SME

Konzervantov v trvanlivom mlieku sa báť nemusíte

Mnohí ľudia si myslia, že trvanlivosť mlieka sa dosahuje pridaním konzervačných látok – éčok, a že takto upravené mlieko má aj menej vitamínov.

(Zdroj: Fotolia)

Pravda je, že tepelným UHT ošetrením mlieka sa obsah určitých vitamínov môže znížiť, straty však podľa niektorých odborníkov nie sú také významné, aby výrazne ovplyvnili celkovú nutričnú hodnotu mlieka. Výhodou trvanlivého a pasterizovaného mlieka je, že neobsahuje žiadne choroboplodné mikroorganizmy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mnohí sa obávajú, že trvanlivosť mlieka sa dosahuje pridaním rôznych éčok, teda aj konzervačných látok. Treba pripomenúť, že v prípade éčok ide o označenie látok, ktoré sa do potravín pridávajú, a sú povolené v EÚ. Písmenom E sa označujú aj také látky, ako napríklad kyselina citrónová, kyslík, dusík a pod. (viac o éčkach si môžete prečítať tu). Gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik vysvetľuje, že pri výrobe trvanlivého mlieka sa doň v žiadnom prípade prídavné látky nedávajú a trvanlivosť mlieka sa dosahuje len tepelným UHT ošetrením.

SkryťVypnúť reklamu

Skratka UHT (ultra heat treatment) znamená, že ide o krátkodobé ohriatie mlieka v priebehu jednej-dvoch sekúnd na veľmi vysokú teplotu – viac ako 135 °C, čím sa v ňom zničia choroboplodné zárodky. trvanlivosť mlieka zabezpečuje aj jeho balenie v špeciálnom obale, ktorý bráni prístupu svetla i vzduchu. Lekár upozorňuje, že ani pri výrobe čerstvého pasterizovaného mlieka sa žiadne konzervačné látky nepoužívajú. Dodáva, že „kratšia doba udržateľnosti čerstvosti je daná iba nižšou teplotou ošetrenia mlieka.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  4. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  5. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  6. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  7. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 73 145
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 287
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 955
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 444
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 353
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 182
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 137
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 199
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu