SME
Pondelok, 22. apríl , 2019

Ako správne namáčať strukoviny, aby nenafukovali

Konzumácii strukovín, hoci majú množstvo zdravotných a nutričných benefitov a vedia veľmi dobre zasýtiť, sa často vyhýbame. Robíme tak najmä z jedného delikátneho dôvodu – spôsobujú plynatosť.

Napríklad zázvor pomáha zmierniť nafukovací účinok strukovín.Napríklad zázvor pomáha zmierniť nafukovací účinok strukovín.(Zdroj: Fotolia)

Predísť tomuto vedľajšiemu efektu možno jednak tým, že strukoviny na nejaký čas namočíte, vodu zlejete a takisto zlejete vodu, v ktorej ste ich varili. Inou možnosťou je pridať k strukovinám určité ingrediencie, napríklad morské riasy, ale účinné sú aj niektoré koreniny a ochucovadlá.

Nafukovací účinok strukovín zmierni napríklad rímska rasca, kurkuma, koriander, zázvor či citrón.

Namáčať či variť?

Nezabudnite vždy vodu, v ktorej boli strukoviny namočené vyliať. Potom strukoviny zalejte vodou tak, aby siahala zhruba 3 a 5 cm nad strukoviny.

Veľkú červenú fazuľu alebo cícer je vhodné namočiť na 6 až 8 hodín a v čistej vode variť asi 1 až 2 hodiny. Stredne veľké čierne a strakaté fazule namáčame na 4 až 6 hodín a variť by sme ich mali 40 až 60 minút. Drobné mungo fazule, azuki a vigna namáčame na 4 hodiny a varíme asi pol hodiny.

Lúpaný hrach a šošovicu nie je potrebné namáčať, ale ak tak urobíte, nič nepokazíte a prospeje im to. Stačí však hodinka. Varte ich 30 – až 45 minút, červená šošovica bude mäkká už o 10 minút. Ak chcete, aby strukoviny boli mäkšie, varte ich v hrnci zakrytom pokrievkou.

(Zdroj: Tori Haschka: Pryč s cukrem, Slovart)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 954
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 547
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 045
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 628
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 426
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 388
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 656
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 473
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 079