SME

Čím sa líši med od rafinovaného cukru

Med je skvostným „materiálom“, a nielen výborne chutí, ale obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok.

(Zdroj: Fotolia)

Vďaka liečivému potenciálu tak nachádza uplatnenie nielen v kuchyni, ale pomáha aj v prevencii a liečbe ochorení, využiť ho možno aj pri výrobe kozmetických prípravkov a pod. Viete, čo všetko obsahuje med?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem cukrov sú to dextríny, oligosacharidy, voda, enzýmy, bielkoviny, inhibín (má antiseptický účinok), veľkú škálu vitamínov, éterické a chuťové látky, koloidy (ochraňujú enzýmy pri prechode do žalúdka), farbivá, peľové zrnká, množstvo minerálov, včeliu kašičku, 13 biochemicky najdôležitejších aminokyselín a rôzne antioxidanty.

SkryťVypnúť reklamu

V kuchyni ho často ho využívame pri príprave rôznych pečených i nepečených sladkostí a dokonca aj mäsových pokrmov. Ak ho použijete na sladenie namiesto rafinovaného cukru, nezabúdajte, že energeticky je síce rovnako bohatý, no na druhej strane obsahuje aj rôzne telu prospešné látky, ktoré v rafinovanom cukre nenájdete.

Vyskúšajte recept na nepečený dezert, v ktorom sa spája nezameniteľná chuť i zdraviu prospešné vlastnosti medu, ale aj iných ingrediencií. Nielen tento, ale aj mnohé ďalšie recepty na chutné dobroty ako i množstvo podnetných a prospešných informácii o mede nájdete v knihe Stanislavy Preclíkovej Würfl Babičkina kniha o mede.

Medová saláma

Suroviny: 3 dl tekutého medu, 3 pomleté klinčeky, 1 ČL mletej škorice, 100 g mletého maku, 250 g mletých orechov

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Med zohrejte vo vodnom kúpeli, pridajte ostatné ingrediencie a dobre premiešajte. Masu dajte vychladnúť, potom ju vyklopte na navlhčenú dosku a vyformujte valček. Nechajte zaschnúť a krájajte vždy mokrým nožom na plátky.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 424
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 115
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 784
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 449
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 152
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 899
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 196
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu