Keď sa z jedla stáva nepriateľ

Bolia vás kĺby, mávate tráviace ťažkosti, trpíte často mykózami, poruchami spánku, depresiou či nemôžete donosiť dieťa? Možno je za tým všetkým len obyčajné jedlo

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Bez jedla by sme neprežili. Avšak to, čo je pre niekoho jedlom, pre iného môže byť jedom. Ak vám napríklad chýbajú určité tráviace enzýmy, ktoré slúžia na štiepenie niektorých látok v potrave, telo ju nedokáže riadne stráviť a dôsledkom sú patologické reakcie. Vtedy hovoríme o potravinovej intolerancii.

Tento problém môže stáť aj za takými zdravotnými ťažkosťami, kde by ste ako vinníka s malou pravdepodobnosťou hľadali jedlo.

Alergia a intolerancia

Alergia a intolerancia neznamenajú to isté. Alergia je neprimeraná reakcia imunitného systému na bežné látky, na ktoré organizmus, ktorý netrpí alergiou, nereaguje. Tieto látky potom označujeme ako alergény. Martin Hrubiško, primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie Onkologického ústavu sv. Alžbety píše, že alergickú reakciu sprostredkúvajú takzvané IgE protilátky.

„Podľa toho, voči čomu si jedinec takúto protilátku vytvoril, reaguje na určité špecifické podnety: na alergény roztočov v bytovom prachu, na srsť zvierat, na peľ alebo spóry plesní v ovzduší, na konkrétne zložky potravy a podobne,“ uvádza v publikácii Histamínová intolerancia - známa a neznáma.

E či G? Nie je to jedno

Tvorbu špecifických IgE protilátok môže lekár zistiť pomocou kožných testov a vyšetrením hladiny týchto látok v krvi. Ak sa ich prítomnosť potvrdí, hovoríme o alergii. Ak sa však testmi tvorba týchto protilátok nepreukáže, problém sa ukrýva inde.

Môže ísť o potravinovú intoleranciu – precitlivenosť, nie však alergiu. Pri intolerancii sa vyšetrujú špecifické IgG protilátky. Potraviny, ktoré konzumujeme, teda môžu vyvolávať aj reakcie založené na inom princípe, ako je to pri alergii.

Pri intolerancii nejde o reakciu imunitného systému ako pri alergii, avšak spôsobuje ju napríklad nedostatočná funkcia či tvorba určitého konkrétneho enzýmu. Po príčinách intolerancie sa podľa lekára pátra ťažšie ako po skutočnej alergii, príčina môže neraz ostať aj roky nepoznaná.

Uvádza sa, že potravinovou intoleranciou trpí asi 45 percent obyvateľstva, lekári však z praxe odhadujú, že je to oveľa viac. Pribúdanie takýchto pacientov však môže súvisieť aj so zlepšením diagnostiky. Dospelých pacientov, u ktorých sa odborným vyšetrením potvrdila potravinová alergia, sú asi 2 až 4 percentá.

Niekedy je ťažké odhaliť ju

brucho.jpgPri intolerancii telo nemusí zareagovať ihneď ako zjete kritickú potravinu. Na rozdiel od alergie, keď sa príznaky objavia okamžite, pri intolerancii to môže trvať aj niekoľko hodín, ba dokonca až dní. Aj dietologička Martina Šintálová potvrdzuje, že „alergické príznaky sa objavia bezprostredne po konzumácii jedla, je to začervenanie, kýchanie, slzenie, ale môže dojsť až k ohrozeniu života – k tzv. anafylaktickému šoku. Potravinová neznášanlivosť prináša častejšie chronické - plíživé ťažkosti. Príznaky sa objavujú niekoľko hodín až dní po konzumácii.”

Aj preto sa podľa lekárky veľmi ťažko samodiagnostikou odhalia problémové potraviny, resp. suroviny. Príznaky sú veľmi rôznorodé, prakticky sa môže intolerancia manifestovať akýmikoľvek ťažkosťami. „Najviac známe, čo však neznamená, že sa vyskytujú najčastejšie, sú potravinové intolerancie na lepok (celiakia) alebo napr. na laktózu kravského mlieka,” dodáva Šintálová.

Ako sa prejaví alergia na jedlo

  • svrbenie kože a sliznice,
  • dráždenie v nose alebo hrdle (niekedy aj v ušiach),
  • častým prejavom je kýchanie,
  • upchávanie nosa,
  • vodnatá nádcha,
  • dráždenie na kašeľ, niekedy spojené s pocitom zúženia dolných dýchacích ciest, až s pocitom dusenia,
  • sčervenanie pokožky, žihľavka, niekedy až tvorba opuchov.

Ako sa môže prejavovať potravinová itolerancia

  • sčervenanie a svrbenie pokožky, ekzémy, kožné vyrážky,
  • bolesti hlavy, migréna,
  • nádcha, dýchacie ťažkosti,
  • bolesti brucha až kŕče,
  • zápcha, koliky, hnačky, plynatosť,
  • syndróm dráždivého čreva,
  • nevoľnosť, zvracanie,
  • nadváha ale i podvýživa,
  • zadržiavanie tekutín,
  • zápaly,
  • artritída,
  • gynekologické ťažkosti, neplodnosť,
  • depresia, stavy úzkosti, hyperaktivita a podobne.

Najčastejšie netolerované potraviny:

  • kravské mlieko
  • obilniny
  • vaječný bielok
  • kukurica
  • ryža
  • morské plody
  • kvasnice a pod.

Potraviny, ktoré najčastejšie spôsobujú alergiu

  • arašidy, orechy,
  • morské plody,
  • mlieko,
  • sója,
  • obilniny,
  • vajcia,
  • mäso, ryby a pod.
ico

Rozpoznajte svoj jed

I keď vám nejaké jedlo chutí a pre iných nie je problém, neznamená to, že vám nemôže škodiť

Pri vzniku intolerancie zohrávajú úlohu rôzne faktory, od genetiky až po životosprávu či stres, ktorý významne ovplyvňuje aj trávenie. Reakcia sa môže spustiť napríklad aj po zápale v organizme. Vzhľadom na rôzne spúšťacie faktory sa niekomu môže podariť z intolerancie vyliečiť, iní však musia dlhodobo dodržiavať takzvanú eliminačnú diétu.

Ak si chcete intoleranciu liečiť, musíte najprv rozpoznať „svoju“ škodiacu potravinu a následne ju vylúčiť z jedálneho lístka, prípadne zameniť plnohodnotnou alternatívou. Problematickejšie je to v prípade takzvane histamínovej intolerancie, keďže histamíny sa nachádzajú v mnohých potravinách.

Trpia ňou aj deti

dieta.jpgHľadať potravinu, ktorá nám škodí, postupným a náhodným vylučovaním je zdĺhavé a náročné. Takto navyše ani nie je možné otestovať všetky kombinácie jednotlivých typov potravín. Efektívnejšie je diagnostikovanie krvnými testmi, ktoré pomôžu rýchlo a spoľahlivo odhaliť zvýšené hladiny špecifických IgG protilátok pre jednotlivé potraviny.

Dietologička Martina Šintálová hovorí, že potravinová intolerancie je problémom nielen dospelých, ale aj detí. Jej výskyt narastá a pri liečbe sa postupuje podobne ako u dospelých. V prípade mlieka sa používajú rôzne alternatívy - ako sójové, pohánkové, a pod.. „Nie je to ľahká cesta, ale výsledky v podobe zlepšenia rôznych zdravotných ťažkostí, ale aj napríklad správania a koncentrácie detí v škole sú veľmi povzbudivé,” dodáva dietologička.

Dá sa jej predchádzať?

cereal.jpgPodľa dietologičky je najlepšou prevenciou potravinovej intolerncie vyvážené, pestré stravovanie s dostatkom vlákniny. Zdôrazňuje aj potrebu venovať dostatok času psychohygiene. Do stravy treba zaradiť čo najmenej rafinovaných obilninových výrobkov (biely chlieb, pečivo a sladkosti s vysokým obsahom pšeničnej múky).

