Ako správne namáčať strukoviny, aby nenafukovali

Konzumácii strukovín, hoci majú množstvo zdravotných a nutričných benefitov a vedia veľmi dobre zasýtiť, sa často vyhýbame. Robíme tak najmä z jedného delikátneho dôvodu – spôsobujú plynatosť.

Napríklad zázvor pomáha zmierniť nafukovací účinok strukovín.Napríklad zázvor pomáha zmierniť nafukovací účinok strukovín.(Zdroj: Fotolia)

Predísť tomuto vedľajšiemu efektu možno jednak tým, že strukoviny na nejaký čas namočíte, vodu zlejete a takisto zlejete vodu, v ktorej ste ich varili. Inou možnosťou je pridať k strukovinám určité ingrediencie, napríklad morské riasy, ale účinné sú aj niektoré koreniny a ochucovadlá.

Nafukovací účinok strukovín zmierni napríklad rímska rasca, kurkuma, koriander, zázvor či citrón.

Namáčať či variť?

Nezabudnite vždy vodu, v ktorej boli strukoviny namočené vyliať. Potom strukoviny zalejte vodou tak, aby siahala zhruba 3 a 5 cm nad strukoviny.

Veľkú červenú fazuľu alebo cícer je vhodné namočiť na 6 až 8 hodín a v čistej vode variť asi 1 až 2 hodiny. Stredne veľké čierne a strakaté fazule namáčame na 4 až 6 hodín a variť by sme ich mali 40 až 60 minút. Drobné mungo fazule, azuki a vigna namáčame na 4 hodiny a varíme asi pol hodiny.

Lúpaný hrach a šošovicu nie je potrebné namáčať, ale ak tak urobíte, nič nepokazíte a prospeje im to. Stačí však hodinka. Varte ich 30 – až 45 minút, červená šošovica bude mäkká už o 10 minút. Ak chcete, aby strukoviny boli mäkšie, varte ich v hrnci zakrytom pokrievkou.

(Zdroj: Tori Haschka: Pryč s cukrem, Slovart)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  7. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  2. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Lídri farmárov? Jeden je spájaný so zločinom. A druhý?
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 15 033
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 585
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 11 937
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 10 584
  5. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 8 500
  6. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 382
  7. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 791
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 471
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 3 870
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 553