Oči prezradia, či na vás číha cukrovka

Oči nezrkadlia len ľudské city a pocity, ak sa vám do nich zahľadí lekár, dokáže z nich napríklad vyčítať, či vám hrozí také závažné ochorenie ako cukrovka.

(Zdroj: Fotolia)

Predstavte si, že idete na vyšetrenie k očnému lekárovi a on vám po chvíli oznámi nepríjemnú správu: v horizonte piatich rokov môžete dostať cukrovku. Pýtate sa, čo má spoločné oftalmológ s cukrovkou?

V očiach naozaj možno okrem lásky či nenávisti vyčítať aj dôležité informácie, ktoré sa týkajú zdravotného stavu. Napríklad cievy v oku sú jediné cievy viditeľné voľným okom, takže nikde inde nemôže lekár jednoduchým pozorovaním posúdiť stav ciev v takom rozsahu ako práve v oku. Znamená to, že aj pri bežnom očnom vyšetrení vás možno očný lekár prekvapí, keď vás následne pošle ku kardiológovi, pretože je schopný odhaliť, či sa na stave vašich ciev podpísala hypertenzia či ateroskleróza.

Článok pokračuje pod video reklamou

Vyšetrenie šošovky

Zaujímavou vedeckou novinkou je možnosť špeciálnym vyšetrením očnej šošovky odhaliť riziko vzniku diabetu 2. typu. Vyšetrenie sa robí fluorescenčným biomikroskopom ľudskej šošovky, a je veľmi rýchle a jednoduché. Vďaka nemu sa pacient dozvie, či a v akom časovom horizonte ho ohrozuje cukrovka 2. typu, čo nemusí odhaliť bežná preventívna prehliadka u všeobecného lekára. Človek, ktorému nie je jeho zdravie ľahostajné, tak môže navštíviť diabetológa a včas zmeniť napríklad svoju životosprávu, aby vzniku ochorenia zabránil, alebo jeho vznik aspoň čo možno najviac oddialil.

Šošovka to prezradí

Čo sa vlastne vyšetrením zisťuje? Očný lekár MUDr. Pavol Veselý, z bratislavskej očnej kliniky VESELY / Očná Klinika mal spomínaný biomikroskop zapožičaný tri týždne a vyšetril ním mnohých pacientov. Vysvetľuje, že „vyšetrením sa odhalí, aká je v šošovke koncentrácia AGE látok. Tieto látky sú koncovými produktmi neenzymatickej glykácie, čiže metabolizmu cukrov. V princípe prístroj pracuje na odhalení autofluorescencie v ľudskej šošovke. Šošovka sa ožiari modrým svetlom, ktoré provokuje autofluorescenciu AGE látok, ktoré sú v nej uložené.“

Spomínané AGE látky sa podľa lekára veľmi ľahko naviažu na rôzne druhy bielkovín. A keďže šošovku tvoria hlavne bielkoviny, tak AGE látky sa tu ľahko ukladajú, no už ťažko sa z nej dostávajú preč. AGE látky sa tvoria aj u zdravých ľudí, avšak u tých, čo majú vyššie riziko vzniku cukrovky alebo ňou už trpia, sa ich v šošovke nahromadí oveľa viac. A čím viac AGE látok sa v šošovke nahromadí, tým vyššia je jej autofluorescencia, ktorú prístroj dokáže určiť.

Tak podľa lekára možno stanoviť pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu s výhľadom na päť rokov. Samozrejme, rolu zohrávajú aj ďalšie faktory, ako napríklad pozitívna rodinná anamnéza, obezita, BMI, fajčenie, životospráva a pod.

Zdokonalenie diagnostiky

Lekár považuje vyšetrenie šošovky fluorescenčným biomikroskopom za výbornú pomôcku v rámci prevencie takého závažného ochorenia, akým cukrovka nepochybne je. Dodáva, že zatiaľ prebehli štúdie v USA a v krátkom čase sa má uskutočniť veľká štúdia aj v IKEM-e – Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny v Prahe.

„Prvé dve americké štúdie preukázali veľmi významnú spojitosť medzi vyšetrením šošovky a cukrovkou. Skúmali jednak čerstvo diagnostikovaných diabetikov, ktorí sa ešte neliečili, a tiež zdravých ľudí, takže na základe korelácie zistených parametrov vedci zistili súvislosť s rizikom vzniku cukrovky 2. typu,“ hovorí Pavol Veselý.

K určeniu veľkosti rizika slúži graf závislosti fluorescencie na veku – hodnoty výskumníci získali na základe sledovania zdravých očí (bez katarakty) a pomocou tohto grafu môže lekár ľahko zistiť, či hodnota autofluorescencie šošovky, ktorú zmeria prístrojom, prekračuje bežnú hodnotu pre danú vekovú kategóriu.

Vyšetrenie odhalí len riziko

„Aby sme však boli exaktní, treba zdôrazniť, že prístroj ukáže len pravdepodobnosť vzniku cukrovky, odhalí riziko. Neznamená to, že zákonite na cukrovku musíte ochorieť,“ zdôrazňuje lekár. Dôležité je, že vďaka zisteniu rizika môže človek ešte včas navštíviť odborníka, ktorý mu poradí, ako zmeniť životosprávu a diétu, aby cukrovke predišiel.

Lekár hovorí, že prístrojom možno vyšetriť kohokoľvek, je tu však horná veková hranica, a to medzi 55. až 65. rokom života. „V tomto veku sa totiž u ľudí často objavuje sivý zákal, šošovka je vekom prirodzene zakalená a autofluorescencia môže byť vyššia práve aj v dôsledku prítomnosti sivého zákalu. Preto u ľudí so sivým zákalom nie sme schopní takéto vyšetrenie urobiť.“

Zatiaľ ho nemáme

Pýtate sa, kde sa môžete dať týmto prístrojom vyšetriť? „Žiaľ, fluorescenčný biomikroskop zatiaľ na Slovensku nikde nemáme, na našej klinike sme ho ako na jedinom pracovisku na Slovensku mali zapožičaný s tým, že všetky záznamy, ktoré sme pri vyšetrení pacientov urobili, budú zahrnuté do štúdie, ktorá sa uskutoční v pražskom IKEM-e,“ hovorí Pavol Veselý.

Každá nová technológia prináša podľa lekára aj veľa skeptických pohľadov. Fluorescenčný biomikroskop je pomocný diagnostický prístroj, ktorý pracuje na vedecky overených princípoch – výsledky potvrdilo viac ako 60 recenzovaných štúdií, a jeho využitie v prevencii by mohlo pomôcť k zdravšej populácii.

Prevencia je kľúčová

Cukrovka je chronické, veľmi vážne a zatiaľ aj, žiaľ, nevyliečiteľné endokrinologické ochorenie. Môže mať aj závažné dôsledky, ktoré môžu vyústiť do ochorenia obličiek, srdca a ciev, amputácie dolnej končatiny či straty zraku. A hoci napríklad dedičné predispozície na vznik cukrovky neovplyvníme, skoré odhalenie rizika vzniku cukrovky môže pomôcť včas uskutočniť určité zmeny v životospráve, čím možno oddialiť užívanie liekov, aplikáciu inzulínu a pod.

No a netreba zabúdať, že bez ohľadu na mieru rizika vzniku cukrovky urobíte pre svoje zdravie len dobre, ak budete dodržiavať pravidlá zdravej životosprávy, ktorej základnými piliermi sú zdravá a racionálna výživa a dostatok pohybu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  10. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 445
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 734
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 404
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 287
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 859
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 899
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 610
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 177
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 427