Vďaka liečivému potenciálu tak nachádza uplatnenie nielen v kuchyni, ale pomáha aj v prevencii a liečbe ochorení, využiť ho možno aj pri výrobe kozmetických prípravkov a pod. Viete, čo všetko obsahuje med?
Okrem cukrov sú to dextríny, oligosacharidy, voda, enzýmy, bielkoviny, inhibín (má antiseptický účinok), veľkú škálu vitamínov, éterické a chuťové látky, koloidy (ochraňujú enzýmy pri prechode do žalúdka), farbivá, peľové zrnká, množstvo minerálov, včeliu kašičku, 13 biochemicky najdôležitejších aminokyselín a rôzne antioxidanty.
V kuchyni ho často ho využívame pri príprave rôznych pečených i nepečených sladkostí a dokonca aj mäsových pokrmov. Ak ho použijete na sladenie namiesto rafinovaného cukru, nezabúdajte, že energeticky je síce rovnako bohatý, no na druhej strane obsahuje aj rôzne telu prospešné látky, ktoré v rafinovanom cukre nenájdete.
Vyskúšajte recept na nepečený dezert, v ktorom sa spája nezameniteľná chuť i zdraviu prospešné vlastnosti medu, ale aj iných ingrediencií. Nielen tento, ale aj mnohé ďalšie recepty na chutné dobroty ako i množstvo podnetných a prospešných informácii o mede nájdete v knihe Stanislavy Preclíkovej Würfl Babičkina kniha o mede.
Medová saláma
Suroviny: 3 dl tekutého medu, 3 pomleté klinčeky, 1 ČL mletej škorice, 100 g mletého maku, 250 g mletých orechov
Postup: Med zohrejte vo vodnom kúpeli, pridajte ostatné ingrediencie a dobre premiešajte. Masu dajte vychladnúť, potom ju vyklopte na navlhčenú dosku a vyformujte valček. Nechajte zaschnúť a krájajte vždy mokrým nožom na plátky.