SME

Kedy sú potraviny funkčné

Určite ste sa už stretli s týmto označením, nie každý však možno vie, čo si má pod funkčnými potravinami predstaviť.

Najznámejšou funkčnou potravinou je soľ obohatná o jód.Najznámejšou funkčnou potravinou je soľ obohatná o jód. (Zdroj: archív)

Sú potraviny, ktoré nás nielen zasýtia, ale majú aj dokázateľne pozitívne účinky na zdravie vďaka obsahu zdraviu prospešných látok. A tak si vyslúžili prívlastok funkčné. Niektoré potraviny sú také prirodzene, iným k funkčnosti dopomáha človek tzv. fortifikáciou – obohacovaním, o určité prospešné látky. Nestačí teda hľadieť len na nutričnú hodnotu potraviny, ale aj na to, aký má dopad na náš zdravotný stav.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napríklad biela múka oproti celozrnnej je ochudobnená o mnohé dôležité živiny ako vlákninu, vitamíny, minerály, avšak dokáže nás zasýtiť, dodá energiu. Potravinu teda ako funkčnú môžeme podľa autoriek publikácie Liečivá sila antioxidantov označiť vtedy, ak sa okrem primeraných vyživovacích účinkov dostatočne preukázal jej priaznivý vplyv na jednu alebo viacero telesných funkcií alebo zníženie rizika ochorenia.

SkryťVypnúť reklamu

Najznámejšia je soľ

Funkčné potraviny musia mať charakter potraviny, nie sú to výživové doplnky, a ich priaznivý vplyv sa musí prejaviť už pri konzumácii množstva, ktoré zodpovedá množstvám bežných potravín. Pôsobenie musí byť vedecky dokázané. Najznámejším príkladom funkčnej potraviny je soľ obohatená o jód.

Medzi prospešné látky (či už prirodzene obsiahnuté, alebo pridané), vďaka ktorým možno potravinu označiť ako funkčnú, patria jednak bežné makro- i mikroživiny ako cukry, tuky, bielkoviny, minerály, stopové prvky, vitamíny, ale aj biologicky aktívne látky, napríklad nenasýtené mastné kyseliny, probiotiká, vláknina, karotenoidy a mnohé iné.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 362
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 041
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 621
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 807
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu