., vynikajúcim zdrojom probiotík je aj kyslá kapusta.

Probiotické baktérie sú schopné prežiť aj v nehostinnom kyslom žalúdočnom prostredí a dokážu sa uchytiť na bunkách črevnej sliznice. Zdravá črevná mikroflóra je predpokladom kvalitne fungujúceho imunitného systému, pomáha znižovať riziko črevných zápalov, zlepšuje funkciu ochrannej bariéry čreva a využitie živín z potravy.

Gastroenterológ Peter Minárik uvádza, že „dostatočne pomnožené zdravé črevné baktérie potláčajú rast choroboplodných a nebezpečných baktéirí a plesní, pôsobia proti črevným toxínom a znižujú riziko rakoviny. Zlepšujú vstrebávanie niektorých minerálnych látok z čreva (napríklad vápnika) a prispievajú k zníženiu cholesterolu v krvi. Hrajú tak úlohu v prevencii ochorení srdca a ciev.“

Lieky a doplnky výživy s obsahom probiotických kmeňov účinne pomáhajú ako súčasť liečby a prevencie infekčných hnačkových chorení. Oo organizmu by sme ich mali dopĺňať aj počas a po liečbe antibiotikami, pretože antibiotiká narúšajú citlivú črevnú mikroflóru.

Probiotiká zohrávajú dôležitú rolu napríklad aj pri liečbe Helicobactera Pylori alebo nešpecifických zápalových ochoreniach čreva, pri rôznych alergiách či imunitne podmienených ochoreniach. Probiotické baktérie sú aj dôležitou súčasťou prevencie rôznych nádorových a srdcovo-cievnych ochorení.

Zaujímavosť z histórie
Už naši prapredkovia v staroveku poznali priaznivé účinky kyslomliečnych potravín na organizmus, avšak k ich vedeckému skúmaniu vedci pristúpili až začiatkom 20. storočia. Gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik v knihe Vademecum zdravej výživy uvádza: „Za začiatok vedeckého prístupu k štúdiu zdravotne prospešných baktérií, ktoré sú prítomné vo fermentovaných kyslomliečnych produktoch, možno považovať rok 1908.
Ruský vedec Iľja Mečnikov vtedy získal Nobelovu cenu za epidemiologické a mikrobiologické práce, ktoré položili základ preventívneho i liečebného využitia probiotických baktérií. Mečnikov ako prvý rozpoznal význam priateľských črevných mikrobiálnych kultúr a to, že ich nedostatok alebo úplná absencia vyvolá tráviace črevné poruchy s príznakmi nafukovania, vetrov a hnačiek.“ Na označenie poruchy črevnej mikroflóry sa používa odborný termín - dysmikróbia.

Probiotiká potrebujú potravu

Ak si chceme udržať zdravú črevnú mikroflóru, je dôležité napomáhať pomnoženiu probiotických baktérií. Akousi potravou pre bifidobaktérie a laktobacily sú tzv. prebiotiká, ktoré podporujú ich rast a aktivitu.

Prebiotiká nájdeme aj v potrave, a to v podobe nestráviteľnej rastlinnej vlákniny, ako je inulín (obsahuje ho napríklad Čakanka obyčajná), psylium (nájdeme ho v Skoroceli indickom), glukomanan (získava sa z rastliny Amorphophallus konjac) a iné.

V súčasnosti sú k dispozícii aj doplnky výživy, kde sa v jednom produkte kombinujú probiotiká a zároveň aj ich „potrava“ - prebiotiká. Takéto preparáty sa označujú ako synbiotiká.

Antibiotická liečba

Užívanie probiotík sa odporúča zvlášť pri liečbe antibiotikami, ide totiž o výrazný zásah do organizmu a v dôsledku antibiotickej liečby často dochádza k narušeniu črevnej mikroflóry.

Profesor RNDr. Libor Ebringer, DrSc. z Ústavu bunkovej biológie a biotechnológie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave upozorňuje, že poškodenie alebo rozvrat črevnej mikroflóry sprevádzajú rôzne zdravotné problémy, ako je napríklad post-antibiotická hnačka, ktorú u starších ľudí sprevádza hnačkové infekčné ochorenie. „Podobný zásah do zostavy črevnej mikroflóry detí môže byť ešte fatálnejší,“ hovorí profesor Ebringer.

Dnes sa už pri liečbe antibiotikami bežne využívajú aj probiotiká, a to od začiatku liečby minimálne počas dvoch až troch týždňov.

Zapojte sa do súťaže
Ak tak chcete urobiť, stačí vyplniť formulár, ktorý nájdete tu a odpovedať na súťažnú otázku. Spomedzi tých, čo odpovedia správne, vyžrebujeme troch výhercov, ktorých odmeníme balíčkom so synbiotickými produktmi Pangamin. Súťaž trvá do 17. februára do 15.00 hod.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások.
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  1. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások.
  2. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  3. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  4. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  5. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  6. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  7. Modern luxury next to the Blue Church
  8. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  9. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  10. Moskva alebo Petrohrad?
  1. Moskva alebo Petrohrad? 7 810
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 117
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 3 902
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 105
  5. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 451
  6. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 386
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 283
  8. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 247
  9. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 128
  10. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 116

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

DOMOV

Dobré ráno: My sme les? Kto v spore o slovenské lesy klame

Kultúrny súboj sa najnovšie vedie o lesy.

EKONOMIKA

PSA bude v Trnave vyrábať elektromobily. Model je tajomný

Koncern PSA Groupe na Slovensku vyrába Citroën C3 a Peugeot 208.

KULTÚRA

Prečo musí hrať vraha vždy pekný herec? Filmy o zločincoch majú svoje zákony

Idol z Hry o tróny môže dostať rolu Mansona.

Neprehliadnite tiež

Keď antibiotiká nefungujú. Skutočné príbehy ukazujú nebezpečnú budúcnosť

Odolné baktérie sú skutočná hrozba. Nesprávne užívanie antibiotík už má svoje obete.

Päť dôvodov prečo sa oplatí piť harmančekový čaj

Ako hodnotí liečivé účinky kamilkového čaju veda.

Choré srdce, alebo depresia môže závisieť od mesiaca narodenia

S konkrétnym mesiacom narodenia môže súvisieť viac ako päťdesiat ochorení.

Mozog nepotrebuje rásť. Pre bunky robí konkurz

Ako je možné, že sa pribúdajúcimi vedomosťami mozog nenafúkne.