
Obyčajná kvalitná a nie veľmi ochladená voda uhasí smäd najlepšie, aj čistá stolová voda osvieži lepšie než farbené a dochucované nápoje. FOTO SME - ĽUBOMÍR ŠIMNAMinerálne vody zmierňujúce zdravotné problémy:
spevňujúci typ na osteoporózu, zlomeniny obsah vápnika vyšší než 150 mg/l
typ zaháňajúci únavu proti anémii, pri silnej menštruácii, bohaté na magnézium viac než 50 mg/l
nervových poruchách
upokojujúci typ proti stresu, únave, nespavosti obsah magnézia vyšší než 50 mg/l
regenerujúce deti pri útlej postave, častých zlomeninách obsah vápnika vyšší než 150 mg/l
pre pekné zuby pri zubných kazoch, citlivých ďasnách obsah fluóru vyšší než 1 mg/l
čistiaca obličky pri obličkových,ľadvinových kameňoch vody musia byť len slabo mineralizované
pre fajčiarov pri intoxikácii organizmu čo najvyšším obsahom magnézia,
viac než 50 mg/l
na odbúranie tuku proti nadváhe, celulitíde, zavodňovaní vody s nízkym obsahom
sodíka pod 20 mg/l
znižujúce tlak pri vysokom tlaku, srdcovocievnych vody s nízkym obsahom sodíka
problémoch pod 20 mg/l a vyšším dielom magnézia
nad 50 mg/l
Účinky minerálnych vôd
bohaté na oxid uhličitý podporujú vylučovanie žalúdočných štiav a trávenie, vstrebávanie
CO2 nad 0,5 g/l potravy aj niektorých liekov a minerálov, od 3 g/l môže spôsobiť
pálenie záhy až búšenie srdca
bohaté na sodík dokážu neutralizovať žalúdočné kyseliny, zvýšiť účinnosť inzulínu,
pomáha aj pri liečení močových kameňov a zápale močových ciest
vyšší obsah chloridov vhodné proti chorobám dýchacích ciest, ale len na inhalovanie či kloktanie
bohaté na vápnik a horčík zvyšujú účinnosť antibiotík a pomáhajú pri chronickom zápale močových
ciest
sírnaté minerálky majú preháňavé účinky, najmä od 3 g/l
Slabo mineralizované vody obsahujú do 5 g minerálov v litri a zdravý ich môže piť bez obmedzenia dlhodobo, ďalšie dva typy len občas alebo po konzultácii s lekárom. Mali by sme ich piť nechladené, nalačno asi 20 minút pred jedlom. (ľš)
Šesťdesiaťpäť percent ľudského tela tvorí voda. Každá naša bunka pláva vo vode a obsahuje vodu. V našom organizme sa nachádzajú dve dôležité hydrosiete - obehová sústava a lymfatický systém. Piť vodu znamená udržiavať ich čo najčistejšie, čím menej vody vypijeme, tým je väčšie i riziko ukladania lipidov na vnútorných stranách ciev, ktoré časom môžu viesť k infarktu, artérioskleróze a k mozgovej príhode.
Preto sa odporúča vypiť dva litre vody denne. Najmä športovcom a tým, ktorí sa nadmerne potia. Viac ako tri litre by mali vypiť aj osoby, ktoré konzumujú veľa alkoholu, fajčia a sú permanentne intoxikované. V letných horúčavách pomáha zvýšené potenie udržiavať aj optimálnu reguláciu teploty organizmu, aj napriek zvýšenému poteniu potrebuje telo zvýšený prívod vody. V takomto prípade sa nemôžeme spoliehať na tekutiny, ktoré obsahujú potraviny, aj keď ovocie a najmä zelenina jej môžu dodať v optimálnom zložení značný diel.
Obsah vody v potravinách:
chlieb 35 %
ovocie 80-85 %
zelenina 90-95 %
červené mäso 50-60 %
hydina 70 %
ryby 75-80 %
šunka surová 25 %
šunka varená 65 %