Kedy sú potraviny funkčné

Určite ste sa už stretli s týmto označením, nie každý však možno vie, čo si má pod funkčnými potravinami predstaviť.

Najznámejšou funkčnou potravinou je soľ obohatná o jód.(Zdroj: archív)

Sú potraviny, ktoré nás nielen zasýtia, ale majú aj dokázateľne pozitívne účinky na zdravie vďaka obsahu zdraviu prospešných látok. A tak si vyslúžili prívlastok funkčné. Niektoré potraviny sú také prirodzene, iným k funkčnosti dopomáha človek tzv. fortifikáciou – obohacovaním, o určité prospešné látky. Nestačí teda hľadieť len na nutričnú hodnotu potraviny, ale aj na to, aký má dopad na náš zdravotný stav.

Napríklad biela múka oproti celozrnnej je ochudobnená o mnohé dôležité živiny ako vlákninu, vitamíny, minerály, avšak dokáže nás zasýtiť, dodá energiu. Potravinu teda ako funkčnú môžeme podľa autoriek publikácie Liečivá sila antioxidantov označiť vtedy, ak sa okrem primeraných vyživovacích účinkov dostatočne preukázal jej priaznivý vplyv na jednu alebo viacero telesných funkcií alebo zníženie rizika ochorenia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Najznámejšia je soľ

Funkčné potraviny musia mať charakter potraviny, nie sú to výživové doplnky, a ich priaznivý vplyv sa musí prejaviť už pri konzumácii množstva, ktoré zodpovedá množstvám bežných potravín. Pôsobenie musí byť vedecky dokázané. Najznámejším príkladom funkčnej potraviny je soľ obohatená o jód.

Medzi prospešné látky (či už prirodzene obsiahnuté, alebo pridané), vďaka ktorým možno potravinu označiť ako funkčnú, patria jednak bežné makro- i mikroživiny ako cukry, tuky, bielkoviny, minerály, stopové prvky, vitamíny, ale aj biologicky aktívne látky, napríklad nenasýtené mastné kyseliny, probiotiká, vláknina, karotenoidy a mnohé iné.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 444
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 726
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 402
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 285
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 810
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 899
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 600
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 200
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 453