Sú potraviny, ktoré nás nielen zasýtia, ale majú aj dokázateľne pozitívne účinky na zdravie vďaka obsahu zdraviu prospešných látok. A tak si vyslúžili prívlastok funkčné. Niektoré potraviny sú také prirodzene, iným k funkčnosti dopomáha človek tzv. fortifikáciou – obohacovaním, o určité prospešné látky. Nestačí teda hľadieť len na nutričnú hodnotu potraviny, ale aj na to, aký má dopad na náš zdravotný stav.
Napríklad biela múka oproti celozrnnej je ochudobnená o mnohé dôležité živiny ako vlákninu, vitamíny, minerály, avšak dokáže nás zasýtiť, dodá energiu. Potravinu teda ako funkčnú môžeme podľa autoriek publikácie Liečivá sila antioxidantov označiť vtedy, ak sa okrem primeraných vyživovacích účinkov dostatočne preukázal jej priaznivý vplyv na jednu alebo viacero telesných funkcií alebo zníženie rizika ochorenia.
Najznámejšia je soľ
Funkčné potraviny musia mať charakter potraviny, nie sú to výživové doplnky, a ich priaznivý vplyv sa musí prejaviť už pri konzumácii množstva, ktoré zodpovedá množstvám bežných potravín. Pôsobenie musí byť vedecky dokázané. Najznámejším príkladom funkčnej potraviny je soľ obohatená o jód.
Medzi prospešné látky (či už prirodzene obsiahnuté, alebo pridané), vďaka ktorým možno potravinu označiť ako funkčnú, patria jednak bežné makro- i mikroživiny ako cukry, tuky, bielkoviny, minerály, stopové prvky, vitamíny, ale aj biologicky aktívne látky, napríklad nenasýtené mastné kyseliny, probiotiká, vláknina, karotenoidy a mnohé iné.