SME
Pondelok, 22. apríl , 2019

Čím sa líši med od rafinovaného cukru

Med je skvostným „materiálom“, a nielen výborne chutí, ale obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok.

(Zdroj: Fotolia)

Vďaka liečivému potenciálu tak nachádza uplatnenie nielen v kuchyni, ale pomáha aj v prevencii a liečbe ochorení, využiť ho možno aj pri výrobe kozmetických prípravkov a pod. Viete, čo všetko obsahuje med?

Okrem cukrov sú to dextríny, oligosacharidy, voda, enzýmy, bielkoviny, inhibín (má antiseptický účinok), veľkú škálu vitamínov, éterické a chuťové látky, koloidy (ochraňujú enzýmy pri prechode do žalúdka), farbivá, peľové zrnká, množstvo minerálov, včeliu kašičku, 13 biochemicky najdôležitejších aminokyselín a rôzne antioxidanty.

V kuchyni ho často ho využívame pri príprave rôznych pečených i nepečených sladkostí a dokonca aj mäsových pokrmov. Ak ho použijete na sladenie namiesto rafinovaného cukru, nezabúdajte, že energeticky je síce rovnako bohatý, no na druhej strane obsahuje aj rôzne telu prospešné látky, ktoré v rafinovanom cukre nenájdete.

Vyskúšajte recept na nepečený dezert, v ktorom sa spája nezameniteľná chuť i zdraviu prospešné vlastnosti medu, ale aj iných ingrediencií. Nielen tento, ale aj mnohé ďalšie recepty na chutné dobroty ako i množstvo podnetných a prospešných informácii o mede nájdete v knihe Stanislavy Preclíkovej Würfl Babičkina kniha o mede.

Medová saláma

Suroviny: 3 dl tekutého medu, 3 pomleté klinčeky, 1 ČL mletej škorice, 100 g mletého maku, 250 g mletých orechov

Postup: Med zohrejte vo vodnom kúpeli, pridajte ostatné ingrediencie a dobre premiešajte. Masu dajte vychladnúť, potom ju vyklopte na navlhčenú dosku a vyformujte valček. Nechajte zaschnúť a krájajte vždy mokrým nožom na plátky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 954
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 547
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 045
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 628
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 426
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 388
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 656
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 473
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 079