SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Čím sa líši med od rafinovaného cukru

Med je skvostným „materiálom“, a nielen výborne chutí, ale obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok.

(Zdroj: Fotolia)

Vďaka liečivému potenciálu tak nachádza uplatnenie nielen v kuchyni, ale pomáha aj v prevencii a liečbe ochorení, využiť ho možno aj pri výrobe kozmetických prípravkov a pod. Viete, čo všetko obsahuje med?

Okrem cukrov sú to dextríny, oligosacharidy, voda, enzýmy, bielkoviny, inhibín (má antiseptický účinok), veľkú škálu vitamínov, éterické a chuťové látky, koloidy (ochraňujú enzýmy pri prechode do žalúdka), farbivá, peľové zrnká, množstvo minerálov, včeliu kašičku, 13 biochemicky najdôležitejších aminokyselín a rôzne antioxidanty.

Skryť Vypnúť reklamu

V kuchyni ho často ho využívame pri príprave rôznych pečených i nepečených sladkostí a dokonca aj mäsových pokrmov. Ak ho použijete na sladenie namiesto rafinovaného cukru, nezabúdajte, že energeticky je síce rovnako bohatý, no na druhej strane obsahuje aj rôzne telu prospešné látky, ktoré v rafinovanom cukre nenájdete.

Vyskúšajte recept na nepečený dezert, v ktorom sa spája nezameniteľná chuť i zdraviu prospešné vlastnosti medu, ale aj iných ingrediencií. Nielen tento, ale aj mnohé ďalšie recepty na chutné dobroty ako i množstvo podnetných a prospešných informácii o mede nájdete v knihe Stanislavy Preclíkovej Würfl Babičkina kniha o mede.

Medová saláma

Suroviny: 3 dl tekutého medu, 3 pomleté klinčeky, 1 ČL mletej škorice, 100 g mletého maku, 250 g mletých orechov

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Med zohrejte vo vodnom kúpeli, pridajte ostatné ingrediencie a dobre premiešajte. Masu dajte vychladnúť, potom ju vyklopte na navlhčenú dosku a vyformujte valček. Nechajte zaschnúť a krájajte vždy mokrým nožom na plátky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 284
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 521
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 301
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 545
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 813
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 709
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 631
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 371
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 176
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 166
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu