SME

V amerických nemocniciach podávajú aj nezdravé rýchle občerstvenie

Washington 26. júna (TASR) - Máte chuť po bypasse na hamburger? Nie že by to bola vhodná pooperačná diéta, ale podľa najnovšej americkej štúdie v nemocniciach ...

Washington 26. júna (TASR) - Máte chuť po bypasse na hamburger? Nie že by to bola vhodná pooperačná diéta, ale podľa najnovšej americkej štúdie v nemocniciach nie je problém ani so zháňaním nezdravej stravy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V týchto zdravotníckych zariadeniach totiž v poslednej dobe nechýbajú už ani reštaurácie s nezdravým rýchlym občerstvením. To síce neznamená, že sa v nich stravujú pacienti, no prítomnosť týchto zariadení v nemocniciach - miestach, kde práve liečia následky častého využívania ich služieb - je alarmujúca, tvrdia vedci.

SkryťVypnúť reklamu

"Nemocnice by si mali uvedomiť, že ich konanie je pokrytecké. Vedci na jednej strane tvrdia, že Američania sú obézni, trpia cukrovkou a srdcovými ochoreniami súvisiacimi so západným štýlom stravovania bohatým na červené mäso a tuky. Prítomnosť takýchto podnikov práve v nemocniciach však prístup ľudí k takémuto typu stravy len uľahčuje," konštatoval autor štúdie Peter Cram.

Štúdiu zverejnili v najnovšom vydaní magazínu Journal of the American Medical Association. Cram s kolegami skúmal 16 nemocníc, ktoré boli v správe za rok 2001 vyhlásené za najlepšie americké zdravotnícke zariadenia.

V šiestich z nich (38 percent) boli reštaurácie s rýchlym občerstvením dokonca priamo na prízemí v hlavnej budove. V štyroch medicínskych centrách dokonca fungovali zariadenia dvoch komerčných sietí. Najčastejšími zákazníkmi sú zamestnanci nemocníc, návštevníci a rodinní príslušníci pacientov - nie samotní pacienti. Vedci však zaznamenali balíčky s rýchlym občerstvením aj v rukách ľudí čakajúcich na vyšetrenie.

SkryťVypnúť reklamu

V štúdii nebola síce menovaná žiadna nemocnica, známe je však to, že Cram do nej zaradil aj inštitúciu, v ktorej sám pôsobí: University of Michigan's Medical Center v Ann Arbor.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 414
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 755
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 435
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 144
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 886
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu