Ako správne namáčať strukoviny, aby nenafukovali

Konzumácii strukovín, hoci majú množstvo zdravotných a nutričných benefitov a vedia veľmi dobre zasýtiť, sa často vyhýbame. Robíme tak najmä z jedného delikátneho dôvodu – spôsobujú plynatosť.

Napríklad zázvor pomáha zmierniť nafukovací účinok strukovín.(Zdroj: Fotolia)

Predísť tomuto vedľajšiemu efektu možno jednak tým, že strukoviny na nejaký čas namočíte, vodu zlejete a takisto zlejete vodu, v ktorej ste ich varili. Inou možnosťou je pridať k strukovinám určité ingrediencie, napríklad morské riasy, ale účinné sú aj niektoré koreniny a ochucovadlá.

Nafukovací účinok strukovín zmierni napríklad rímska rasca, kurkuma, koriander, zázvor či citrón.

Namáčať či variť?

Nezabudnite vždy vodu, v ktorej boli strukoviny namočené vyliať. Potom strukoviny zalejte vodou tak, aby siahala zhruba 3 a 5 cm nad strukoviny.

Veľkú červenú fazuľu alebo cícer je vhodné namočiť na 6 až 8 hodín a v čistej vode variť asi 1 až 2 hodiny. Stredne veľké čierne a strakaté fazule namáčame na 4 až 6 hodín a variť by sme ich mali 40 až 60 minút. Drobné mungo fazule, azuki a vigna namáčame na 4 hodiny a varíme asi pol hodiny.

Lúpaný hrach a šošovicu nie je potrebné namáčať, ale ak tak urobíte, nič nepokazíte a prospeje im to. Stačí však hodinka. Varte ich 30 – až 45 minút, červená šošovica bude mäkká už o 10 minút. Ak chcete, aby strukoviny boli mäkšie, varte ich v hrnci zakrytom pokrievkou.

(Zdroj: Tori Haschka: Pryč s cukrem, Slovart)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  5. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  6. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  7. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  2. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  5. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  6. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  7. Vyberáme správny názov firmy
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  10. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  1. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 21 767
  2. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 203
  3. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 16 673
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 942
  5. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 10 671
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 8 011
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 663
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 289
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 763
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 570