SME
Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Ako správne namáčať strukoviny, aby nenafukovali

Konzumácii strukovín, hoci majú množstvo zdravotných a nutričných benefitov a vedia veľmi dobre zasýtiť, sa často vyhýbame. Robíme tak najmä z jedného delikátneho dôvodu – spôsobujú plynatosť.

Napríklad zázvor pomáha zmierniť nafukovací účinok strukovín.Napríklad zázvor pomáha zmierniť nafukovací účinok strukovín. (Zdroj: Fotolia)

Predísť tomuto vedľajšiemu efektu možno jednak tým, že strukoviny na nejaký čas namočíte, vodu zlejete a takisto zlejete vodu, v ktorej ste ich varili. Inou možnosťou je pridať k strukovinám určité ingrediencie, napríklad morské riasy, ale účinné sú aj niektoré koreniny a ochucovadlá.

Nafukovací účinok strukovín zmierni napríklad rímska rasca, kurkuma, koriander, zázvor či citrón.

Namáčať či variť?

Nezabudnite vždy vodu, v ktorej boli strukoviny namočené vyliať. Potom strukoviny zalejte vodou tak, aby siahala zhruba 3 a 5 cm nad strukoviny.

Skryť Vypnúť reklamu

Veľkú červenú fazuľu alebo cícer je vhodné namočiť na 6 až 8 hodín a v čistej vode variť asi 1 až 2 hodiny. Stredne veľké čierne a strakaté fazule namáčame na 4 až 6 hodín a variť by sme ich mali 40 až 60 minút. Drobné mungo fazule, azuki a vigna namáčame na 4 hodiny a varíme asi pol hodiny.

Lúpaný hrach a šošovicu nie je potrebné namáčať, ale ak tak urobíte, nič nepokazíte a prospeje im to. Stačí však hodinka. Varte ich 30 – až 45 minút, červená šošovica bude mäkká už o 10 minút. Ak chcete, aby strukoviny boli mäkšie, varte ich v hrnci zakrytom pokrievkou.

(Zdroj: Tori Haschka: Pryč s cukrem, Slovart)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  2. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  4. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  5. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  2. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  3. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  4. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  5. Termming vo Veľkých Kapušanoch modernizuje tepelné hospodárstvo
  6. Slováci prepadli SENCORMÁNII a hľadajú najstarší spotrebič
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  8. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  9. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  10. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 056
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 232
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 698
  4. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 633
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 383
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 018
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 482
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 430
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 426
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 646
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezident Andrej Kiska.

Ukážka z knihy Andreja Kisku Prezident - Dvadsať dní na prežitie exkluzívne v denníku SME.


Andrej Kiska a 1 ďalší 3 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Ako postupovalo vyšetrovanie NAKA.


a 2 ďalší 3 h
Skryť Zatvoriť reklamu