Vhodné je striedať alternatívne a menej známe potraviny (pohánka, špalda, quinoa). Okrem produktov z kravského mlieka si treba podľa lekárky dopriať aj sójové resp. pohánkové „mlieko“, kozie a ovčie produkty. Odporúča denne konzumovať aspoň 500 g ovocia a zeleniny a nezabúdať na živé mikroorganizmy pre podporu trávenia - tzv. probiotiká.

(mv)

ico

Otestovať sa môžete aj doma

Rozsiahlejšie testy na potravinovú intoleranciu si pacient hradí v plnej výške sám. Základný test sa dá kúpiť aj v lekárni.

Ak sa chcete nechať otestovať na potravinovú intoleranciu, overte si, či ide o test na špecifické IgG protilátky a nie o štandardné testy na alergológii, ktoré poisťovne preplácajú. Tie sa robia na IgE protilátky – a zisťuje sa nimi takzvaná klasická potravinová alergia.

Najjednoduchšie testy kúpite v lekárni alebo na internete, odber krvi z prsta si poľahky urobíte sami, analýza trvá zhruba hodinu. Výsledky však nemusia byť presné, ovplyvniť ich môže nedostatočné množstvo odobranej krvi alebo aj užívanie niektorých liekov. Ďalšou možnosťou je objednať si odberovú súpravu a svoju vzorku krvi zaslať do špecializovaného laboratória, odkiaľ vám zašlú výsledok.

Súčasťou testov „na diaľku“ môžu byť napríklad telefonické konzultácie s výživovým poradcom, informačná príručka, stravovací denník a pod.. Ak sa budete rozhodovať pre domáci test, vyberte si taký, ktorý je vedecky overený, akreditovaný a schválený.

Veľmi dôležité je však podľa dietologičky Martiny Šintálovej poznať presné odporúčania, ako pri zistených škodiacich potravinách postupovať. „Vhodné je navštíviť odborníka na eliminačné diéty, kde si v praktických krokoch nastavíte zmeny jedálneho lístka s ostatnými podpornými opatreniami. Najväčší problém je nájsť vhodné nutrične porovnateľné alternatívy, ktoré sa aj dajú niekde na Slovensku kúpiť,“ hovorí lekárka.

(mv)

Čo vás to bude stáť

Ceny testov potravinovej intolerancie:

  • Skríningové testy: 29,90 - 349 eur
  • Komplexný test: – 399 eur
  • Testy na samodiagnostikovanie: 66,90 – 81,50 eura

Ceny testov v zdravotníckych zariadeniach: 50 - 380 eura

ico

Histamínová intolerancia

Je akousi „podkapitolou“ potravinových intolerancií. Hoci život neskracuje, poriadne ho znepríjemňuje.

Môže sa prejaviť podobne ako alergia, a spôsobovať problémy rovnako ako potravinová intolerancia. Histamínová intolerancia je metabolická porucha – enzýmová nedostatočnosť, ktorá je ešte stále pomerne málo známa aj medzi lekármi. Je to aj preto, lebo donedávna neboli dostupné vyšetrenia, pomocou ktorých by sa porucha dala zistiť, ani prostriedok, ktorým by chýbajúci enzým bolo možné nahradiť.

V hlavnej role histamín

Túto dôležitú chemickú látku si vytvára telo každého z nás a prirodzene ju skladuje najmä v špeciálnych bielych krvinkách – mastocytoch v podobe granúl, ale aj v niektorých iných bunkách (črevných, nervových, krvných doštičkách). Histamín však prijímame aj v potrave, čím sa jeho hladina v organizme zvyšuje. Pri histamínovej intolerancii vzniká nepomer medzi prísunom histamínu a schopnosťou odbúrať ho.

Táto intolerancia môže byť trvalá, trpia ňou asi dve percentá populácie, a prechodná. Prechodnú vyvolávajú potraviny s vysokým obsahom histamínu, no aj také, ktoré spúšťajú jeho nadmerné uvoľňovanie z mastocytov. Príčinou môže byť aj to, ak sa do tela dostanú látky, ktoré blokujú aktivitu enzýmu diamínooxidáza. Jeho úlohou je totiž odbúravať histamín. Môžu to byť napríklad aj niektoré lieky proti kašľu, antibiotiká či alkohol.

Ako výrazne sa intolerancia u vás prejaví, závisí od aktivity spomínaného enzýmu. Rolu tu zohráva genetika, no napríklad aj vek či pohlavie.

Ako sa prejavuje

Najtypickejšie prejavy sú svrbenie pokožky, tvorba vyrážok a červených fľakov na koži, nadúvanie, kŕče a hnačka, nádcha či dýchacie problémy. Intolerancia sa však môže prejavovať aj upchaným nosom, bolestivou menštruáciou či migrénou alebo chronickou únavou. Prejavom však môže byť aj zmena tlaku krvi, zrýchlená činnosť srdca, poruchy srdcového rytmu, nervozita, pocit vnútorného trasu a poruchy spánku.

Prejavy HIT sú obvykle primárne – ide o priamy účinok zvýšeného množstva histamínu na organizmus. Niekedy však môžu byť sekundárne, vtedy organizmus na zvýšené množstvo histamínu reaguje zvýšenou tvorbou adrenalínu a noradrenalínu. Dôsledkom takejto reakcie môže byť zmena tlaku krvi, zrýchlená činnosť srdca, poruchy srdcového rytmu, nervozita, pocit vnútorného trasu a poruchy spánku. Intenzita jednotlivých prejavov sa líši, pretože obsah histamínu v niektorých potravinách je kolísavý, rovnako ako aj funkčnosť črevného enzýmu diamínooxidáza.

Ak sa liečba zanedbá, môže podľa odborníkov vyústiť až do chronických stavov. Vtedy je už, vzhľadom na špecifickosť príznakov, oveľa náročnejšie stanoviť diagnózu.

Rýchlo nastupujúce prejavy HIT:

  • koža – svrbenie, sčervenanie, žihľavka, opuchy,
  • zažívací trakt – kŕče, nadúvanie, hnačka, kyslý reflux,
  • ústa a horné dýchacie cesty – svrbenie a opuch pier, jazyka, Eustachovej trubice, hlasiviek, kýchanie, vodnatý výtok z nosa, opuch sliznice, pocit plného nosa, zahlienenie, kašeľ,
  • dolné dýchacie cesty – kašeľ, dychová tieseň, sípavé dýchanie (astma),
  • srdcovo-cievny systém – bolesti hlavy (často závislé na pohybe a polohe hlavy, migréna), zmeny tlaku krvi, búšenie srdca, poruchy srdcového rytmu, závraty až strata vedomia.

Chronické prejavy HIT:

  • neprimeraná chronická únava,
  • nervozita, poruchy spánku,
  • úzkosť, panická porucha, depresia,
  • bolestivá menštruácia.

Ako sa HIT zisťuje

Lekár vám nechá urobiť krvný test, nezriedka ich však treba opakovať a prípadne spojiť s vyšetrením u dermatológa, gastroenterológa či neurológa. „Okrem opakovania vyšetrenia je vhodné pristúpiť k eliminačno – expozičnému a terapeutickému testu. Eliminácia znamená vylúčenie potravín, ktoré obsahujú zvýšené množstvo histamínu, vedú k jeho spomalenému metabolizmu alebo k jeho zvýšenému vylučovaniu,“ uvádza v spomínanej publikácii Martin Hrubiško.

Kde sa ukrýva?

Histamín obsahujú mnohé obľúbené a chutné potraviny, nápoje či koreniny. Sú to rajčiny, špenát, baklažán, najmä kuracie no aj všetko odležané mäso, všetky konzervované či kvasené potraviny, údeniny, kapusta, kyslé uhorky, pivo, víno a sekty.

Mnohé potraviny veľké množstvo histamínu síce priamo neobsahujú, ale spôsobujú jeho nadmerné uvoľňovanie: ananás, banány, citrusy, jahody, kiwi, orechy či oriešky, papája, paradajky, strukoviny, špenát, rôzne koreniny, kakao - čokoláda, alkohol, ryby, kôrovce, bravčové mäso, vaječný bielok, rôzne aditíva (farbivá, konzervačné látky, stabilizátory, zvýrazňovače chuti, príchute).

Niektoré potraviny k tvorbe histamínu zasa prispievajú: najmä tie s obsahom životaschopných kvasníc, napr. čerstvé, málo prepečené pečivo, chlieb, kysnuté cesto. Problematické sú aj látky obsiahnuté v alkohole, kakau, čokoláde, čiernom či zelenom čaji, ktoré znižujú aktivitu enzýmu diamínooxidáza.

Novinka v liečbe

V prípade histamínovej intolerancie je diéta veľmi náročná. Doteraz sa tento problém riešil formou nízkohistamínovej diéty, ktorá určovala, ktoré potraviny sa nesmú vôbec jesť a nie je ich veru málo. Krutá diéta však nie je vždy nutná, enzým diamínooxidázu si môžete dopĺňať užívaním kapsúl, ktoré kúpite v lekárni. Kapsula užitá tesne pred jedlom rozkladá histamín obsiahnutý v potrave a minimalizuje jeho vstrebávanie.

Pacienti s ľahšou formou ochorenia môžu s užitím enzýmu pred jedlom jesť aj bežné jedlá bez väčších obmedzení. Tí, ktorí trpia najzávažnejšími a prakticky každodennými prejavmi histamínovej intolerancie, musia nielen dodržiavať eliminačnú diétu a dopĺňať si spomínaný enzým. Potrebujú užívať aj antihistaminiká, prípadne ďalšie lieky, ktoré zabraňujú uvoľneniu histamínu z mastocytov.

(mv)

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  6. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  8. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  9. Inteligencia vo všetkom
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  4. Zlatá minca 2016 priniesla pre mBank sedem ocenení
  5. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Odšťavovač s veľkým plniacim otvorom? Nenachytajte sa!
  8. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  9. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  10. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 23 970
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 187
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 7 344
  4. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 6 597
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 231
  6. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 4 743
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 668
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 2 826
  9. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 2 449
  10. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 826

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Fico sa chváli ekonomickými výsledkami. Lepší výsledok malo 16 krajín

Symbolicky 1. mája zverejníme súbor opatrení pre pracujúcich, tvrdí premiér.

DOMOV

Café Európa: Zo školskej lavice k extrémnej pravici?

Ako súvisí extrémizmus so vzdelávaním? Sledujte diskusiu.

DOMOV

S kontrolou listov sa môžete stretnúť aj v práci. Je to legálne?

Právo na listové tajomstvo sa vzťahuje aj na e-maily či esemesky.

KOMENTÁRE

Richard Sulík a jeho alternatíva pre Slovensko

Aj SaS má v niektorých ohľadoch príliš blízko k Alternatíve pre Nemecko.

Neprehliadnite tiež

Diétne druhy sladených nápojov môžu byť spojené s poškodením mozgu

Vedci po prvý krát skúmali možný vplyv „light“ nápojov na mozog.

Odborník na bolesť: Platničky bolia už osemnásťročných

Bolesť chrbta môže odstrániť jediná operácia, no niektorí sa s ňou učia žiť. Prečo je to tak vysvetľuje špecialista na bolesť MARTIN GRIGER.

Antidepresíva počas tehotenstva nespôsobujú autizmus u detí

Trojica štúdií skúmala vplyv antidepresív v prvom trimestri tehotenstva. Autizmus detí spôsobili iné faktory.

Hodina behu môže predĺžiť život o sedem hodín

Priemernú dĺžku života najlepšie zvyšuje beh. Aké sú ďalšie prospešné športy?


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop