SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Sú raňajky stratou času?

Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Naštartujú metabolizmus, bránia zbytočnému maškrteniu a udržiavajú štíhlu líniu, hlása jeden z najrozšírenejších mýtov o stravovaní.

Raňajky môžu vplývať na akademické výsledky detí.Raňajky môžu vplývať na akademické výsledky detí. (Zdroj: Freeimages - Grazyna Suchecka)

Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Naštartujú metabolizmus, bránia zbytočnému maškrteniu a udržiavajú štíhlu líniu. Alebo sa to aspoň hovorí.

Štúdie opakovane ukázali, že raňajky zvyknú častejšie vynechávať ľudia trpiaci obezitou alebo nadváhou. Tento argument však sám o sebe neobstojí, keďže systematicky raňajkujú najmä ľudia s aktívnym a zdravým životným štýlom.

Ani podľa správy britského Národného monitorovacieho strediska pre obezitu nie je pri raňajkách jasné, či existuje prepojenie s BMI (body mass index) alebo či je raňajkovanie iba sprievodným javom iných zdravých návykov, ktoré sa odrážajú na hmotnosti.

Raňajky a chudnutie

Tých niekoľko málo klinických štúdií, ktoré aktívne zmenili stravovacie návyky ľudí, zároveň nepreukázali žiaden vplyv na líniu. V najväčšej z nich prestalo na obdobie štyroch mesiacov raňajkovať tristo obéznych ľudí.

„V miere chudnutia nebol absolútne žiaden rozdiel,“ povedal autor štúdie profesor David Allison z University of Alabama. „S ohľadom na hmotnosť sa, aspoň v prípade dospelých, prikláňame k tomu, že vplyv raňajok na váhu je mýtus,“ hovorí Allison.

Ľudia, ktorý úmyselne vynechávajú raňajky sa často snažia získať kontrolu nad svojou hmotnosťou. Naopak tí, ktorí dodatočne začnú raňajkovať, majú dokonca tendenciu priberať. Zabúdajú totiž zmenšiť objem jedla, ktoré zjedia neskôr v priebehu dňa.

Palivo pre mozog

Veľkým argumentom v prospech raňajok je, že zlepšujú výkon detí na vyučovaní. Potvrdila to aj minuloročná štúdia University of Cardiff, ktorá viac než pol roka skúmala päťtisícovú vzorku deväť až 11-ročných žiakov.

Zdravo raňajkujúce deti mali dokonca dvojnásobne väčšiu šancu dosiahnuť nadpriemerné výsledky. Deň začínali hlavne mliečnymi výrobkami, cereáliami, ovocím alebo pečivom. Pätina zúčastnených detí zas jedávala sladkosti a čipsy. Prázdne kalórie zo sladkostí nemali pozitívny dopad na ich výkon.

Čo raňajkovať?

Výhodou raňajok je, že sa dajú pripraviť rýchlo, zdravo a výživne. Počas dopoludnia môžu pomôcť odbúrať nezdravé a zbytočne kalorické maškrtenie.

  • Základom by mala byť vláknina. Jej zdrojom môže byť ovsená kaša, ovocie, celozrnný toast a cereálie. Pri cereáliách je potrebné skontrolovať obsah pridaného cukru a soli.
  • Nespracované ovocie je omnoho lepším zdrojom vlákniny než ovocné šťavy. Aj keď sú šťavy a džúsy obľúbeným raňajkovým nápojom, obsahujú zbytočné množstvo cukru a zvyšujú krvný tlak.
  • Nešetrite na bielkovinách. Telo denne spotrebuje 20 až 30 gramov bielkovín na tvorbu a regeneráciu svalstva. Ich príjem by mal byť v priebehu dňa rovnomerný, obzvlášť v prípade športovcov a seniorov. Bohatými zdrojmi sú, ryby, mäso, syr, tofu, strukoviny a jogurty.
  • Pridajte do jedla orechy a semiačka, ktoré sú bohatým zdrojom zdravých tukov, proteínov a minerálov.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 619
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 367
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 860
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 497
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 980
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 363
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 029
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 640
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 561
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 306
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Zdravá strava, Vláknina, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

10 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

8 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

8 h