SME
Piatok, 17. január, 2020 | Meniny má Nataša

Konzervantov v trvanlivom mlieku sa báť nemusíte

Mnohí ľudia si myslia, že trvanlivosť mlieka sa dosahuje pridaním konzervačných látok – éčok, a že takto upravené mlieko má aj menej vitamínov.

(Zdroj: Fotolia)

Pravda je, že tepelným UHT ošetrením mlieka sa obsah určitých vitamínov môže znížiť, straty však podľa niektorých odborníkov nie sú také významné, aby výrazne ovplyvnili celkovú nutričnú hodnotu mlieka. Výhodou trvanlivého a pasterizovaného mlieka je, že neobsahuje žiadne choroboplodné mikroorganizmy.

Mnohí sa obávajú, že trvanlivosť mlieka sa dosahuje pridaním rôznych éčok, teda aj konzervačných látok. Treba pripomenúť, že v prípade éčok ide o označenie látok, ktoré sa do potravín pridávajú, a sú povolené v EÚ. Písmenom E sa označujú aj také látky, ako napríklad kyselina citrónová, kyslík, dusík a pod. (viac o éčkach si môžete prečítať tu). Gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik vysvetľuje, že pri výrobe trvanlivého mlieka sa doň v žiadnom prípade prídavné látky nedávajú a trvanlivosť mlieka sa dosahuje len tepelným UHT ošetrením.

Článok pokračuje pod video reklamou

Skratka UHT (ultra heat treatment) znamená, že ide o krátkodobé ohriatie mlieka v priebehu jednej-dvoch sekúnd na veľmi vysokú teplotu – viac ako 135 °C, čím sa v ňom zničia choroboplodné zárodky. trvanlivosť mlieka zabezpečuje aj jeho balenie v špeciálnom obale, ktorý bráni prístupu svetla i vzduchu. Lekár upozorňuje, že ani pri výrobe čerstvého pasterizovaného mlieka sa žiadne konzervačné látky nepoužívajú. Dodáva, že „kratšia doba udržateľnosti čerstvosti je daná iba nižšou teplotou ošetrenia mlieka.“

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  2. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  5. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  6. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  7. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  8. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  9. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  10. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  1. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  2. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  5. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  6. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  7. myhive Polus Towers menia meno na myhive Vajnorská
  8. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  9. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  10. Značka CUPRA spustila rezervácie na svoj nový okruhový špeciál
  1. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 21 483
  2. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 11 135
  3. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 106
  4. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 9 550
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 858
  6. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 8 373
  7. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 8 084
  8. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 792
  9. V noci -5, cez deň +30. Čo čaká Svitka tento rok na Dakare? 6 475
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte! 6 400