Gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik odporúča čerstvé syry, tvarohy a tvarohové nátierky ako výborný zdroj a koncentrát bielkovín a vápnika (až 5- až 8-krát viac, ako je v mlieku).
Lekár uvádza, že vhodné sú aj polotvrdé a tvrdé syry v nižšom stupni zrelosti a prírodné, neochutené syry – ideálne s obsahom tuku 30 – 45 % v sušine. Do jedálneho lístka detí ale nie je podľa odborníka vhodné zaraďovať plesňové syry, syry s mazom, veľmi pikantné a ochutené syry a tiež slané a tavené syry. Pokiaľ ich deti obľubujú, majú sa do ich jedálneho lístka zaradiť iba občas a v menších množstvách.
Mlieko a mliečne výrobky sú hodnotnou potravinou a mali by mať miesto v jedálnom lístku všetkých detí, s výnimkou tých, ktoré trpia zdravotnými problémami súvisiacimi s mliečnym cukrom a mliečnou bielkovinou - intoleranciou a alergiou.
Samozrejme, pre dojčatá je najlepším variantom materské mlieko, avšak pre niektoré matky môže byť v neskoršom dojčenskom veku problém poskytnúť dieťatku dostatok materského mlieka a vtedy sa k slovu dostáva kravské, prípadne iné mlieko.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je mlieko hospodárskych zvierat vhodné zaraďovať do výživy detí najskôr od 9. – 10. mesiaca veku dieťaťa. Lekár a odborník na výživu vysvetľuje, že „dôvody sú predovšetkým v odlišnom zložení materského a napríklad kravského mlieka. A to najmä vo významnom rozdiele obsahu bielkovín, mliečneho cukru a minerálnych látok.“
V čom je materské iné ako kravské
- Materské mlieko je tzv. albumínové a obsahuje veľa imunoglobulínov – protilátok s ochrannými účinkami pre dieťa.
- kravské mlieko je mlieko kazeínového typu a obsahuje trikrát viac bielkovín ako materské.
- Materské mlieko má napríklad výrazne vyšší obsah železa ako kravské.
Prehľad zloženia hlavných druhov mliek v g/100g mlieka | |||||
Druh mlieka | Voda | Bielkovina | Tuk | Mliečny cukor | Minerálne látky |
materské mlieko | 87,6 | 1,2 | 4,1 | 7,1 | 0,2 |
kravské mlieko | 87,4 | 3,2 | 3,7 | 4,7 | 0,8 |
kozie mlieko | 86,6 | 3,6 | 4,2 | 4,8 | 0,8 |
ovčie mlieko | 83,9 | 5,2 | 6,2 | 4,2 | 0,9 |
Zdroj: K. F. Michaelsen, L.Weaver, F.Branca, A.Robertson: Feeding and Nutrition of Infants and young Childern; WHO (2003)