SME
Sobota, 25. január, 2020 | Meniny má Gejza

Čím sa líši med od rafinovaného cukru

Med je skvostným „materiálom“, a nielen výborne chutí, ale obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok.

(Zdroj: Fotolia)

Vďaka liečivému potenciálu tak nachádza uplatnenie nielen v kuchyni, ale pomáha aj v prevencii a liečbe ochorení, využiť ho možno aj pri výrobe kozmetických prípravkov a pod. Viete, čo všetko obsahuje med?

Okrem cukrov sú to dextríny, oligosacharidy, voda, enzýmy, bielkoviny, inhibín (má antiseptický účinok), veľkú škálu vitamínov, éterické a chuťové látky, koloidy (ochraňujú enzýmy pri prechode do žalúdka), farbivá, peľové zrnká, množstvo minerálov, včeliu kašičku, 13 biochemicky najdôležitejších aminokyselín a rôzne antioxidanty.

Článok pokračuje pod video reklamou

V kuchyni ho často ho využívame pri príprave rôznych pečených i nepečených sladkostí a dokonca aj mäsových pokrmov. Ak ho použijete na sladenie namiesto rafinovaného cukru, nezabúdajte, že energeticky je síce rovnako bohatý, no na druhej strane obsahuje aj rôzne telu prospešné látky, ktoré v rafinovanom cukre nenájdete.

Vyskúšajte recept na nepečený dezert, v ktorom sa spája nezameniteľná chuť i zdraviu prospešné vlastnosti medu, ale aj iných ingrediencií. Nielen tento, ale aj mnohé ďalšie recepty na chutné dobroty ako i množstvo podnetných a prospešných informácii o mede nájdete v knihe Stanislavy Preclíkovej Würfl Babičkina kniha o mede.

Medová saláma

Suroviny: 3 dl tekutého medu, 3 pomleté klinčeky, 1 ČL mletej škorice, 100 g mletého maku, 250 g mletých orechov

Postup: Med zohrejte vo vodnom kúpeli, pridajte ostatné ingrediencie a dobre premiešajte. Masu dajte vychladnúť, potom ju vyklopte na navlhčenú dosku a vyformujte valček. Nechajte zaschnúť a krájajte vždy mokrým nožom na plátky.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  6. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  7. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  8. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  9. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  10. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. OMV otvára novú čerpaciu stanicu v Liptovskom Mikuláši
  5. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  6. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  7. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  8. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  9. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  10. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 15 451
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 169
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 252
  4. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 10 110
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 160
  6. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 281
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 235
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 063
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 003
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 6 995